close-btn

Скільки мільярдів доларів витратила Apple на інновації своїх продуктів за останні 5 років: Інфографіка

Apple невпинно вдосконалювала свої продукти, що завжди призводило до випуску кращих їх версій. Скільки ж мільярдів їй це коштує?

Щороку технологічні корпорації витрачають мільярди доларів на дослідження та розробки (R&D). Без цього вони не можуть створювати нові інноваційні пристрої. Apple витрачає на це менше, ніж її основні конкуренти як у доларах, так і у відсотках від виручки, і при цьому залишається передовою компанією, що розвиває нові технології. Становище Apple на ринку може бути пов’язане з її інноваційною стратегією, яка, як і раніше, вимагає значних бюджетних асигнувань.

Зокрема, у період з 2018 по 2022 рік Apple витратила $97,37 млрд на дослідження та розробки (НДДКР). За п’ять років витрати Apple у цьому сегменті зросли на 84,33% — з $14,24 млрд 2018-го до $26,25 млрд 2022 року.

Справді, останніми роками витрати на R&D неухильно зростають. У 2019 році вони становили $16,22 млрд, збільшившись більш ніж на 15% до $18,75 млрд 2020 року. У 2021-му перевищили ринкову позначку $20 млрд і в результаті досягли $21,91 млрд.

Чому витрати Apple на інновації зростають

Витрати Apple частково відповідають бізнес-моделі компанії, яка спрямована на створення проривних інновацій та отримання конкурентної переваги. Компанія стверджує, що витрати на дослідження та розробки спрямовані на покращення користувальницького досвіду та диференціацію продуктів та послуг фірми на ринку.

Вкладені кошти компанії в 2022 році зросли, незважаючи на те, що економіка залишається в депресії, що характеризується високою інфляцією та загрозою підвищення процентних ставок. Крім того, Apple може зазнати збитків через своє рішення піти з російського ринку після вторгнення держави-терориста в Україну.

Реакція Apple на поточну економічну кризу дала уявлення про те, як компанія оцінює відділ R&D. Наприклад, Apple призупинила набір співробітників на кілька посад. Цей захід було вжито для скорочення бюджету у зв’язку з переважанням невизначеності.

Примітно, що Apple не застрахована від бурхливої інфляції, проблем із ланцюжками постачання та давніх наслідків пандемії Covid-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Apple виграла патент на створення власних дронів

Зростання витрат Apple також можна інтерпретувати як те, що компанія має більше продуктів в дослідній лінії, крім iPhone, iPad, Mac і Apple Watch. Хоча загалом, бюджет на розробки спрямований на покращення iPhone. Така стратегія підвищує прибуток Apple та зміцнює імідж її бренду. Історично Apple підтримувала лояльну базу клієнтів завдяки своєму сильному іміджу бренду. Отже, компанія має більше інвестувати у дослідження своїх продуктів, щоб зберегти цей статус.

Наскільки відомо, зараз Apple працює над кількома перспективними напрямками. Компанія веде розробку ARM-процесорів для Mac, власних модемів з підтримкою мереж п’ятого покоління, а також займається проектами, що так чи інакше пов’язані з технологіями доповненої або віртуальної реальності. Також корпорація виявляє інтерес до автомобільної сфери.

Однак на тлі прискореного зростання витрат Apple, як і інші технологічні гіганти, стикається з проблемою перевірки регулюючих органів. В останні роки компанія потрапила під їхній пильний контроль з питань антимонопольного законодавства. У цьому випадку від неї можуть знадобитися додаткові витрати.

Загалом витрати Apple на дослідження та розробки не гарантують високої прибутковості акцій. Проте вони можуть окупатися, коли досліджувані проєкти стануть успішними. А так обов’язково й станеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інновація в e-commerce: Як мережева токенізація економить бізнесу гроші, а клієнтам гарантує безпрецедентну безпеку

google news