close-btn

Компанії-зомбі: як їх розпізнати і чому вони шкодять економіці

Кількість компаній-зомбі швидко зростає, і, якщо ситуація не покращиться, ми можемо зіткнутися з фінансовим кошмаром

https://newsrnd.com/

Що таке зомбі-компанія?

«Компанія-зомбі» — це термін, який використовується для опису неконкурентоспроможної компанії, яка потребує фінансової допомоги для успішної роботи, або компанії-боржника, яка здатна виплачувати лише відсотки за своїм боргом (коефіцієнт покриття відсотків 1 або менше).

Такі компанії генерують грошовий потік, достатній лише на виплати відсотків за кредитом, і не можуть зменшити фактичну суму основного боргу. Отже, вони не мають надлишкових коштів чи потужностей і перебувають у стані стагнації, що означає, що вони занадто слабкі, щоб у них інвестувати чи зростати.

Виживання зомбі-компаній дуже залежить від низьких відсоткових ставок. Через те, що уряди та центральні банки намагаються стабілізувати свою економіку, комерційні банки змушені надавати кредити та пропонувати низькі процентні ставки.

Походження зомбі-компаній

Термін «зомбі-компанія» виник у Японії. Після краху бульбашки цін на активи в кінці 1991 р. японські банки продовжували підтримувати слабкі або збанкрутілі фірми, замість того, щоб дозволити їм ліквідуватися. Це сприяло так званому «втраченому десятиліттю» — періоду економічної стагнації в Японії.

У 2008 році, під час світової фінансової кризи, цей термін знову набув популярності і використовувався для позначення компаній, яким було надано підтримку в рамках Програми допомоги проблемним активам США (TARP).

Зовнішні ризики для зомбі-компанії

Раптова зміна ділового чи економічного середовища може вбити зомбі-компанії. Якщо економіка зміцниться, успішніші компанії зможуть швидко скористатися можливостями та залишити слабкі фірми позаду. Нездатність скористатися новими можливостями знизить споживчий попит на їхні продукти чи послуги, і компанії зрештою зіштовхнуться із серйозними проблемами конкуренції.

Оскільки існування зомбі-компаній залежить від кредиторів, то підвищення процентних ставок знищить значну кількість таких фірм. Вартість боргу зросте і компанії не зможуть виконувати свої відсоткові зобов’язання.

Вплив зомбі-компаній на економіку

Компанії-зомбі розглядаються як перешкода для виробничого зростання, оскільки виживання слабких компаній сприяє зниженню загальної середньої продуктивності. Економісти стверджують, що ці компанії завдають шкоди суспільству. Вони займають частку ринку та утримують таланти («обмежені ресурси»), які мають бути доступні успішнішим і динамічнішим компаніям.

Без грошей для реінвестування зомбі-компанія є неефективною і не може рости. Вони неконкурентоспроможні та сприяють зниженню продуктивності у світовій економіці.

Хоча ці компанії негативно впливають на економіку, деякі все ж таки відіграють важливу роль. Наприклад, уряд може допомогти зомбі-компанії просто тому, що в ній працює велика кількість людей. Якщо компанія збанкрутує, масова втрата робочих місць може вплинути на суспільство.

Компанії-зомбі часто можуть бути великими і політично дорогими, щоб дозволити їм зазнати невдачі, що дає змогу цим неконкурентоспроможним корпораціям продовжувати неухильно викачувати кредити або щедрі банківські позики. Хоча це дозволяє уникнути негативних економічних результатів у короткостроковій перспективі, у довгостроковій перспективі це призводить до витіснення продуктивних інвестицій та скорочує вихід на ринок нових, інноваційних компаній. Відсутність інновацій, у свою чергу, може призвести до сталого зниження темпів зростання та хронічної стагнації, як це спостерігалося у Японії.

Як виявити зомбі-компанію

Кількість зомбі-компаній продовжує зростати, тому кожен інвестор має навчитися розпізнавати їх, щоб уникнути значних втрат. Не існує строгого визначення зомбі-компанії, але найпоширеніші їх характеристики — це значна сума боргу по відношенню до власного капіталу та нездатність виплатити ці борги. Однак будь-яка компанія може пережити нетривалий непростий період, особливо через непередбачену кризу, таку як спалах коронавірусу. Щоб ще більше звузити список, необхідно виділити компанії з коефіцієнтом покриття відсотків нижче за один (1) протягом трьох років поспіль.

Оскільки тривалість життя зомбі, як правило, є дуже непередбачуваною, їх акції надзвичайно ризиковані і підходять не всім інвесторам. Наприклад, невелика біотехнологічна фірма може сильно розтягнути свої кошти, зосередивши свої зусилля на дослідженнях та розробках, сподіваючись створити ліки-бестселери. Якщо ліки не спрацюють, компанія може збанкрутувати протягом декількох днів. З іншого боку, якщо препарат виявиться успішним, компанія зможе отримати прибуток та скоротити свої зобов’язання. Однак у більшості випадків акції зомбі-компаній не в змозі подолати фінансовий тягар, пов’язаний з їхньою високою швидкістю спалювання, і здебільшого розчиняються.

Зомбі-стартапи

Зомбі-стартап — це компанія, яка отримує первинне фінансування, але не отримує подальших інвестицій. Значна кількість стартапів перетворюються на стартапи-зомбі, нездатні досягти успіху без вливання коштів інвесторів.

Ці стартапи мають короткостроковий план забезпечення ранніх інвестицій, але в них відсутній довгостроковий план зростання. У міру дорослішання відсутність довгострокового планування стає очевидною, і ефективність компанії падає.

Інвестори не вважають ці стартапи привабливими і тому не виділяють додаткових коштів. Компанія стає зомбі-стартапом — компанією, яка продовжує працювати після того, як вичерпується початкове фінансування, але фактично не зростає.

Висновки

Будь-які раптові зміни у діловому чи економічному середовищі можуть стати каталізатором змін. Підвищення відсоткових ставок подається як найімовірніший «вбивця зомбі», але зміна ставлення банків чи уряду до цих компаній може бути не менш небезпечною. Сильне поліпшення економіки також може стати для них «контрольним пострілом», оскільки швидші та гнучкіші компанії скористаються новими можливостями, залишивши зомбі позаду.

Проте, головне у процентних ставках те, що вони торкнуться і тисяч людей, які отримують іпотечні кредити, що знизить попит на товари та послуги компаній, так що «зомбі» будуть уражені подвійним ударом!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвиля за хвилею: чому не вдається приборкати пандемію і як довго вона триватиме

 

google news