close-btn

НБУ виключив з реєстру три фінустанови та обмежив ліцензії ще ряду компаній

В ході моніторингу діяльності фінустанов були виявлені численні порушення вимог щодо нормативів надання послуг

Фото: bank.gov.ua

Національний банк України виключив з Державного реєстру три фінансові установи на підставі поданих ними заяв. Дані рішення були прийняті на засіданні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг 23 квітня 2021 року.

Ліцензія ТОВ “КАСА НАРОДНОЇ ДОПОМОГИ” була відкликана ще в кінці березня. При цьому на момент виведення з фінансового ринку активи компанії становили 25,7 млрд грн. ПО “ЛОМБАРД” УКРАЇНСЬКИЙ” МАЛЬКО В.Ю. І КОМПАНІЯ” займалася наданням споживчих кредитів. Ліцензія НБУ була анульована 2 квітня. Активи ломбарду становили 1,14 млн грн. Фінкомпанія ПО “ГАНЗЮКОВА І КОМПАНІЯ “ЛОМБАРД “ШАНС” також пропонувала на ринку позики та кредити, а розмір активів станом на 26 березня, коли Нацбанк зупинив дію її ліцензії, склав 1 млн грн.

Також НБУ обмежив сферу діяльності ще ряду підприємств:

  • ТОВ “ФК “КОНТИНЕНТАЛЬ ФІНАНС”;
  • ПТ “ЛОМБАРД “СУНДУК” ТОВ “МЕДІА-МАЙДАН І КОМПАНІЯ”;
  • ТОВ “ФАКТОРИНГОВА КОМПАНІЯ “ФІНАНС ГРУП”;
  • Кредитної спілки “Єднання”;
  • ТОВ “ФК “ПРОСТО МАНІ”;
  • ТОВ “ПРОФІТГІД;
  • ТОВ “СІРОКО ФІНАНС”.

Однак ці фінансові компанії зберегли можливість займатися професійною діяльністю на ринку цінних паперів.

В свою чергу, ТОВ “ФК ЛЕОГЕЙМІНГ ПЕЙ” і ТОВ “ФК БІЗНЕС РІТЕЙЛ ГРУП” самостійно відмовились від ліцензій на надання гарантій.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла за основу законопроект №5065 про фінансові послуги та фінансові компанії. Проект закону підтримали 247 депутатів. Документ визначає єдині базові підходи до регулювання та захисту прав споживачів. Крім того, він містить норми щодо регулювання менш ризикового сегмента фінансових установ: фінансових компаній та ломбардів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У квітні українці більше продавали іноземну валюту, ніж купували – НБУ

За матеріалами сайту bank.gov.ua

google news