close-btn

Як криптогігант Binance став хабом для хакерів, шахраїв та наркоторговців

За 5 років через біржу Binance відмили $2.35 млрд. Наприклад, російський даркнет Hydra провів операції через Binance на загальну суму $780 млн.

Як показало розслідування Reuters, протягом п’яти років найбільша у світі біржа криптовалют Binance служила каналом для відмивання доходів від інвест-афер, хакерських атак, хабарів та торгівлі наркотиками на загальну суму $2.35 млрд.

У вересні 2020 року північнокорейська хакерська група, відома як Lazarus, зламала невелику словацьку криптовалютну біржу Eterbase і вкрала віртуальну валюту на суму близько $5,4 млн. Це було лише однією з низки кібератак Lazarus, які, за словами Вашингтона, були направлені на фінансування ядерної програми Північної Кореї.

Через кілька годин, лише за дев’ять хвилин, використовуючи тільки зашифровані адреси електронної пошти як ідентифікацію, хакери Lazarus створили облікові записи Binance і обміняли криптовалюту, вкрадену з Eterbase, згідно зі свідченнями, які Binance надала поліції.

Як показало розслідування Reuters, вкрадені гроші Eterbase є частиною потоку незаконних коштів, які проходили через Binance з 2017 до 2021 року. За цей період Binance обробила транзакції на загальну суму не менше $2,35 млрд, пов’язані зі зломом, інвестиційним шахрайством та незаконним продажем наркотиків.

Chainalysis, найняті державними органами США для відстеження незаконних потоків, у звіті за 2020 рік дійшли висновку, що лише у 2019 році Binance отримала злочинні кошти на загальну суму $770 млн, більше, ніж будь-яка інша криптобіржа. Генеральний директор Binance Чанпен Чжао звинуватив Chainalysis у «відсутності ділового етикету».

Binance проводила слабкі перевірки своїх користувачів щодо відмивання грошей до середини 2021 року, незважаючи на побоювання, висловлені високопосадовцями компанії, починаючи як мінімум трьома роками раніше. У відповідь на статтю в Reuters Binance заявила, що допомагає підвищити галузеві стандарти, а звітність «вкрай застаріла». У серпні 2021 року Binance змусила нових і вже існуючих користувачів пройти ідентифікацію.

Агентство Reuters проаналізувало докладні дані про транзакції клієнтів Binance на сайтах «даркнету» — майданчиках для торгівлі наркотиками, зброєю та іншими незаконними предметами. Більшість даних була надана амстердамською аналітичною фірмою Crystal Blockchain, яка допомагає компаніям та урядам відстежувати рухи криптовалютних коштів. Дані показали, що з 2017 по 2022 рік покупці та продавці на найбільшому у світі ринку наркотиків у даркнеті, російськомовному сайті Hydra, використали Binance для здійснення та отримання криптовалютних платежів на суму 780 мільйонів доларів.

У квітні Міністерство юстиції США оголосило, що правоохоронці США та Німеччини захопили сервери Hydra. США звинуватили адміністратора серверів у змові з метою відмивання грошей і поширення заборонених наркотиків. Сайт був закритий, а адміністратор заарештований російською владою.

Хіллманн, фахівець у зв’язку з громадськістю Binance, заявив, що цифри Hydra були «неточними і перебільшеними», і що Reuters помилково включили непрямі потоки до своїх розрахунків. Потім агентство Reuters запитало, як Binance бачить свою відповідальність щодо відстеження непрямого впливу брудних грошей. Хіллман відповів:

«Важливо відзначити не те, звідки надходять кошти, а те, що ми робимо після депонування коштів».

Він додав, що Binance використовує моніторинг транзакцій та оцінку ризиків, щоб «гарантувати, що будь-які незаконні кошти будуть відстежені, заморожені, відновлені та/або повернуті їхньому законному власнику». За його словами, Binance тісно співпрацює з правоохоронними органами для ліквідації злочинних мереж, які використовують криптовалюти, зокрема в Росії.

Чжао, відомий як CZ, заснував Binance у Шанхаї у 2017 році. Через три місяці він представив у внутрішньому чаті нову стратегію для наступного етапу розвитку компанії. «Робити все, щоб збільшити нашу частку на ринку, і нічого більше», — написав Чжао. За його словами, пріоритетом було забезпечити, щоб Binance обігнала більші криптовалютні біржі та відбила конкуренцію з боку дрібніших конкурентів.

Серед країн, в яких Чжао прагнув розширити свою діяльність, була і Росія, яку Binance описав у блозі 2018 як великий ринок через її «гіперактивну» криптоспільноту. Binance продовжує надавати обмежені послуги в РФ після вторгнення тієї в Україну цього року, незважаючи на прохання Києва заблокувати російських користувачів у рамках зусиль щодо фінансової ізоляції Росії.

Новий звіт Reuters після квітневої статті показує, що багато людей, які зареєструвалися на Binance у Росії, не використали біржу для трейдингу. Натомість Binance стала ключовим постачальником платежів для Hydra, на якій продавали наркотики мільйонам користувачів, переважно, з Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 незвичайних економічних індексів

google news