close-btn

Керівники фінустанов оцінили стан фінансового сектора України

Керівники найбільших банків і небанківських фінансових установ України в травні цього року значно поліпшили оцінки поточного стану фінансового сектора

нбу депозит нацбанк ликвидность

Фото: flickr.com

Національний банк України провів опитування серед топменеджерів фінустанов на предмет оцінки поточного стану фінансового сектору України. Учасники опитування надали найвищу оцінку з травня 2018 року. Більшість керівників не очікують негативних змін у наступні шість місяців, водночас третина опитаних прогнозують подальше покращення стану фінансового сектору.

Керівники найбільших банків та небанківських фінансових установ України у травні 2021 року значно покращили оцінки поточного стану фінансового сектору. Позитивний баланс відповідей (+22%) був найвищим за три роки – за весь час проведення опитувань про системні ризики фінансового сектору. Кожен третій топменеджер вказав на покращення стану справ у фінсекторі за минулі пів року. Водночас лише 6% респондентів оцінили його стан нижче задовільного.

20% опитаних  вважають поточну стійкість фінансового сектору до значних негативних подій високою або дуже високою порівняно із лише 9% пів року тому. Учасники опитування мають оптимістичний погляд на перспективи фінсектору в наступні пів року, зокрема 33% респондентів очікують покращення його стану. Натомість частка респондентів, які мають негативні очікування, зменшилася у 8 разів до 6%.

Керівники фінансових установ вчергове назвали головним джерелом ризику загальний рівень корупції,  діяльність правоохоронних органів та судової системи. Стрімко зріс ризик можливої ескалації військових дій з боку РФ на сході країни. Покращення оцінок переважно економічних факторів ризику свідчить про поступовий вихід економіки України з кризи. Загрози для співпраці з міжнародними фінансовими організаціями залишаються серед основних ризиків два опитування поспіль.

Загалом схильність фінансових установ до ризику за останні півроку практично не змінилася – так вважають 69% респондентів.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Нагадаємо, 27 квітня, Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла за основу законопроєкт №5065 про фінансові послуги та фінансові компанії. Документ визначає єдині базові підходи до регулювання і захисту прав споживачів. Крім того, він містить норми щодо регулювання менш ризикового сегмента фінансових установ: фінансових компаній і ломбардів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як економіка і фінансова система України змінилися за перший рік пандемії: 10 фактів

google news