close-btn

«Квітуча економіка Росії»: Чому західні ЗМІ так вважають і помиляються

Розглянемо 5 ознак «стійкої економіки РФ», які назвав Reuters та причини чому ми з ними не згодні

https://24tv.ua/

27 чеврня видання Reuters опублікувало обнадійливий для росіян матеріал під назвою «Дефолт» за наявності грошей: п’ять ознак того, що Росія ще не тоне». Редакція PaySpace Magazine розглянула кожен пункт, згаданий у статті, і навела аргументи на користь того, що економічний спад у РФ все ж таки неминучий.

Дефолт Россії у 2022 році, оголошений Сполученими Штатами у понеділок, але заперечений Кремлем, сильно відрізняється від боргових криз попередніх років: 1918 року більшовики не хотіли платити, а 1998 року Росія не могла заплатити за своїми внутрішніми боргами. Цього разу Москва може й готова заплатити, але каже, що Захід цьому перешкоджає, запроваджуючи різні санкції та обмеження.

Нижче наведено п’ять ознак того, що російська економіка, як і раніше, стійка, на думку Reuters. Розглянемо їх, а заразом, і факти, що вказують на те, що це тимчасове явище.

«Найсильніша валюта у світі»

Рубль упродовж десятиліть уникали накопичувати навіть росіяни через його слабкість та нестабільність. Але на сьогоднішній день він є найприбутковішою валютою світу щодо долара США.

Так, російська валюта справді зміцніла. Російський рубль досяг 52,3 за долар у середу, збільшившись приблизно на 1,3% порівняно з попереднім днем ​​і досягнувши найсильнішого рівня з травня 2015 року. Але при цьому агентство забуває, чому рубль у такому становищі. Незвичайно агресивні заходи Росії щодо запобігання виведення грошей із країни у поєднанні з різким зростанням цін на викопне паливо створюють попит на рубль і підвищують його вартість.

Росія отримує майже $20 млрд. на місяць від експорту енергоресурсів. З кінця березня багато іноземних покупців виконали вимогу платити за енергію в рублях, що призвело до зростання курсу валюти. Водночас західні санкції та хвиля відходу бізнесу з країни призвели до падіння імпорту. За перші чотири місяці року позитивне сальдо платіжного балансу Росії – різниця між експортом та імпортом – зросло до рекордних $96 млрд. Проте сильна валюта означає, що Росія поки несприйнятлива до економічних проблем.

Експерти кажуть, що хоча відновлення рубля і зростання експорту нафти з Росії тимчасово запобігли впливу санкцій на її економіку, ефект, швидше за все, буде короткостроковим. Навіть власне статистичне агентство Росії, відоме тим, що підтасовує цифри для досягнення цілей Кремля, визнало, що кількість росіян, які живуть у бідності, зросла з 12 млн до 21 млн осіб у першому кварталі 2022 року.

Нафта

Нафта — кров російської економіки торгується понад $100 за барель з того часу, як Росія вторглася в Україну. Нафта марки Brent у понеділок торгувалася за $112,99. За високих цін на нафту Росія, другий за величиною експортер нафти у світі після Саудівської Аравії та найбільший у світі експортер природного газу, має резерв на трильйон доларів на рік від санкцій. Росія ставить вищі ціни на свою нафту, оскільки високий попит в Азії підриває зусилля західних держав щодо обмеження доходів військової машини Москви.

Ось тільки проблема полягає в дисконті, що постійно зростає. Індійські нафтопереробні заводи скуповують дешеву російську нафту (близько $40 за барель), яку уникають західні компанії та країни відтоді, як проти Москви було запроваджено санкції за вторгнення в Україну.

Згідно з даними Bloomberg, у 2021 році щодня Росія постачала до ЄС понад 720 тис барелів нафти трубопроводами і ще близько 1,57 млн ​​барелів морськими шляхами. Припинення постачання трубопроводом через північну гілку нафтопроводу «Дружба» до Польщі та Німеччини позбавить РФ щорічного доходу в $12 млрд (виходячи з обсягів 2021 року та середньої ціни на нафту марки Urals цього року, що становить $85 за барель). Таким чином під заборону потрапить 90% постачання нафти з Росії до ЄС. Росія продовжить заробляти близько $6 млрд на експорті до Угорщини, Словаччини та Чехії через південні гілки «Дружби». Що стосується поставок через морські порти, то шостий пакет санкцій щодо них позбавив Росію ще $10 млрд на рік.

Тому навіть поточна ціна не зможе компенсувати колосальної втрати обсягів ринку нафтопродуктів у майбутньому.

Ключова ставка

Reuters вказує на те, що 10 червня ЦБ РФ знизив ключову ставку до «докризового» рівня в 9,5%, і залишив відчинені двері для подальшого пом’якшення в міру уповільнення інфляції. Але не слід забувати про те, що відразу після вторгнення в Україну Росія підняла ставку до 20%. Проблема в тому, що різкі кроки щодо зниження ставки навіть самим ЦБ обгрунтовуються як допомога згасаючій економіці:

«Підвищення ставки до 20%, звичайно, допомогло знизити ризики для фінансової стабільності. Але одночасно призвело до зростання відсоткових витрат у компаній, які мають зобов’язання з плаваючими ставками, а також до реалізації відсоткового ризику у банків та лізингових компаній, що зіткнулися з випереджаючим зростанням витрат за залученими коштами.»

Коментарі зайві.

Їжа та «ніякої паніки»

У магазинах Москви все ще є їжа та мало ознак паніки. Одразу після нападу РФ на Україну почалося панічне скуповування таких продуктів, як цукор. Але потім все стихло: в магазинах Москви повно їжі і немає набігів на банки.

У магазинах справді немає дефіциту продуктів, ні паніки. Але при цьому Reuters забули згадати, що є
серйозне зростання цін за багатьма позиціями, у тому числі в продовольчому секторі . Лідером зростання цін став цукор, який подорожчав на 70%. Але й на інші продукти ціни зросли на двоцифрові цифри, наприклад, на фрукти та овочі, крупи, макарони, м’ясо, хліб та ін. З овочів стрімко дорожчають цибуля, капуста, банани, морква, помідори. Найменше ціни зросли на алкогольні напої – лише 6,7% у річному вираженні.

Безробіття – всього 4,3%

Reuters, називаючи 4,3% рекордно низьким рівнем, спираючись на показники Росстату, забуває врахувати специфіку регіону. А вона така, що більше п’ятої частини населення, за даними того ж Росстату, не влаштовуються на роботу офіційно. Відповідно, у статистиці безробітних вони не враховуються, адже для цього треба стати на біржу.

Не варто забувати і про тисячі росіян, які втрачають роботу через санкцій та відхід західних компаній з країни після нападу РФ на Україну. Довгостроковим ефектом від запровадження санкцій стане виключення Росії із світових ланцюжків виробництва, її ізоляція та технологічне відставання та поступова деградація: неможливість імпортувати технології, ремонтувати техніку. Авіаційна галузь трубить, що за півроку у них не буде запчастин для літаків. Ті ж самі процеси будуть і в інших галузях.

Наслідки обмежувальних заходів також вплинуть на сектори, які використовують іноземні компоненти у виробництві. Наприклад, автомобільний сектор, фармацевтика і навіть сільське господарство, бо й насіння купують за кордоном. Підприємства будуть змушені закриватися та звільняти співробітників. Попит на товари та послуги знижуватиметься, тому що населення ставатиме біднішим, це торкнеться всіх секторів, навіть перукарень біля будинку.

Поки що спостерігаємо короткострокові наслідки: багато росіян втрачають роботу чи не можуть знайти нову, бо падає попит на всіх фахівців. Москва зачепить однією з перших, оскільки там багато хто працює у сфері фінансів, бізнес-послуг, маркетингу та реклами. За оцінкою мера міста Сергія Собяніна, роботу через відхід іноземних компаній у місті можуть втратити близько 200 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 гривень за долар США: Що чекає на українську національну валюту, якщо війна не закінчиться завтра

 

 

google news