close-btn

Звіт за квітень щодо фінансового ринку від НБУ: докладно про всі зміни

Ринок небанківських фінансових послуг в Україні: квітневе оновлення

НБУ

НБУ Фото: bank.gov.ua

Огляд змін на українському небанківському фінансовому ринку

У квітні на небанківському фінансовому ринку України відбулася низка змін. На ринок вийшли два нові гравці. При цьому 21 пішов. Усього 19 компаній отримали нові ліцензії на надання фінансових платіжних послуг.

Скорочення кількості небанківських учасників фінансового ринку

За даними Національного банку України, станом на 30 квітня кількість небанківських учасників фінансового ринку зменшилась до 1 316 з 1 347. Кількість банків залишилася незмінною – 65. З 21 учасника, що вийшли з ринку, 10 – фінансові компанії, 1 – страхова, 1 – ломбард, 4 – лізингові компанії, 1 – страховий брокер, 1 – колекторська компанія. Ще три фінансові компанії були виключені з реєстрів у примусовому порядку.

Зміни у ліцензуванні та реєстрації фінансових компаній

Крім того, 12 фінансових компаній виключено з Державного реєстру фінансових організацій та включено до Реєстру платіжної інфраструктури як платіжні організації, відповідно до вимог Закону України «Про платіжні послуги». Тим часом до реєстрів було додано одного орендодавця та одну колекторську компанію.

Двом фінансовим компаніям було відмовлено у включенні до реєстру у зв’язку з відмовою у видачі ліцензій, при цьому ліцензію було видано одній лізинговій компанії. Припинено ліцензії семи фінансових компаній та одного орендодавця. Ще в одного орендодавця продовжено ліцензію.

Всього у 11 фінансових компаній, 1 страхової, 1 ломбарду та 4 лізингових компаній були відкликані всі ліцензії в добровільному порядку (на підставі їх заяв), а 1 фінансова компанія, 2 страховики та 1 ломбард були відкликані з використанням мір впливу. Крім того, у добровільному порядку відкликано частину ліцензій у двох фінансових компаній та одного страховика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове рішення НБУ щодо посилення безпеки платежів: що це означає для фінансових організацій

У шести фінансових компаній та одного поштового оператора частково відкликано ліцензії, у тому числі ліцензію на здійснення переказів коштів у національній валюті без відкриття рахунків. У 12 фінансових компаній було відкликано всі ліцензії на надання фінансових послуг у зв’язку з отриманням ними ліцензії на надання фінансових платіжних послуг та набуттям статусу платіжних організацій.

Станом на 30 квітня на небанківському ринку працювали: 109 страховиків non-life, 12 life-страховиків, одна страхова компанія зі спеціальним статусом, 170 ломбардів, 157 кредитних спілок, 86 лізингових компаній, 657 фінансових компаній, 57 страхових брокерів вели активну діяльність у недержавній сфері.

Крім того, на ринку було визнано 25 банківських груп та 22 небанківські фінансові групи. Кількість платіжних систем, створених резидентами, зокрема державні, залишилася без змін. Їх 33, як і міжнародні платіжні системи, створені нерезидентами. Їх 16.

Нові гравці на платіжному ринку

На платіжному ринку з’явилися нові гравці, у тому числі 13 платіжних організацій та п’ять фінансових організацій із правом надання платіжних послуг. Кількість банків, що емітують електронні гроші, залишилася незмінною на рівні трьох, а один поштовий оператор отримав нову ліцензію на надання фінансових платіжних послуг у квітні.

Іншими суб’єктами, які здійснюють діяльність на платіжному ринку, є 37 комерційних агентів та 35 технологічних операторів платіжних послуг.

Запити, отримані Національним банком

У квітні до Національного банку надійшло 380 звернень від учасників ринку на проведення реєстраційних та ліцензійних дій. Кількість запитів щодо фінансових компаній, ломбардів та орендодавців становила 232. Кількість запитів щодо кредитних організацій (банків та кредитних спілок) – 37, страховиків – 78, платіжних організацій – 33.

Висновок

Зміни на небанківському фінансовому ринку відображають динамічну галузь, що розвивається. В ній з’являються і йдуть гравці в міру зміни правил й ринкових умов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

НБУ продовжив термін подання фінансової звітності: деталі

НБУ вводить регламент виїзного нагляду за фінансовими установами: що чекає на ринок

Наслідки світової банківської кризи для України: відповідь НБУ

За матеріалами НБУ

google news