close-btn

Обвал акцій Big Tech 2022: Як найбільші корпорації світу втрачають мільярди доларів — інфографіка

П’ять найбільших технологічних компаній США повідомили про сумарні збитки у розмірі 3,4 трильйона доларів!

https://americanpromise.net/

У 2022 році зростання світової економіки значно сповільнилося. Висока інфляція і, як наслідок, зростання відсоткових ставок погіршили ситуацію на фондовому ринку. Отже, деякі з найуспішніших корпорацій у світі повідомили про масові втрати капіталу.

Згідно з даними, отриманими Finbold, сукупна ринкова капіталізація п’яти провідних компаній США зафіксувала відтік у розмірі $3,41 трлн., або падіння на 33,8%. На початку року їхня загальна біржова вартість становила $10,09 трлн, а станом на 3 листопада — $6,68 трлн.

Зокрема, Apple почала рік з ринковою капіталізацією $2,9 трлн, а потім втратила 18,33% — до $2,3 трлн. Капіталізація Microsoft зменшилася на 34,56% — з $2,5 трлн до $1,64 трлн. Біржова оцінка Alphabet сьогодні становить $1,1 трлн на противагу $1,9 трлн на початку року (падіння на 39,82%).

Поточна оцінка гіганта електромобілів Tesla у $0,66 трлн є падінням на 38,97% порівняно з $1,06 трлн, зареєстрованими на початку року. Нарешті, гігант електронної комерції Amazon зафіксував найбільше падіння оцінки з початку року на 44,74% — з $1,69 трлн до $0,939 трлн.

Макроекономічні фактори, що провокують падіння вартості

Дані компанії стали глобальними прикладами того, як демонструвати силу в умовах кризи, яка вразила світову економіку через пандемію коронавірусу, що стала випробуванням стійкості для більшості підприємств. Спостерігаємі фінансові втрати, швидше за все, пов’язані з існуючими ринковими умовами на чолі з жорсткістю політики Федеральної резервної системи та вищою інфляцією, що призвели до сильної волатильності фондового ринку.

Водночас на оцінку вплинули інші основні ринкові показники, такі як корпоративний виторг і прибуток, що коливалися протягом року. Тим не менш, у компаній технологічного сектору недавні доходи залишилися вищими за середнє, враховуючи інфляційне середовище та падіння корпоративної довіри.

На тлі волатильності інвестори пішли з ринку, обравши позицію очікування, тим самим завдаючи додаткових збитків акціям корпорацій, які тривалий час вважаються лідерами. Слабка активність інвесторів призвела до того, що лише три компанії зі списку зберегли капіталізацію в 1 трильйон доларів, незважаючи на те, що постраждали від економічних перспектив. Загалом акції технологічних гігантів втратили статус цінних паперів, у яких інвестори могли шукати притулку у періоди ринкової невизначеності.

Примітно, частина ринку вважає, що поточна оцінка акцій технологічних компаній не має викликати тривогу. Існує загальний аргумент, що ці акції мають аномально завищену оцінку і сильно випереджають інші сектори. Наприклад, акції Tesla часто були темою дебатів щодо їх фактичної вартості, і аналітики прогнозували, що після зростання, спричиненого пандемією, компанія зіткнеться з можливим крахом.

Феноменальна стійкість Apple

Хоча Apple і не застрахована від поточних ринкових потрясінь, компанія знову продемонструвала свою стійкість, засновану на здатності утримувати капіталізацію понад $2 трлн. Це може бути пов’язано з кількома факторами, серед яких потужне зростання грошових потоків, надійні сектори потенційного зростання, компенсація на основі акцій та багатогранна бізнес-модель.

Крім того, Apple продовжує демонструвати свою здатність створювати привабливі продукти, які є символом статусу. Грунтуючись на стійкості акцій, можна стверджувати, що Apple має вигоду з міцних основ бізнесу, які навряд чи будуть суттєво ослаблені макроекономічними факторами, якщо ринок не обрушиться остаточно.

Майбутнє технологічних акцій

В цілому, відновлення вартості більшості компаній залежатиме від того, як поведе себе економіка, незважаючи на переважні побоювання рецесії. Технологічні гіганти відчують полегшення, якщо активність на фондовому ринку відновиться.

Тим часом компаніям необхідно працювати над підтримкою своєї біржової оцінки з огляду на те, що цей показник життєво важливий для залучення інвесторів та виявлення потенціалу зростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтернет-феномен краде гроші: Як підступний ефект Google робить інвесторів біднішими 

google news