close-btn

Стейблкоін Diem від Facebook може зруйнувати фінансову систему цілих країн – глава BIS

Щоб утримати світ від кардинальних змін в галузі фінансів і активів, урядам необхідно прискорити розробку цифрових валют центробанків

Bank for International Settlements on Twitter:

Стрімкий розвиток фінансових технологій і їхнє вторгнення в платіжну екосистему за допомогою таких проєктів, як стейблкоін Diem від компанії Facebook, в майбутньому здатні сконцентрувати занадто багато впливу в одних руках, що поставить під загрозу фінансову стабільність всієї планети.

Це стане серйозним викликом для сьогоднішніх бізнес-моделей банків і підприємств, заявив керівник Банку міжнародних розрахунків (BIS) Агустін Карстенс в ході конференції на тему регулювання Big Tech.

У своєму виступі він також торкнувся перспективи того, що в майбутньому великі технологічні компанії зможуть вийти за рамки простого надання платіжних послуг і почнуть використовувати свої потужні ресурси і накопичені дані для розробки власних серверних екосистем, що ще більше посилить їхній вплив на ринку.

Також серйозну загрозу представляє і те, що компанії зі сфери Big Tech почнуть випускати власні платіжні стейблкоіни для використання виключно всередині своєї системи, як це зараз намагається зробити Facebook в рамках проєкту Diem. Такі нові платіжні інструменти здатні знизити затребуваність банківських депозитів, а це може зруйнувати існуючу банківську систему.

Більш того, приватні стейблкоіни уможливлять миттєве переміщення великих сум грошей за межі юрисдикцій країн, що може серйозно похитнути фінансову стабільність багатьох країн. Відповіддю на це може стати запуск CBDC.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Компанія Visa почала роботи зі створення універсального платіжного каналу (UPC), завдання якого – забезпечити взаємодію між різними цифровими валютами, зокрема, CBDC і стейблкоінами. Провідний спеціаліст підрозділу Visa Global CBDC Кетрін Гу так охарактеризувала новий сервіс:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: PayPal, Visa та Amazon допоможуть Банку Англії створити CBDC

За матеріалами сайту finextra.com

google news