close-btn

Цифровий клон людини пройшов перевірку банку: деталі експерименту

Цифровий клон людини обдурив банк, зателефонував родичам та зробив роботу журналіста

Цифрова людина

Цифрова людина. Фото: freepik.com

Джоанна Стерн створила свій цифровий клон за допомогою Synthesia, програми, яка використовує нейронні мережі для створення реалістичних відеороликів із будь-якою людиною та текстом. Вона записала себе близько 30 хвилин перед зеленим екраном і назвала свого клона Джоанна, давши їй різні завдання.

Перше завдання було простим: ШІ Джоанна мала прочитати текст новин англійською мовою, з чим вона впоралася легко. Проте її голос та вирази обличчя були не зовсім природніми.

Друге завдання було складнішим і включало читання іспанського тексту. В ШІ були деякі труднощі з вимовою, і її губи не завжди синхронізувалися зі словами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий додаток зміг оживити ШІ-ботів: деталі

Найскладнішим завданням було обдурити банк, і сім’ю Джоанни Стерн. ШІ Джоанна використовувала функцію Deepfake Call, щоб здійснювати телефонні дзвінки. Вона зателефонувала до банку та успішно пройшла перевірку особи, використовуючи останні чотири цифри номера соціального страхування Стерн та дату народження, яку вона знайшла в Інтернеті.

Потім вона зателефонувала чоловікові Стерн і попросила його купити їй подарунок на день народження. Хоча спочатку він нічого не підозрював. Потім таки запідозрив недобре. Несправжня Джоанна “спалилася”, коли вона почала говорити про свою любов до футболу, яким не цікавиться справжня Стерн.

Експеримент підкреслює як позитивні, так і негативні сторони відео та голосових технологій штучного інтелекту.

Хоч їх можна використовувати для навчання, розваги та спілкування, їх також можна використовувати для шахрайства, дезінформації та порушення конфіденційності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Цифрові двійники: що це за технологія і як вона допоможе відновити Україну — аналітика

Кіберполіція України розкрила справу про продаж даних 300 мільйонів людей із різних країн

Фабрика цифрових людей у Китаї: скільки коштує створити двійника

За матеріалами Wall Street Journal

google news