close-btn

Енергокриза у Китаї стане причиною глобального дефіциту товарів – The Times

Через брак вугілля багато виробничих підприємств країни перейшли на дводенний робочий тиждень. Деякі з них повністю зупинилися

Фото: coinmarket.news

Днями в британській газеті The Times була опублікована стаття, в якій автори застерігають про можливий дефіцит товарів широкого вжитку та підвищення на них цін. Причиною цього журналісти називають енергетичну кризу в Китаї. Протягом останніх місяців китайські ТЕЦ відчувають гостру нестачу вугілля, внаслідок чого більшість провінцій країни запровадили обмеження споживання електрики.

Ліміт на електроенергію вже став негативно позначатися на промисловості, і аналітики вважають, що якщо така ситуація продовжиться, це може викликати глобальний дефіцит споживчих товарів. Вже зараз відомо, що багато підприємств Китаю повністю зупинили свій виробничий цикл на невизначений термін. Перебої з подачею електроенергії спостерігаються у 20 із 34 регіонів країни.

За словами експерта гонконгської рекрутингової компанії Robert Walters Джона М’юлелі, зараз у КНР на виробництво товарів йде вдвічі більше часу, ніж зазвичай, що в недалекому майбутньому позначиться на ланцюжках поставок товарів і призведе до виникнення недостатньої пропозиції на ринку та подальшого зростання цін на продукцію.

Експерти голландського банку ING кажуть, що поточні проблеми можуть негативно позначатися на ланцюжках поставок протягом більшої частини 2022 року, що спричинить подорожчання більшості експортних товарів на 10-12%.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Понад 75% рітейлерів Німеччини очікують зниження продажів через дефіцит чіпів. Деякі рітейлери також пророкують проблеми з постачанням спортивних товарів і навіть меблів. Побоювання у зв’язку з глобальною нестачею чіпів загострюються все сильніше з наближенням сезону святкових розпродажів у грудні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опитування Ілона Маска у Twitter обвалило курс акцій Tesla

За матеріалами сайту thetimes.co.uk

google news