close-btn

Що для США та світу означатиме глобальне впровадження цифрового долара

Дізнайтеся, як працює і які є переваги та недоліки цифрового долара

https://www.danspapers.com/

У наші дні можна прожити тижні чи місяці без використання паперових банкнот чи монет, але протягом століть світ покладався на фізичні гроші для транзакцій усіх типів. Тепер, з появою кредитних карток, платіжних систем та криптовалют цифрові гроші та онлайн-транзакції стали неймовірно поширеними.

Наразі Сполучені Штати активно вивчають можливість створення повністю цифрового долара. Наприкінці січня Федеральне дослідницьке агентство опублікувало звіт, у якому викладаються потенційні переваги та недоліки створення державної цифрової валюти. Цифрові долари могли б бути в обігу так само, як і паперові купюри, і ми могли б зберігати їх у віртуальних гаманцях у наших смартфонах.

Як може працювати цифровий долар

Більшість сучасних транзакцій вже відбувається з використанням цифрових систем та гаманців. Harvard Business Review повідомляє, що понад 97% грошей у обігу надходить від онлайн-транзакцій. Якщо ФРС вирішить додати цифрову валюту центрального банку (CBDC), вона карбуватиме цю валюту разом із паперовими банкнотами та монетами. Цифрові долари та центи будуть зберігатися в наших цифрових гаманцях або додатках на смартфонах, і ми зможемо використовувати їх точно так, як використовуємо Apple Pay, коли ходимо в кафе та магазини.

В даний час Федеральна резервна система підтримує тільки фізичні гроші, але якщо уряд вирішить «чеканити» цифрові долари, вони також регулюватимуться ФРС.

Цей перехід може стати фундаментальною зміною курсу долара США, що відображає безготівковий характер світової економіки.

Потенційні переваги цифрової валюти

Ось деякі потенційні переваги створення цифрового долара:

  • Скасування чи зниження комісій. Цифрова валюта може усунути чи зменшити комісії за транзакції. Компанії-емітенти кредитних карток, можливо, відчують необхідність знизити комісію, щоб залишатися конкурентоспроможними.
  • Допомога людям, які не користуються банками. ФРС каже, що понад 5% американських домогосподарств «не мають доступу до банківських послуг» (це означає, що нині вони не обслуговуються фінансовою установою чи банком). Надання цим людям цифрового гаманця, до якого вони можуть отримати доступ за допомогою своїх телефонів, може дозволити їм брати участь у безготівковій фінансовій системі.
  • Спрощення розподілу благ. Уряд Сполучених Штатів міг би переказувати виплати (наприклад, продовольчу допомогу або виплати у зв’язку з пандемією) безпосередньо на цифрові гаманці, що може скоротити витрати і набагато швидше доставити гроші в розпорядження людей.
  • Зміцнення долара США. Американський долар в даний час є домінуючою та найбільш широко використовуваною міжнародною валютою. CBDC може стати привабливою формою долара США, що допоможе зберегти його міжнародний статус надійної валюти у світовій валютній системі.

Проблеми цифрового долара

Побоювання щодо конфіденційності – найбільша проблема для створення цифрового долара. Існують серйозні побоювання з приводу того, як багато ФРС знатиме про окремі транзакції і скільки влада матиме уряд, щоб стримувати фінансову діяльність людей, які використовують цифрову валюту.

З огляду на нещодавній сплеск кібератак США також довелося б оновити фінансову інфраструктуру країни, щоб зробити її безпечнішою, якби ФРС збиралася відповідати за систему цифрової валюти.

Наступні кроки

Звіт Федеральної резервної системи — це лише перший крок, покликаний розпочати діалог між політиками та зібрати відгуки фінансових лідерів та громадськості щодо цифрового долара. При цьому інші країни використовують цифрові валюти. Китай експериментує з цифровим юанем на пробній основі, що дозволяє громадянам здійснювати платежі за допомогою державного додатку. Індія також оголосила, що карбуватиме цифрову рупію.

На введення цифрової валюти в Сполучених Штатах може піти від 5 до 10 років — цей процес все ще перебуває на початкових етапах, але в майбутньому ми точно зможемо витрачати долари США, місяцями не торкаючись банкноти чи монети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: CBDC: Які країни використовують, запускають або тестують власні цифрові валюти

 

google news