close-btn

Звіт про фінансову стабільність – НБУ

Звіт про фінансову стабільність підкреслює адаптивність фінансового сектору в складних умовах, вплив енергетичної загрози Росії, стабільність банківської системи, сценарії кредитних втрат і використання резервів капіталу.

Звіт про фінансову стабільність

Звіт про фінансову стабільність. Фото: freepik.com

Банки безперебійно працювали під час повномасштабної війни, зберігаючи послуги, мережі, ефективність і прибутковість. Вони також збільшили капітал, що зміцнило їхню стійкість і підготувало до майбутніх викликів. Російська енергетична загроза мала менший вплив, ніж очікувалося. Енергетична система витримала цю загрозу, що призвело до пожвавлення економіки.

Повідомляється у звіті про фінансову стабільність від НБУ.

Загальні прогнози

Цього року прогнозується помірне зростання економіки за зниження інфляції та стабільного валютного ринку. Центральний банк може знизити ключову ставку раніше, ніж очікувалося. Фінансові показники підприємств поліпшуються, попри низький рівень виробництва, але попит на кредити помірний.

Ринок праці та доходи населення повільно відновлюються, що призводить до зростання споживання і попиту на банківські кредити, особливо карткові.

Україна, як і раніше, покладається на міжнародну допомогу, і програма з МВФ спрямована на залучення 115 мільярдів доларів США протягом наступних чотирьох років, посилюючи фінансову підтримку. Валютні резерви досягли найвищого рівня більш ніж за десять років.

Ви також можете ознайомитися з прогнозами НБУ щодо облікової ставки. Детально ми про це писали в цьому матеріалі.

Ліквідність банківської системи

Ліквідність банківської системи не викликає побоювань. Коефіцієнти короткострокової ліквідності перевищують мінімальні вимоги втричі. Кошти населення на банківських рахунках залишаються стабільними.

Зусилля щодо поліпшення умов депозитів принесли свої плоди, залучаючи більше гривневих строкових вкладів. Підприємства продовжують розміщувати кошти на депозитах, виторговуючи вищі ставки. Це призвело до збільшення вартості фондування банками коштів підприємств за одночасного скорочення кредитів рефінансування та зовнішніх запозичень.

Кредитні втрати

Песимістичний сценарій кредитних втрат не справдився. Портфелі бізнес-кредитів скорочуються через слабкий попит, але банки очікують зростання гривневих кредитів на 10%, переважно коштом програм державної підтримки.

Портфелі роздрібних кредитів стабілізувалися після зниження, чому сприяв попит на карткові кредити. Банки скоротили резерви після реєстрації значних кредитних втрат. Потенційні втрати від війни можуть досягти 20% портфеля.

Банки використовуватимуть резерви капіталу для задоволення відкладених вимог і створення буферів

Попри збитки, банки були прибутковими торік, а у 2023 році прибуток збільшився. Вони зосередилися на менш ризикованих інвестиціях і зберегли стабільні доходи від кредитування бізнесу.

Операційна ефективність присутня у всіх моделях банків. Частка державних банків на ринку зростає, при цьому питання про приватизацію розглядається після війни. Достатність капіталу сектору вдвічі перевищує мінімальні вимоги.

Поповнення капіталу очікується коштом прибутку, виконання нових нормативів і формування буферів капіталу. Обмеження на розподіл капіталу збережуться до досягнення цих цілей.

Інші статті на цю тему:

google news