close-btn

Чи зможе США уникнути дефолту: аналітика

У зв’язку з тим, що останній термін встановлення стелі держборгу США наближається, президент Байден і лідер республіканців Кевін Маккарті натрапляють на труднощі у досягненні угоди в обмежені терміни, що викликає стурбованість щодо потенційних фінансових наслідків.

Дефолт США

Фото: freepik.com

Крайній термін встановлення стелі держборгу США швидко наближається, президент Джо Байден і лідер республіканців Кевін Маккарті ведуть переговори, прагнучи домовитися. Проблема в тому, що залишилося лише вісім днів до граничного терміну обмеження боргу.

Схвалення Конгресу необхідне будь-якій угоді про стелю боргу. Зараз у Сенаті США канікули, а в Палаті представників запланована перерва у зв’язку з Днем поминання, що ускладнює логістичне завдання зібрати достатню кількість законодавців для голосування. З восьми днів, що залишилися, лише шість робочих, що робить завдання ще складнішим.

За оцінкою спікера палати представників Кевіна Маккарті, Конгресу потрібно близько тижня, щоб плавно підняти ліміт держборгу. Щоб забезпечити прозорість, Маккарті обіцяє дати членам палати не менше 72 годин для ознайомлення з текстом угоди, перш ніж вона буде ухвалена. В ідеалі угода має бути досягнута до ранку п’ятниці, 26 травня, щоб забезпечити достатній час для розгляду, хоча коротший період може викликати невдоволення серед членів партії, які хочуть ретельного вивчення.

Також потрібно схвалення Сенату, і навіть один законодавець, що вагається, може призвести до значних затримок голосування. Це вносить ще один шар невизначеності та потенційних перешкод. Після того, як Конгрес схвалить угоду, персонал має ретельно вивчити технічні деталі законопроєкту, перш ніж він потрапить на підпис президенту Байдену. Обмежений доступний час збільшує необхідність прискорити процес, але поспіх може призвести до помилок або лазівок з майбутніми наслідками.

При цьому акції вже падають на тлі можливого дефолту США: хто під ударом? Дізнайтесь у нашому матеріалі.

Що далі?

Дехто вважає, що США має шанс затягнути рішення до 15 червня, отримавши гроші від компаній, які оплачують квартальні податкові рахунки. Аналітики кажуть, що Казначейство могло б заплатити за рахунками пізніше. Перший великий платіж за боргом буде після 15 червня, що знижує ризик того, що США можуть бути змушені оголосити дефолт.

Але, на думку фінансових аналітиків Oxford Economics, США, швидше за все, знадобиться знайти близько 290 мільярдів доларів готівкою, щоб зайти так далеко.

До того ж продовження крайнього терміну після 1 червня «зависатиме в дуже небезпечній зоні», кажуть аналітики RBC Capital Markets, які оцінюють ресурси казначейства лише в 40-60 мільярдів доларів на перші два тижні червня.

«Це вкрай мало», – зазначають вони. «Кілька днів більших, ніж очікувалося, чистих відтоків чи несподіваних змін внутрішньодержавного боргу можуть швидко та несподівано вичерпати цей невеликий буфер».

Багато інвесторів роблять ставку на те, що Казначейство вирішить зробити деякі виплати за боргом та пропустити інші зобов’язання, як це обговорювалося під час попередніх протистоянь зі стелею боргу.

Однак міністр фінансів Джанет Йеллен категорично проти такого підходу, вважаючи його «дефолтом під іншим ім’ям».

У надкритичному випадку Конгрес завжди може спробувати прийняти короткострокове збільшення ліміту боргу, щоб виграти у Білого дому та республіканських переговорників більше часу для досягнення угоди.

Деякі пропозиції полягали в тому, щоб перенести крайній термін як мінімум на липень чи навіть на серпень. Але на цей час жодна зі сторін, схоже, не зацікавлена у такому кроці.

Підсумок

У міру того, як час стрімко скорочується, зростає тиск на президента Байдена, Кевіна Маккарті та Конгрес, щоб знайти точки дотику. Логістичні проблеми та обмежена кількість робочих днів роблять майбутнє завдання ще складнішим. Нездатність укласти угоду може мати серйозні наслідки для фінансової стабільності країни. Найближчі дні визначать, чи зможуть США уникнути кризи, досягнувши такої необхідної угоди щодо стелі боргу.

Досліджуйте цю тему докладніше тут:

За матеріалами BBC

google news