close-btn

Скільки Росія втратить від нафтового ембарго ЄС

ЄС узгодив шостий пакет санкцій проти Росії. Що в нього увійшло і чим загрожує РФ

https://tass.ru/

Лідери Євросоюзу домовилися про новий, уже шостий, пакет санкцій, спрямованих проти Росії. Цього разу під удар точно потраплять нафтова промисловість та Ощадбанк. Останній відключать від SWIFT, а ЄС змогли домовитись про відмову від російської нафти. Американське видання Bloomberg підрахувало, скільки втратить Росія через часткове нафтове ембарго з боку Євросоюзу.

Згідно з останніми пропозиціями ЄС, до початку наступного року постачання нафти через чорноморські, балтійські та арктичні порти буде припинено повністю, при цьому обмеження на транспортування гігантським трубопроводом «Дружба», який є основним джерелом імпорту сирої нафти в Угорщину, буде відкладено.

Згідно з даними Bloomberg, у 2021 році Росія постачала до ЄС понад 720 тисяч барелів нафти трубопроводами і ще близько 1,57 мільйона барелів морськими шляхами. Припинення поставок трубопроводом через північну гілку нафтопроводу «Дружба» до Польщі та Німеччини позбавить РФ щорічного доходу $12 млрд (виходячи з обсягів 2021 року та середньої ціни на нафту марки Urals цього року, що становить $85 за барель). Росія продовжить заробляти близько $6 млрд на експорті до Угорщини, Словаччини та Чехії через південні гілки «Дружби». Що стосується поставок через морські порти, то шостий пакет санкцій щодо них позбавить Росію ще $10 млрд на рік.

Санкції ЄС вимагають підтримки всіх держав-членів

Декілька країн раніше виступали проти відмінностей в обмеженнях між морськими та трубопровідними постачаннями через побоювання, що такий поділ буде несправедливим, оскільки непропорційно вдарить по них. Інші були стурбовані тим, що запропоновані компроміси надто «пом’якшать» пакет. Наприклад, як уже було сказано, ЄС вирішив залишити імпорт нафтопроводом «Дружба», переважно, через Угорщину. Саме вона була проти запровадження повного ембарго, оскільки імпортує 65% своєї нафти з Росії трубопроводами.

Якщо ЄС не зможе залучити Угорщину до плану санкцій, це стане серйозним ударом по єдиній позиції блоку проти Росії та спричинить труднощі для Європейської комісії, яка кілька тижнів тому оголосила про план нафтового ембарго.

Суперечка щодо умов нафтового ембарго ЄС також спонукала інші держави-члени шукати вигідні для себе винятки із запропонованого пакету. Наприклад, міра, забороняюча росіянам купувати нерухомість в ЄС, була виключена з останньої версії тексту після тиску з боку Кіпру.

Інші заходи у запропонованому пакеті санкцій ЄС включають:

  • Заборона надання консультаційних послуг російським компаніям та торгівлю рядом хімічних речовин.
  • Санкції проти Аліни Кабаєвої, яка згідно з документом ЄС тісно пов’язана з Путіним, а також проти патріарха Кирила, який очолює Російську православну церкву і є затятим прихильником війни в Україні.
  • Санкції будуть введені проти десятків військовослужбовців, а також проти компаній, які постачають обладнання, матеріали та послуги російським збройним силам.
  • Відключити Ощадбанк, найбільший банк Росії від системи SWIFT.
  • Заборонити працювати на території ЄС трьом російським державним ЗМІ.

Росія припинила постачання газу більшій кількості європейських покупців, активізувавши використання енергії як зброї і посіявши подальший розкол на континенті. Цього тижня ПАТ «Газпром» припинило постачання по трубопроводу в Нідерланди та Данію, а потім здивувало ринки, розірвавши також невеликий контракт на постачання газу до Німеччини. Shell Plc, вітроенергетичний гігант Orsted A/S та GasTerra відмовилися виконати вимогу Путіна про оплату в рублях, на що «Газпром» відповів зупинкою потоків.

Блок почав вводити свої жорсткі енергетичні санкції у відповідь на військове вторгнення РФ в Україну, але Росія поки що утримує контроль над газовим ринком Європейського союзу. Москва місяцями сіє розкол у Європі, вимагаючи оплати у рублях за ключовий ресурс. Економікам країн потрібен час, щоб перебудуватися та вчитися жити без дешевих енергоресурсів Росії.

Польща та Німеччина обіцяють до кінця року припинити купувати російську нафту, що доставляється нафтопроводом. Таким чином під заборону потрапить 90% постачання нафти з Росії до ЄС.

UPD: Шостий пакет санкцій проти росії, який вводить Євросоюз, містить заборону страхування кораблів, які транспортують російську нафту. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела. Під заборону підпадатимуть всі танкери, які транспортують російську нафту в будь-яку точку світу. Газета зазначає, що це завадить рф продавати свою нафту в Азії, адже європейські компанії страхують більшу частину світової торгівлі нафтою. Коли саме почне діяти ця заборона — одразу після запровадження санкцій чи після перехідного періоду — не вказано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У яких банках Іспанії українським біженцям найвигідніше відкрити рахунок

google news