close-btn

ШІ-алгоритми в реальності не здатні розпізнавати емоції — дослідження

Комп’ютерний опис конфігурацій м’язів обличчя часто видають за реальний емоційний стан людини, що може бути неправильним науковим підходом

Група вчених Північно-Східного університету Бостона (США) провела ряд експериментів, в ході яких була висунута теза про нездатність штучного інтелекту коректно визначати емоції людини.

«Деякі компанії заявляють, що у них є алгоритми, здатні, наприклад, виявляти гнів. Однак, ймовірно, мова йде не про гнів, а про похмурий погляд, який їхні інтелектуальні системи можуть фіксувати. […] Проте такий погляд може бути, а може і не бути виразом гніву», – заявила Ліза Фельдман Барретт, учасниця дослідження.

Вчені залучили групу добровольців, за допомогою яких було проведено послідовний аналіз виразів обличчя кількох акторів. Мета полягала у встановленні достовірності емоцій, які висловлюються мімікою піддослідних. Виявилося, що люди використовують різні рухи обличчя для передачі однакових емоцій. Наприклад, одна людина може хмуритися, коли злиться, а інша широко розкрити очі або навіть сміятися.

Крім того, було також встановлено, що однакові жести можуть бути використані для передачі абсолютно різних емоцій. Зокрема, похмурий погляд може означати як концентрацію уваги, так і гнів. Барретт резюмує, що не можна плутати опис конфігурацій м’язів обличчя з реальними висновками щодо емоційного стану людини.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Програма розпізнавання графічних об’єктів на основі штучного інтелекту від розробників Alibaba Group вперше показала більш високий результат в порівнянні з людиною. Розробка була анонсована в ході заходу Visual Question Answering challenge. Так, ШІ-алгоритм правильно відповів на 81,26% питань, пов’язаних з зображеннями, в той час, як люди впоралися тільки з 80,83%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інженери Tesla створили унікальний чіп для навчання штучного інтелекту

За матеріалами сайту nature.com

google news