close-btn

Надання даних про кінцевого бенефіціара: які зміни вніс парламент в закон?

Нардепи прийняли з поправками законопроєкт №5807 про бенефіціарних власників і структуру власності юрособи

Фото: 9news.livejournal.com

За прийняття документа проголосували 342 народних обранця. Раніше співробітники «Центру протидії корупції» висловили ряд критичних зауважень щодо даної законодавчої норми. У пояснювальній записці до законопроєкту говориться наступне: “Метою документа є вдосконалення та оптимізація положень чинного законодавства в частині необхідності зазначення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника і структуру власності юридичної особи.”

Законодавча ініціатива спрямована на запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом. За словами члена правління ЦПК Олени Щербан, в нашій країні надзвичайно поширена практика, при якій громадяни за символічні суми продають свої паспортні дані, на які пізніше оформляються облікові записи в реєстрах юросіб.

При цьому фіктивний “директор” чергової фірми-одноденки абсолютно не знає про те, які фінансові операції та ким здійснюються за його спиною. Така схема присутня в більшості кримінальних справ про ТОП-корупцію, які ведуться слідчими НАБУ. Це наближає Україну до ситуації, при якій за кордоном нашу країну незабаром почнуть сприймати як офшор.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

За даними Нацбанку, близько третини всієї економічної активності країни досі знаходиться в тіні. Про це заявив глава відомства Кирило Шевченко на Київському міжнародному економічному форумі в четвер. При цьому він підкреслив, що це приблизні цифри, оскільки існують різні методики підрахунку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній глава ПриватБанку Дубілет поміщений під домашній арешт в Ізраїлі – екснардеп

За матеріалами сайту zn.ua

google news