close-btn

ШІ-алгоритм здатний зламати біометричну систему безпеки – результати експерименту

Технологія Face ID від Apple в ряді випадків може виявитися марною. Ізраїльські вчені розповіли чому

Фото: portal.ieu-monitoring.com

Дослідники з Тель-Авівського університету в Ізраїлі в ході ряду експериментів виявили цікаву властивість штучного інтелекту. За допомогою цієї технології можна створити універсальний шаблон обличчя людини, який біометричні системи ідентифікації можуть прийняти за реального користувача. При цьому фейкове обличчя можна використовувати для розблокування акаунтів різних людей.

Дослідники говорять, що системи верифікації облич постійно ускладнюються, в їхні алгоритми додають все нові критерії. Однак, якщо їх об’єднати особливим чином і обробити за допомогою штучного інтелекту, можна отримати таке цифрове рішення, яке в ряді випадків здатне зламати навіть дуже надійну біометричну систему безпеки.

Вчені припустили, що всього 9 осіб, згенерованих за допомогою алгоритму StyleGAN, зможуть відповідати 40% населення Землі. Вони протестували синтезований нейромережею знімок на наборі даних з 13 тис зображень і з’ясували, що отримане таким чином обличчя може імітувати 20% реальних користувачів. Інші тести показали більш високі результати.

«Аутентифікація по обличчю надзвичайно вразлива, навіть якщо у зловмисників і немає інформації про цільову особу», – заявили вчені.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

У минулому році Amazon представила свої нові біометричні сканери відбитків долонь Amazon One. З їхньою допомогою покупці можуть оплатити товари в магазинах компанії лише провівши долонею над зчитувальним пристроєм. Amazon активно встановлює нові сканери в продуктових, книжкових та інших магазинах своєї мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Apple планує встановлювати систему Face ID в комп’ютерах Mac

За матеріалами сайту arxiv.org

google news