close-btn

Штучний інтелект порушує авторські права: хто й за що подав судовий позов на розробників ШІ?

Нейромережі все більше використовуються для створення кодів, відео, зображень та музики, що бентежить більшість фахівців

AI

Фото: ft.com

Нещодавно програміст й юрист Метью Беттерік подав позов проти віртуального програміста на базі штучного інтелекту – Github Copilot. Й компанії занепокоєні, так как цей прецедент может призвести до суттєвих змін в роботі всіх нейромереж. Бо весь ШІ базується на “піратстві” інтелектуальної власності й цим порушує закон.

У позові Беттеріка стверджується, що Github Copilot повністю ігнорує ліцензії авторів коду. Фактично виртуальный програміст займається “піратством”. Хоча не тільки програмісти збентежені розвитком ШІ, а й музиканти, письменники, художники. Бо вже зараз існує багато нейромереж, здатних в майбутньому повністю їх замінити. Накшталт, DALL-E і Stable Diffusion від Open AI. Такі генеративні підходи можуть брати за основу зображення видатного художника й перетворити його на щось нове, основуючись на запиті користувача. 

Поодинокі протести вже бентежать компанії, які займаються розробкою штучного інтелекту, тому вони шукають дієві способи вказувати авторство митця, чия работа використовувалась ШІ. На минулому тижні Shutterstock оголосив про початок продажу створеного DALL-E мистецтва.

Shutterstock заявив, що запустить перший в світі “Фонд співавторів”, щоб зробити компенсації авторам, чиї роботи використовував штучний інтелект DALL-E. Компанія сподівається, що така ініціатива зможе зменшити негатив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як зарядити телефон та підживити роутер в умовах блекаутів

Як вчені борються з раком за допомогою технології блокчейну?

Популярне розширення Chrome приховує вірус для майнінгу криптовалют

google news