close-btn

Незважаючи на можливу рецесію: На п'яти найбільших фондових біржах світу зареєстровано понад 450 нових компаній

Незважаючи на побоювання через рецесію, кілька фондових бірж продовжують реєструвати різні нові компанії

https://markets.businessinsider.com/

У 2022 році світовий фондовий ринок зазнав багатьох потрясінь, і прогнозується, що ситуація може погіршитися, оскільки інвестори переймаються здатністю центральних банків стабілізувати економіку. Незважаючи на побоювання, найбільші фондові біржі продовжують лістинг різних компаній.

Зокрема, дані, отримані та розраховані виданням Finbold, показують, що у період із січня 2022 року до вересня 2022 року на п’яти провідних світових фондових біржах було розміщено 459 компаній.

NASDAQ, що базується в США, з ринковою капіталізацією в $18,59 трлн, залістила найбільшу кількість компаній — 174, що означає зростання на 4,81% до 3788. У той же час Нью-Йоркська фондова біржа (NYSE), найбільша фондова біржа з капіталізацією $24,19 трлн, посіла друге місце зі 144 новими компаніями, збільшивши загальну кількість до 2578 (на 5,91%).

В Азії Шанхайська фондова біржа посіла третє місце за кількістю компаній — 106, що означає зростання на 5,25%. На біржі 2123 компанії з капіталізацією $6,87 трлн. Japan Exchange Group із капіталізацією $5,29 трлн займає четверте місце, включивши до списку 32 компанії, з 3795 до 3827, або зростання на 0,84%.

Європейська Euronext залістила лише три компанії за цей період. На біржі з ринковою капіталізацією $5,62 трлн налічується в цілому 1981 компанія. Станом на січень 2022 року на п’яти фондових біржах було зареєстровано 13838 компаній, а станом на вересень 2022 року їх кількість у сукупності зросла на 3,31% до 14297.

Переважні побоювання рецесії

Світова економіка стикається з геополітичною напруженістю, волатильністю фондового ринку, зростаючими побоюваннями з приводу сировинних товарів, впливом інфляції та підвищенням процентних ставок. Ці умови призвели до поширених побоювань, що рецесія неминуча.

Рецесія може призвести до зниження цін на акції, оскільки споживчі витрати скорочуються зі зростанням рівня безробіття. Крім того, інвестори стають схильнішими до ризику через зниження інтересу до інвестування в акції.

Цікаво, що лістинг відбувався на тлі уповільнення діяльності компаній із придбання акцій спеціального призначення (SPAC), які широко використовувалися як альтернативний канал для виходу приватних компаній на біржу. Справді, більшість компаній, які стали публічними таким чином, зафіксували зниження продуктивності, що потенційно відлякувало інвесторів.

Судячи з даних, біржі у США лідирують за кількістю нових зареєстрованих компаній. Історично склалося, що лістинг на фондовому ринку США дає такі переваги, як доступ до капіталу, покращений брендинг та впізнаваність, підзвітність та підвищена ліквідність при роботі на добре регульованому ринку.

Водночас фондові біржі в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні залучають компанії, незважаючи на те, що вони значно постраждали від тривалої дії пандемії Covid-19. Проте низка ініціатив, у тому числі підтримка з боку урядів та центральних банків, вселяє оптимізм серед великих компаній. Більшість регіональних компаній все ж таки зберігають обережність через такі фактори, як геополітична напруженість і зміни в законодавстві.

Отже, невизначеність на азіатських ринках, особливо у Китаї, змусили деякі компанії досліджувати американський ринок. Лістинг у США надає їм доступ до деяких з провідних пулів державного капіталу та різноманітної групи інвесторів. Примітно, що фондові біржі США також зацікавлені у лістингу великих китайських компаній.

До речі, був час, коли індекс Nasdaq впав на 76,81% з пікового значення 5 048,62 пунктів до 1 139,90 пунктів, що призвело до краху безлічі акцій і випаровування трильйонів доларів інвестиційного капіталу. Йдеться про сумнозвісну Бульбашку доткомів. Про те, що це таке, про її впливі на економіку та інвесторів, про фактори, що призвели до краху ринку, а також про спадщину, яку вона залишила після себе, читайте у нашому матеріалі «Бульбашка доткомів: правдива історія фондового ринку 1995-2000 років».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news