close-btn

Перехід на зимовий час 2022: коли буде переведення годинників

Коли переводять стрілки годинника в Україні на зимовий час і яка буде різниця з країнами, в які виїхали наші співвітчизники через війну

unian.net

2022 року Україна переходить на зимовий час у ніч з 29 на 30 жовтня. О 4:00 ранку українці переведуть годинники на 60 хвилин назад. Країни ЄС 2022 року також продовжать перехід на зимовий час. Варто пам’ятати, що в ЄС одразу три часові пояси тому, щоб уникнути плутанини, ми також розповімо, як відрізнятиметься час в Україні та інших країнах.

Традиційно в Україні переводять годинник два рази на рік — навесні (останньої неділі березня), коли годинник переводять на одну годину вперед о 03:00, і восени (останньої неділі жовтня), коли стрілки годинника повертаються на одну годину назад о 04:00. 00.

Україна почала переводити годинники у 1981 році, як і інші республіки СРСР. Це було зроблено для економії енергії та для того, щоб продовжити світловий день. У 1996 році Кабінет Міністрів України затвердив постанову, яка регулює діючу наразі процедуру.

Україна скасовувала переведення годинників?

2011 року перехід на зимовий час було скасовано, але від цієї ініціативи швидко відмовилися. Через 9 років у кінці 2020 року депутати внесли до Верховної Ради новий законопроект. Згідно з документом № 4201, у країні мав бути скасований перехід на літній час, але до сьогодні цього так і не сталося. Справа в тому, що парламент проголосував за законопроект лише у першому читанні, а у другому депутати відправили документ на доопрацювання.

Якою буде різниця у часі з країнами, куди виїхали українці

Візьмемо як орієнтир 8:00 ранку 30 жовтня в Україні. Отже, в інших країнах це буде:

  • Польща 7:00
  • Словаччина 7:00
  • Угорщина 7:00
  • Молдова 8:00
  • Чехія 7:00
  • Румунія 8:00
  • Естонія 8:00
  • Німеччина 7:00
  • Іспанія 7:00
  • Великобританія 6:00
  • Канада 01:00
  • Португалія 6:00

Вкрай важливо, щоб Україна синхронізувала час із Європою, оскільки від цього залежить розклад транспорту та різні логістичні питання.

Недоліки переведення годинника: чи економить це енергію і як впливає на здоров’я

Багато країн зараз обговорюють доцільність переведення годинників. Наприклад, у 2019 році Європарламент ухвалив рішення, що з 2021 року годинники не переводитимуть, але країни-члени можуть самостійно ухвалити рішення з цього приводу. Опитування громадськості показало, що ідею підтримали понад 80% опитаних.

Противники переведення годинників все частіше говорять про поганий вплив процедури на здоров’я і ставлять під сумнів питання енергозбереження. Відповідно до досліджень, економія енергії загалом становить 1-3%, іноді менше. Так, наприклад, у 2017 р. у Чехії було проведено метааналіз досліджень, присвячених переходу на літній час, та з’ясувалося, що при цьому економиться лише 0,34% електроенергії.

Коли ж справа доходить до впливу на здоров’я, вчені так і не можуть дати однозначної відповіді, адже досі не дійшли єдиної думки щодо цього. Однак одне ясно точно – організм у цей період перебуває у стані стресу. Найменшими наслідками може бути порушення «біологічних ритмів», відновлення яких може зайняти в людини від кількох днів до тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кращі цифрові банки в Європі: рейтинг 2022

google news