close-btn

Не тільки червоні доріжки: 10 селебріті, що інвестують в технології

Багато зірок не обмежуються лише своєю професійною діяльністю. Вони також інвестують великі суми в розвиток технологій

Фото: www.ai-cio.com

Боно, Ештон Катчер, Леонардо Ді Капріо, Мадонна… Що у них спільного, крім того, що це голлівудські зірки? Ці знаменитості також інвестують в різні стартапи, в тому числі технологічні. Боно відомий тим, що був одним з перших інвесторів в Facebook, Катчер – в Skype. Ді Капріо інвестував і допомагав з маркетингом бренду Mobli, стартапу з Тель-Авіва, якого називають конкурентом Instagram. Деякі селебріті навіть створили власні венчурні фонди.

Актори, супермоделі, музиканти, спортсмени – багато хто з них інвестує в стартапи з різних галузей: кіберспорт, віртуальна реальність, технології для благодійності, фудтек та ін. Ми зібрали 10 знаменитостей, які є успішними інвесторами.

1. Серена Вільямс

Зірка тенісу успішна на корті і поза його межами. За даними Жіночої тенісної асоціації, за роки спортивної кар’єри вона заробила понад $90 млн призових. У 2019 році Серена була єдиною жінкою, що увійшла в список Forbes найбільш високооплачуваних спортсменів світу. А що ж робить зірка тенісу зі своїми грошима? В інтерв’ю журналу People в 2020 році Серена Вільямс сказала: «Я зазвичай вкладаю свої кошти. Я самий нудний марнотрат на світі. Не витрачайте – інвестуйте».

У 2014 році спортсменка заснувала венчурний фонд Serena Ventures. У фонду є портфель з ринковою капіталізацією в $14 млрд і більш ніж 50 компаніями, 60% його інвестицій припадає на різних засновників.

2. Бейонсе

У торішньому рейтингу Forbes 100 найбагатших жінок у сфері розваг і бізнесу, які самі всього домоглися, Бейонсе посіла 55 місце з власним капіталом близько $450 млн. Вона накопичила велику частину статків за рахунок гастролей, а також власної лінійки одягу. Але крім цього, зірка також інвестує в технології через свою компанію Parkwood Entertainment. Бейонсе є співвласником Tidal, глобальної платформи потокової передачі музики та розваг, що належить артистам. Нещодавно платіжна компанія Джека Дорсі Square придбала контрольний пакет акцій Tidal. А Бейонсе і 15 інших первинних партнерів-артистів отримали 3% акцій Tidal.

Ще один цікавий факт про співачку. У 2015 році вона виступила на корпоративному заході Uber, де замість виплати гонорару в розмірі $6 млн їй подарували акції компанії на цю суму. Судячи з поточної ринкової вартості, акції Бейонсе коштують понад $8 млн.

3. Опра Вінфрі

Королева ток-шоу інвестує в різні компанії по виробництву продуктів харчування, які пропонують здорову їжу, включаючи популярний в Штатах бренд Oatly і мережу ресторанів здорового харчування True Food Kitchen. Крім того, в 2020 році Опра інвестувала в раунд серії D для Apeel Sciences – стартапу, який допомагає скоротити харчові відходи шляхом розробки захисного шару на основі рослин, який покриває їжу, забезпечуючи її довговічність. Цей раунд інвестицій дозволив компанії створювати ланцюжки поставок в Африці, Центральній і Південній Америці, Південно-Східної Азії, а також в Мексиці, мінімізуючи втрати продуктів харчування без охолодження.

4. Вілл Сміт

“Людина в чорному” – приватний інвестор в нові стартапи. Одного разу він вклав $10 тис в стартап в рамках змагання elevator pitch. Сміт також є співзасновником Dreamers VC – це венчурний фонд, який об’єднує японських корпоративних інвесторів з американськими компаніями на ранніх стадіях. Технологічні інвестиції фонду включають в себе популярний додаток для аудіочатів Clubhouse і стартап Spark Neuro, який використовує нейротехнології і штучний інтелект, щоб зробити революцію в ЗМІ, медицині і оборонній промисловості.

Вілл Сміт також інвестував через Dreamers VC в OURA – аксесуар, який конкурує з Apple Watch і Fitbit. Це кільце, що одержує інформацію про стан вашого здоров’я з артерій в пальцях.

5. Кеті Перрі

Кеті Перрі – відомий інвестор в фуд-компанії, які використовують технології для створення інновацій у своїй галузі. У 2020 році Перрі інвестувала в Apeel Sciences (так-так, як і Опра Вінфрі) – компанію, яка розробляє технології, що дозволяють продовжити термін зберігання продуктів в три рази і скоротити кількість харчових відходів.

6. Ештон Катчер

Багатьом відомо, що Катчер давно цікавиться інвестиціями і технологіями. У 2010 році він став співзасновником A-Grade investments і за перші шість років збільшив капіталізацію фонду з $30 млн до $250 млн. Його ранні інвестиції зробили революцію в технологічній галузі. До них відносяться інвестиції в Spotify, Airbnb, Skype і Uber.

У 2015 році Ештон Катчер заснував компанію Sound-Ventures, яка інвестує переважно в фінансові та технологічні компанії. Наприклад, компанія інвестувала в популярний додаток для управління добробутом Calm, а також в блокчейн-компанію DapperLabs.

7. Джаред Лето

Музикант і актор Джаред Лето бере активну участь в інвестуванні в технології, наприклад, він інвестував в блокчейн-компанію Alchemy. Його портфоліо широке і демонструє інтерес до безлічі галузей, що розвиваються завдяки технологіям – від медицини до виробництва ракет. У 2020 році Лето інвестував в раунд серії D для Relativity Space, компанії по виробництву автономних ракет.

8. Роберт Дауні-молодший

Залізна Людина, звичайно ж, інвестує в технології. У актора є свій венчурний фонд. Але крім цього, Дауні-молодший заснував FootPrint Coalition, яка поєднує венчурне інвестування з активним інформуванням про технології, які будуть сприяти скороченню викидів вуглецю. У портфель венчурного фонду входять шість компаній, в тому числі RWDC – провідний виробник PHA, що представляє собою екологічно чисту альтернативу пластику.

9. Гвінет Пелтроу

Актриса направила свої вкладення в технології в минулому році, інвестувавши в нову цифрову платформу для дизайну інтер’єру The Expert. Створена в результаті проблем, з якими зіткнулася галузь, коли візити додому стали небезпекою під час пандемії коронавірусу, The Expert – це платформа для завантаження поверхових планів та ідей для дизайну приміщень, а також для віртуального спілкування з експертами по дизайну інтер’єрів. Інвестиції Пелтроу допомагають оцифрувати цей ринок.

10. Боно

Про вокаліста групи U2 ми згадували на початку статті. Боно заснував приватну інвестиційну компанію Elevation Partners в 2004 році, через неї музикант робить велику частину інвестицій в технології. Ще в 2009 році Боно придбав 2,3% акцій Facebook за $86 млн, що через декілька років зробило його мільярдером.

Також Боно інвестував в Vamo, платформу для пошуку і планування подій, яку в 2015 році придбав Airbnb.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заробили статки найбагатші люди світу: ТОП-10 мільярдерів

google news