close-btn

Акції падають на фоні можливого дефолту США: хто під ударом

Акції ЗМІ та ринки в цілому впали на тлі побоювань тупикової ситуації зі стелею боргу, побоювань потенційної рецесії та можливого дефолту

Shares are falling

Фото: motionarray.com

Фінансовий ринок падає від зростаючих побоювань щодо потенційного глухого кута зі стелею боргу, який може мати серйозні наслідки для економіки. Індекс Доу Джонса впав на 230 пунктів, звівши нанівець попереднє зростання, тоді як інші основні індекси, включаючи S&P 500, Nasdaq та Russell 2000, також полетіли вниз.

Зазначимо, що нещодавно ми вже писали про можливість падіння ринку у матеріалі: Чому ринки можуть обвалитися: аналітика.

Передісторія

Президент Джо Байден та лідер Палати представників Кевін Маккарті провели конструктивну зустріч, але досі не було жодних ознак угоди щодо підвищення стелі держборгу. Докладніше про це ми писали тут: Байден відмовився від рішення, вигідного криптоіндустрії: до чого тут дефолт США.

Сполучені Штати наближаються до X-дати, дня коли уряд більше не зможе оплачувати свої рахунки без підвищення стелі боргу. Сюди входять основні платежі, такі як відсотки за державними облігаціями, заробітна плата федеральних службовців та фінансування таких програм, як соціальне забезпечення та медична допомога. Міністр фінансів Джанет Йеллен попереджала, що X-дата може відбутися вже 1 червня, якщо угоди не буде досягнуто.

Схожа ситуація сталася у 2011 році за президента Обами, коли США зіткнулися з кризою стелі боргу. Рішення було досягнуто незадовго до закінчення останнього терміну, але S&P знизило кредитний рейтинг країни, а S&P 500 значно впав за кілька тижнів міжпартійного конфлікту.

Причини та хто під ударом

Першими постраждали акції ЗМІ. На них вже вплинули побоювання щодо потенційної рецесії, спричиненої високими відсотковими ставками та інфляцією. В результаті компанії, які залежать від реклами, такі як Warner Bros. Discovery, Disney, Netflix та Comcast, зазнали спаду. Ці компанії покладаються на стабільність ринку та споживчі витрати, що робить їх особливо сприйнятливими до економічної невизначеності, що виникає через тупикову ситуацію із встановленням стелі боргу.

Економісти вважають, що поточний ризик, пов’язаний із тупиковою ситуацією зі стелею боргу, ще не повністю врахований у цінах на фондовому ринку. Уолл-стріт, схоже, не наважується повністю визнати потенційну нерозсудливість політиків, що говорить про те, що все ще може існувати значний потенціал погіршення ситуації.

За оцінками Moody’s Analytics, навіть один тиждень порушення стелі боргу може призвести до втрати 1,5 мільйона робочих місць. Якщо дефолт триватиме до літа, наслідки можуть бути ще серйознішими, що призведе до різкого зростання безробіття та краху фондового ринку, який знищить приблизно десять трильйонів доларів добробуту.

Хоча є надія на рішення, поточна невизначеність змушує інвесторів та приватних осіб готуватись до можливих наслідків.

Досліджуйте цю тему докладніше тут:

За матеріалами Deadline

google news