close-btn

Топ банків України за депозитами: де найбільше зберігають свої кошти

У цій статті наведено огляд рейтингу банків України за розміром депозитів на 1 квітня 2023 року

Банк

Фото: motionarray.com

Рейтинг банків за депозитами

Станом на 1 квітня 2023 року в Україні налічувалося 65 банків із загальною сумою депозитів фізичних осіб 944,6 млрд грн. З цієї суми 583,5 млрд грн може бути вилучено до запитання. Серед цих банків лідером став державний банк “ПриватБанк”, який забезпечив депозити на 336,8 млрд грн.

За даними Національного банку України, Ощадбанк, ще один державний банк, посів друге місце з депозитами у розмірі 169,5 млрд грн. За ним слідує іноземна банківська група Райффайзен Банк зі статком 57,0 млрд грн і приватна установа Універсал Банк зі статком 52,7 млрд грн. Сенс Банк, раніше відомий як Альфа-Банк, посів п’яте місце із депозитами у розмірі 43,6 млрд грн.

Проблеми

Для стимулювання конкуренції між банками та підвищення відсоткових ставок за терміновими депозитами НБУ вжив додаткових заходів. Центральний банк зазначив, що поточні ставки в гривні, які пропонують великі банки, які користуються перевагами ліквідності коштом значних бюджетних видатків, недостатньо привабливі для вкладників, враховуючи поточний і очікуваний рівень інфляції. Отже, значний обсяг коштів населення зберігається на поточних рахунках, що створює додаткові ризики макрофінансової стабільності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЧому регіональні банки США приречені на загибель — Reuters

До того ж банки закриваються, станом на 1 квітня 2023 року в Україні діяло 5192 відділення банків. З початку року їхня кількість зменшилася на 144.

Банківська система в Україні

За роки роботи в Україні склалася надійна банківська система, яка пропонує різні варіанти заощадження грошей. Українці тепер мають доступ до численних банківських установ як місцевих, так і міжнародних. Ці банки надають депозитні рахунки, які широко використовують в ощадних цілях. Процентні ставки, пропоновані українськими банками, можуть змінюватись в залежності від ринкових умов та конкретного банку.

Альтернативні форми заощаджень

Окрім традиційних банківських операцій, українці також вивчають альтернативні форми заощаджень. Інвестиції в нерухомість користуються популярністю серед тих, хто шукає довгострокову фінансову безпеку та приріст капіталу. Інвестиції в золото та інші дорогоцінні метали — ще один шлях, який обрано деякими українцями для збереження свого багатства. Крім того, багато людей вважають за краще робити заощадження в іноземній валюті, як-от євро або долари США, щоб застрахуватися від економічної нестабільності. Інвестиційні фонди, керовані професійними керуючими фондами, пропонують диверсифікацію та потенційно вищу прибутковість для тих, хто шукає інвестиційні можливості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

За матеріалами НБУ

google news