close-btn

США знайшли спосіб загальмувати розвиток ШІ в Китаї за допомогою нових чіпів від Nvidia

Чіпи мають вирішальне значення для розробки технологій генеративного ШІ, таких як ChatGPT від OpenAI та подібних продуктів

H100, новейший графический процессор Nvidia

Фото: www.reuters.com

Nvidia Corp, американський розробник напівпровідників, що домінує на ринку чіпів штучного інтелекту (ШІ), повідомив, що модифікував свій флагманський продукт, зробивши його версією, дозволеною для експорту до Китаю.

Минулого року регулюючі органи США ввели в дію правила, що забороняють Nvidia продавати два своїх передових чіпи, A100 і новіший H100, китайським клієнтам, посилаючись на міркування національної безпеки. Такі чіпи мають вирішальне значення для розробки технологій генеративного ШІ, таких як ChatGPT від OpenAI та подібних продуктів.

Наслідуючи експортні обмеження, встановлені урядом США, Nvidia мала урізати продуктивність базових чіпів для ШІ-систем, що поставляються в Китай. Урізати потрібно було на стільки, щоб:

  • вибити Китай із конкурентної боротьби в галузі ШІ,
  • залишити найбільших розробників ШІ в Китаї прив’язаними до обладнання, виробленого в США (досі це було обладнання Nvidia).

Тобто, якби Nvidia повністю припинила постачання своїх ШІ-чіпів до Китаю, то зазнала б великих фінансових втрат, і, що найголовніше, Китай просто б зірвався з гачка, змушуючи своїх розробників від безвиході намагатися створювати свої системи на китайських ШІ-чіпах.

Тому Nvidia вигадала хитрий, але витончений спосіб зловити двох зайців одразу. Залишивши продуктивність чіпа H800 такою самою, як у H100, компанія вдвічі урізала пропускну здатність передачі даних (GB на секунду) в H800.

Малюнок із поясненнями від Леннарта Хайма

Новий чіп H800 використовується підрозділами хмарних обчислень китайських технологічних компаній, таких як Alibaba Group Holding Ltd, Baidu Inc та Tencent Holdings Ltd.

Згідно з дослідженнями, залежність Китаю від західних чіпів триватиме ще 5-7 років. Можливість виробництва власних ШІ-чіпів, конкурентних чіпам Nvidia, з’явиться у КНР ближче до 2030 року.

Раніге ми писали про те як Shopify, Coca Cola та інші топ-бренди використовують можливості ChatGPT.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news