close-btn

Росія оголошує дефолт із зовнішнього боргу вперше з 1918 року: що потрібно знати

Санкції, введені західними державами у відповідь на військове вторгнення Росії в Україну, поряд з контрзаходами Москви фактично витіснили РФ зі світової фінансової системи

https://ua.news/

Росія вперше за понад століття оголосила дефолт за своїм боргом в іноземній валюті, оскільки жорсткі західні санкції, покликані покарати Москву за вторгнення в Україну, обмежують її здатність платити закордонним кредиторам.

За словами власників облігацій, станом на кінець неділі Росія пропустила платежі за двома облігаціями в іноземній валюті. Цей день знаменує собою закінчення 30-денного пільгового періоду, оскільки країна мала виплатити власникам облігацій суму, еквівалентну 100 мільйонам доларів у доларах та євро.

Судові розгляди щодо несплати боргу можуть тривати роками. Росія звинуватила Захід у штучному дефолті і в останні місяці доклала всіх зусиль, щоб спрямувати гроші манівцями та вручити необхідні платежі до рук власників облігацій.

Кремль відкинув заяву про те, що Росія перебуває в стані дефолту, а прес-секретар Дмитро Пєсков, як повідомляється, заявив сьогодні вранці на прес-конференції, що Росія здійснила платежі за облігаціями у травні, але вони були заблоковані Euroclear через західні санкції, що робить несплату платежів «не проблемою [Росії]». Міністр фінансів Антон Силуанов заявив, що західні країни створили бар’єри, щоб «повісити ярлик «дефолт»» на Росію, і назвав ситуацію фарсом. 

Росія має достатньо грошей від продажу нафти і газу для виплати зовнішнього боргу, який відносно невеликий порівняно з розміром її економіки. Але союзні західні уряди заблокували можливість Кремля використати рахунки в іноземних банках або використовувати транскордонні платіжні мережі для переказу грошей.

Жодна з облігацій не передбачає умов, що дозволяють сплатити борг у рублях. Прострочений платіж за відсотками у розмірі 100 мільйонів доларів мав бути здійснений 27 травня, а пільговий період за один місяць минув у неділю, що технічно ініціювало подію дефолту. Хоча є сигнали про те, що платежі справді затримані міжнародними санкціями, підтвердження дефолту може зайняти деякий час.

Ще 2 мільярди доларів мають бути виплачені до кінця року, хоча за деякими облігаціями, випущеними після 2014 року, відповідно до контрактів дозволено оплату в рублях або іншій альтернативній валюті.

Оскільки Росія має гроші і намір заплатити, очікується, що її дефолт створить унікальні юридичні проблеми. Щойно пільговий період порушено, інвестори в облігації можуть оголосити дефолт. Росія вимагатиме виконання своїх зобов’язань. Що незвичайно для більшості суверенних облігацій, у російських облігаціях не зазначено юрисдикції для вирішення спорів. Юристи кажуть, що англійські чи американські суди, ймовірно, є місцем, де вирішуватимуть, хто правий.

Першим кроком для власників 25% облігацій є згода застосувати так зване застереження про прискорення, яке дозволяє їм вимагати негайного погашення непогашеної суми облігацій. Утримувачі облігацій мають три роки, щоб подати позов проти Росії до суду.

Минулого тижня Росія затвердила плани виплати власникам облігацій у рублях відповідно до указу, підписаного Путіним. Росія направлятиме рублеві платежі на рахунки іноземних власників облігацій у не підсанкціонних російських банках. Потім іноземні інвестори можуть конвертувати рублі в іноземну валюту.

Проте власникам облігацій буде складно вивести гроші з Росії, не порушуючи західних санкцій. Платежі проходять через Національний розрахунковий депозитарій Росії, який під санкціями Європейського Союзу. А США заборонили американським банкам обробляти платежі за російськими боргами з кінця травня, а це означає, що багато інвесторів не зможуть легко репатріювати кошти.

Деякі інвестори припустили, що можуть вимагати виплати із заморожених резервів центрального банку чи активів олігархів.

Дефолт посилює зростаючу ізоляцію Москви від світової економіки і може підірвати її репутацію серед фінансових інвесторів таким чином, що на відновлення підуть роки, оскільки інвестори побоюються, що Росія продовжить ставити свої зовнішньополітичні інтереси вище за інтереси кредиторів.

Десятиліття дефолту?

Тімоті Еш, старший стратег з суверенних ринків країн, що розвиваються в Bluebay Asset Management, сказав, що, хоча дефолт може не вплинути на ринок, російські суверенні єврооблігації з більш тривалим терміном погашення, які до вторгнення торгувалися по 130 центів, вже впали до 20-30 центів, а зараз торгуються на рівні за умовчанням.

«Цей дефолт важливий, оскільки він вплине на рейтинги Росії, доступ до ринків та вартість фінансування у найближчі роки. І тут важливо зазначити, що з огляду на те, що Мінфін США змусив Росію оголосити дефолт, Росія зможе вийти з нього лише тоді, коли Мінфін США дасть власникам облігацій зелене світло на переговори про умови з іноземними кредиторами Росії».

Еш припустив, що цей процес може зайняти роки чи десятиліття, навіть у разі припинення військової агресії в Україні, а це означає, що доступ Росії до іноземного фінансування залишиться обмеженим, і вона зіткнеться з вищими витратами на позику протягом тривалого часу. Альтернативні джерела іноземного фінансування Росії за межами Заходу, такі як китайські банки, також не захочуть дивитися далі заголовків про дефолт.

«Якщо вони готові піти на вторинні санкційні ризики — чого у них поки немає — і все ж таки кредитувати Росію, вони додадуть величезну премію за ризик до кредитних ставок за перспективу бути якимось чином втягнутими в майбутні переговори про реструктуризацію боргу», – вважає Еш.

Те, що відбувається, значно ускладнює кредитування Росії, тому країни його уникатимуть. А це означає нижчі інвестиції, нижче зростання, нижчий рівень життя, відтік капіталу і людей (відплив мізків) і порочне коло занепаду російської економіки.

Досі Росії вдавалося здійснювати успішний контроль за капіталом, який підтримував курс рубля і продовжував приносити значні прибутки від експорту енергоносіїв внаслідок різкого зростання цін на нафту та газ. Проте вуглецевий перехід та прискорена диверсифікація Заходу у бік від російських енергоносіїв та сировинних товарів означають, що ця «гуска через два-три роки перестане нести золоті яйця». Таким чином, у перспективі двох-трьох років Росії загрожує колапс експортних надходжень та майже повна відсутність доступу до міжнародного фінансування через санкції та дефолт.

Тим часом, оскільки значну частину армії РФ було знищено в Україні, Путіну буде важко фінансувати відновлення збройних сил, чого він відчайдушно добиватиметься, враховуючи його бажання зберегти якийсь паритет із НАТО. Виникший в результаті відтік ресурсів від споживання до військових інвестицій може призвести до розпаду та занепаду путінської Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 гривень за долар США: Що чекає на українську національну валюту, якщо війна не закінчиться завтра

 

 

google news