close-btn

У яких банках Німеччини українським біженцям найвигідніше відкрити рахунок

Як відкрити рахунок у банку Німеччини українцю та в яких німецьких банкоматах найвигідніше знімати гроші

https://www.financemagnates.com/

Агентство ООН у справах біженців повідомило, що кількість людей, які втекли з України, перевищила 6 мільйонів людей, що є найсерйознішою кризою біженців у Європі з часів закінчення Другої світової війни. Згідно з останнім звітом Міжнародної організації з міграції (МОМ), російське вторгнення викликало масове переміщення людей, зокрема понад 8 мільйонів українців усередині країни.

З 24 лютого до 11 травня у Центральному реєстрі іноземців Німеччини (AZR) зареєстровано 727 205 осіб, з яких 93% мають українське громадянство. Значна кількість людей могла виїхати до інших країн Європейського Союзу або повернутися до України.

ЄС надав українцям, які рятуються від війни, повне право залишатися та працювати у 27 країнах-членах на строк до трьох років. Вони також можуть отримувати соціальне забезпечення, доступ до житла, медичного обслуговування та освітніх закладів.

Усім, хто ухвалить рішення залишитися в Німеччині на тривалий термін, наприклад, до закінчення бойових дій, варто подумати про відкриття особистого рахунку в одному з банків, що діють у цій країні.

Базовий рахунок: функції та процедура відкриття

У Німеччині впроваджено систему розподілу рахунків на базові та комерційні. На базовий рахунок (Basiskonto) право має кожен, хто мешкає в країні, і українські біженці також. Функції Basiskonto досить обмежені:

  • зняття/внесення готівки,
  • карткові платежі,
  • пряме дебетування (зарплата, соціальна допомога),
  • довгострокові доручення та переклади,
  • зберігання грошей,
  • оплата оренди житла, комунальні послуги та інше.
  • Овердрафт зазвичай до переліку послуг не входить, але з деякими банками про це можна домовитися, попередньо підготувавши чимало необхідних документів.

Важливо. Базовий обліковий запис у людини може бути тільки один: якщо у вас він вже є, жоден інший банк Німеччини цей тип облікового запису для вас більше не відкриє. Спочатку необхідно закрити попередній рахунок. Банк також може самостійно анулювати ваш обліковий запис, якщо:

  • Ви ним не користувалися понад два роки;
  • Ви відкрили інший обліковий запис в іншій фінансовій установі;
  • Ви порушили загальні закони та вказівки ДК ФРН, які регламентують банківське обслуговування населення, або вчинили кримінальний злочин проти банку, його працівників чи клієнтів;
  • Ви не гасили витрати на обслуговування протягом 3 місяців (100 євро та більше);
  • Виникли сумніви щодо справжності Ваших документів.

Українці зможуть відкрити базовий рахунок, надавши:

 

Відкриття базового рахунку може відбуватися як в особистій присутності, так і онлайн – уточнюйте у вибраній установі. Для цього потрібно подати:

  • спеціальну форму. Її можна знайти на сайтах банків або вам її зобов’язані видати у відділенні при зверненні (зразок тут),
  • паспорт або посвідчення особи (при подачі форми) або якщо ви оформилися як біженець, буде достатньо документа, який вам видали в реєстраційному центрі (у разі втрати власних документів, наявності лише українського паспорта старого зразка).

На схвалення відкриття базового рахунку дається 10 днів із моменту звернення. Якщо після цього терміну вам не відповіли, можете звернутися до Федеральної служби фінансового нагляду (BaFin), надіславши форму. Органом буде ініційовано перевірку, за результатами якої банк може зобов’язати відкрити вам рахунок, якщо за вами немає жодних порушень.

Спеціальні пропозиції від німецьких банків та ощадкас для українців

Низка банків ФРН пішла на зустріч біженцям з України та спростила процедуру з відкриття рахунків та їх обслуговування. Проте на даний момент покласти на рахунок українську готівку ви не зможете. Обмін валют з гривнею ви теж не знайдете. Долари банки Німеччини на євро змінюють, деякі навіть комісію не беруть, якщо показуєте паспорт.

Щодо розрахунку українськими банківськими гривневими картками — жодних послаблень щодо комісій за конвертацію валюти в Німеччині не передбачено. Тому єдиним правильним виходом для того, щоб не ускладнювати життя є оформлення картки в німецькому банку.

Обов’язково виберіть тип картки Electronic cash (Girocard), оскільки він є найпоширенішим і дозволяє знімати без комісії з великої кількості банкоматів. У більшості банків такий рахунок відкривається безкоштовно, а для оформлення потрібен стандартний пакет документів, але перекладених німецькою. Після цього ви зможете розрахуватися у всіх торгових точках Німеччини, де приймають карти, а також знімати готівку без комісії.

Зняття готівки

Всі німецькі банкомати об’єднані в єдину мережу, яка включає кілька груп банків-партнерів, зняття готівки в яких не обкладається комісією.

Найкращі мережі:

  • Sparkasse;
  • Volks und Raiffeisenbanken;
  • Cash Group.

Однак пам’ятайте, що всі ці банкомати приймають комісію за кожен крок під час операцій із сторонньою карткою. Також за допомогою Electronic cash (Girocard) можна отримати готівку на касах супермаркетів, проте для цього потрібно здійснити покупки на певну суму.

Нагадаємо, погоджено включення українських біженців до програми соціального забезпечення «Hartz VI», що передбачає виплати приблизно 400 євро на особу на місяць – з 1 червня. Їх також можна оформити на відкритий у вибраному банку рахунок. Порядок подання заявки та її зразок. Важливо було б відкрити німецький банківський рахунок, оскільки на іноземні рахунки не можна здійснювати платежі. Проте зараз на перехідному етапі фінансову допомогу можна отримувати готівкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У яких банках Польщі українським біженцям найвигідніше відкрити рахунок

За матеріалами visitukraine.today

google news