close-btn

Скільки Україна отримає від МВФ і Світового банку

На тлі війни, найбільші фінансові інституції — МВФ і Світовий банк схвалили значні програми фінансування. МВФ визнав ефективну політику України, яка забезпечила макроекономічну стабільність під час війни та покращила прогноз економічного зростання країни. Водночас Світовий банк схвалив кредит у розмірі 1,5 мільярда доларів США для підтримки переміщених родин, підвищення прозорості державних видатків та покращення функціональності ринку.

Скільки Україна отримає від МВФ і Світового банку

Фото: freepik.com

Міжнародний валютний фонд

Рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила перший перегляд програми розширеного фінансування України (EFF) 29 червня 2023 року, виділивши другий платіж у розмірі близько 886 мільйонів доларів США. Ці кошти сприятимуть зміцненню державного бюджету та міжнародних резервів України, допомагаючи підтримувати стабільність валютного ринку.

МВФ відзначив успішну політику України та зовнішню підтримку, яка забезпечила макроекономічну стабільність в умовах війни. Українська економіка демонструє більшу стійкість, ніж очікувалося, зі зниженням інфляції та збільшенням резервів. У результаті МВФ підвищив прогноз економічного зростання України на цей рік до 1-3%.

Україна виконала всі структурні та кількісні контрольні показники програми EFF до кінця червня, включно з тими, які мають бути виконані до квітня 2023 року. МВФ високо оцінює прихильність України дотриманню умов EFF, наголошуючи на важливості збереження темпів реформ і відповідальності за майбутню стабільність.

МВФ визнає кроки України щодо поліпшення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності. Національний банк України (НБУ) проводить огляд банківського сектору та планує довгостроковий перехід до гнучкого обмінного курсу і таргетування інфляції. Досліджуйте цю тему більш детально тут.

Україна також просувається в проведенні структурних реформ, що стосуються корупції та відмивання грошей, управління державними фінансами та нагляду за фінансовим сектором на основі оцінки ризиків. Ці кроки мають вирішальне значення для швидкого повоєнного відновлення України, сталого зростання та подальшої інтеграції в ЄС.

“Ми успішно пройшли перший перегляд програми за Механізмом розширеного фінансування, виконавши вчасно усі взяті на себе зобов’язання. Як результат – маємо черговий транш, подальшу підтримку від партнерів та чітке бачення нашого розвитку. Я вдячний колегам за продуктивну роботу, а Міжнародному валютному фонду за підтримку – і фінансову, і політичну, і експертну”, — сказав Голова Національного банку Андрій Пишний.

Світовий банк

Світовий банк схвалив кредит на суму 1,5 мільярда доларів США на цілі розвитку та відновлення України, гарантований урядом Японії. Цей кредит є частиною пакета міжнародної допомоги на 2023 рік. Він підтримує три основні напрямки: допомога переміщеним сім’ям, прозорість державних видатків і поліпшення функціональності ринку.

Кредит дасть змогу зміцнити систему соціального захисту України, щоб краще допомагати переміщеним особам і забезпечити ефективне управління пенсійною системою. Він також профінансує реформи для підвищення підзвітності у використанні державних коштів, включно з реєстром пошкодженого майна для управління зусиллями з відновлення, а також заходи з посилення державних закупівель і податкової звітності.

“З лютого 2022 року, Світовий банк постійно працює з міжнародною донорською спільнотою для залучення екстреного фінансування, яке допомагає Уряду України забезпечувати навчання дітей у школах, роботу лікарень та надання ключових державних послуг», – сказала Антонелла Бассані, Віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральній Азії. «Зі свого боку Україна продемонструвала надзвичайну стійкість перед обличчям російського вторгнення. Ми відзначаємо зусилля уряду у здійсненні складних реформ у розпал війни та з оглядом на майбутнє, з метою довгострокового розвитку країни. Світовий банк продовжуватиме свою непохитну підтримку, щоб допомогти Україні відновитись та відбудувати ще сильнішу економіку”.

Крім того, кредит спрямований на підвищення стійкості ринків під час і після війни, орієнтуючись на земельний, енергетичний і фінансовий сектори. Це охоплює поліпшення звітності щодо земельних угод, зниження корупції під час приватизації державних земель, оптимізацію оптових ринків електроенергії та підвищення стабільності фінансового сектору.

Після вторгнення росії Світовий банк надав вирішальну підтримку Україні, дозволивши уряду обслуговувати понад 13 мільйонів громадян. Завдяки цій позиці загальний обсяг надзвичайної допомоги Групи Світового банку становить понад 37,5 млрд доларів США, причому внески надходять від різних країн-донорів.

У 2023-2024 фінансовому році Світовий банк та Україна реалізовуватимуть проєкти в таких пріоритетних секторах, як енергетика, охорона здоров’я, соціальний захист, освіта, житлове будівництво та сільське господарство.

Контекст

До ухвалення Радою директорів МВФ рішення про перший перегляд програми 30 травня 2023 року було досягнуто угоди на рівні персоналу. 31 березня 2023 року Рада директорів МВФ затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України на суму близько 15,6 мільярда доларів США, яка включає негайне виділення 2,7 мільярда доларів США. Це частина пакета міжнародної підтримки України в розмірі 115 мільярдів доларів США.

У зв’язку з невизначеністю, спричиненою війною Росії проти України, програма здійснюватиметься у два етапи. Перший спрямований на підтримання макроекономічної стабільності під час війни, а другий — на структурні реформи для післявоєнної відбудови, довгострокового зростання і прискорення вступу до ЄС.

Після вторгнення Росії проєкт Світового банку “Сприяння державним видаткам для сталого управління” (PEACE), започаткований у червні 2022 року, допоміг Україні підтримати близько 13 мільйонів бенефіціарів на загальну суму 19,75 мільярда доларів у вигляді кредитів і грантів.

У грудні 2022 року Світовий банк також створив Трастовий фонд відновлення, реабілітації, оздоровлення та реформ України (URTF). Цей фонд підтримує проєкти в таких найважливіших галузях, як транспорт, енергетика та охорона здоров’я. Кілька проєктів, включно з проєктом “Відновлення енергетики та утеплення”, проєктом “Відновлення основної логістичної інфраструктури та мережевої зв’язності” і проєктом “Здоров’я та надзвичайна допомога для життя”, вже отримали фінансування з URTF.

Інші статті на цю тему:

google news