close-btn

Нацбанк посилив вимоги до мікрокредитних організацій

Небанківські компанії тепер зобов’язані публікувати повну інформацію про терміни та умови своїх кредитів

Національний фінрегулятор ввів в дію новий регламент функціонування мікрокредитних небанківських організацій. Відповідно до нових правил кредиторам тепер необхідно публікувати на своїх сайтах повну інформацію про умови позик. Зробити це треба буде за єдиним уніфікованим зразком, затвердженим постановою №100. Крім того, небанківським організаціям забороняється рекламувати свої послуги занадто привабливими гаслами, що вводять споживачів в оману щодо реальних процентних ставок по виплатах.

Інформація про послуги буде розміщена на порталі кредитора у вигляді текстового файлу, що дозволить користувачам завантажувати її на свій пристрій для більш детального ознайомлення. Постанова Нацбанку також зобов’язує небанківські організації в термін до 6 місяців розмістити на своїх сайтах спеціальні калькулятори, які допоможуть споживачам отримати більш наочний графік погашення заборгованості по кредиту. В НБУ озвучили перелік даних, які компаніям потрібно опублікувати:

  • повна назва і контакти фінустанови;
  • дані про ліцензії на надання послуг з кредитування;
  • загальна вартість позики, включаючи всі без винятку комісії і платежі;
  • реальна річна процентна ставка;
  • терміни і суми;
  • умови дострокового погашення кредиту;
  • штрафні санкції в разі порушення умов кредитування та інші істотні характеристики кредиту в стандартизованому форматі.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

За словами керівника Нацбанку, з 2014 року держава витратила на підтримку держбанків 222 млрд грн. А з урахуванням того, що їхня докапіталізація вимагає внесення не в грошах, а в ОВДП, то до цієї суми ще слід додати купони, які платить Мінфін. В якості дивідендів з 2014 року уряд отримав від держбанків лише 58 млрд грн. З цієї причини ПриватБанк доцільніше продати. Однак для цього потрібно виконати ряд дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банк платить позичальнику: що таке від’ємні відсоткові ставки та як вони впливають на економіку

За матеріалами сайту bank.gov.ua

google news