close-btn

Як вкрасти $13 млрд і померти молодим: справа «індійського Мавроді» Аміта Бхардваджа

Всі зібрані кошти Бхардвадж переводив у криптовалюту. Щонайменше, на його гаманцях значилися 80 тисяч биткоїнів

https://inc42.com/

Величезний масштаб, можливо, найбільшої крипто-схеми Понці, яка потрясла Індію деякий час тому, виявляється набагато більшим: передбачається, що близько одного мільйона ошуканих вкладників втратили понад 1 трильйон рупій.

Проекту GainBitcoin, завдяки мережевому маркетингу організатора на ім’я Аміта Бхардваджа, вдалося зібрати 1 трильйон індійських рупій з довірливих громадян. Інвесторам пропонувалося вкласти в проект 1 біткоїн, щоб отримувати 10% прибутку щомісяця протягом 1,5 років. Крім того, Бхарадвадж обіцяв надати вкладникам новітнє обладнання для майнінгу криптовалюти.

У період свого розквіту Аміт Бхардвадж влаштовував грандіозні вечірки на яхтах, щоб продемонструвати потенційним інвесторам силу криптовалюти. Після публікації пари книг про криптографію Бхардвадж зумів створити фата-моргану з біткоїнів, переконавши тисячі людей інвестувати у його багаторівневі маркетингові схеми. Переконавши їх настільки, що багато хто пішов брати для цих цілей кредити.

Він заснував безліч компаній — AmazeMiners, GBMiners і CoinBank — під материнською компанією Amaze Mining And Blockchain Research Ltd, зареєстрованою в Гонконгу, і GainBitcoin як частину своєї сінгапурської компанії Variabletech Pvt Ltd., заволодівши до 2017 року 300 мільйонами доларів.

Як тільки індійська влада виявила його шахрайську схему, Бхардвадж перевів свій бізнес у Дубаї, але продовжував працювати на території Індії. У Дубаї він скуповував кілька об’єктів, включаючи офісне приміщення в Бурдж-Халіфі — найвищій будівлі у світі.

В результаті біткоїн-інвесторами в 2018 році було зареєстровано 12 FIR (перший інформаційний звіт) — чотири в Делі, один у Чандігархі, два в Пуні, по одному в Мумбаї, Тані, Нандеді, Бангалорі та Калькутті.

Крім Бхардваджа та його брата, випливло багато інших імен, зокрема Хемант Вішвас, Хемант Бабасахеб Чаван, Аджай Танаджі Сахеб, Панкадж Срінандкішор та Чандракант Бхоуп. Поліція також заарештувала засновників стартапу Darwin Labs — Нікунджа Джайн та Сахіла Багла, які, як повідомляється, були партнерами Аміта Бхардваджа у його підприємстві CoinBank. Деякі з обвинувачених досі ховаються.

Ця історія була б не такою епічною, якби індус-Мавроді не помер від зупинки серця. Після його смерті криптогаманці GainBitcoin жодного разу не були активними, тобто він, мабуть, був єдиним носієм ключів до них.

Вищий суд Індії в березні 2022 року попросив Аджая Бхардваджа, брата померлого, розкрити всю наявну інформацію Виконавчому управлінню Індії, урядовому агентству, яке бореться з фінансовими злочинами. Діпак Пракаш, адвокат Аджая Бхардваджа, розповів, що його клієнт не знає ім’я користувача та пароль від криптогаманця покійного брата, і запевнив, що його клієнт співпрацюватиме з владою.

Аміт та його «Сім зірок»

Як і в більшості схем Понці, в основі GainBitcoin лежала піраміда, багаторівнева маркетингова схема, на чолі якої стояв Аміт Бхардвадж, а потім його «Сім зірок», що працюють в Індії та за кордоном.

Піраміди Понці зазвичай є формою шахрайства, за якої віра в успіх неіснуючого підприємства підкріплюється виплатою швидкого прибутку першим інвесторам з грошей, вкладених пізнішими інвесторами/учасниками.

За цією схемою, Аміт, як уже говорилося, гарантував щомісячний дохід у розмірі 10% від депозитів протягом 18 місяців за допомогою багаторівневих маркетингових програм. Однак, оскільки існує обмежена кількість біткоїнів, модель не спрацювала б.

У 2017 році Захіл Суреш, користувач GainBitcoin, створив петицію на сайті change.org, де закликав до арешту Аміта Бхардваджа, описуючи його шахрайську схему. Згідно з петицією, Суреш був студентом-фінансистом, який живе в Кералі, який, зацікавившись біткоїнами та стартапом Аміта GainBitcoin, вилетів у Делі, щоб зустрітися з ним. Зрештою він інвестував у біткоїни, але коли спробував вивести їх із платформи, то не зміг.

У самому 2017 році на підставі скарги інвестора Ніші Райсоні до поліцейської дільниці Даттаваді було подано перший інформаційний звіт (FIR), після чого поліція Пуни подала FIR проти Аміта Бхардваджа і ще трьох — Амола Віджая Кумара, Раджу Рамрава та Баладжі.

І з того часу пролетіли дні, тижні, місяці і навіть роки, і багато людей у ​​різних індійських штатах виступили із заявою про порушення справ щодо афери з GainBitcoin. І ось, у червні 2022 року Управління правозастосування (ED) провело обшуки у шести місцях, у тому числі в Делі, у рамках великого розслідування передбачуваного шахрайства GainBitcoin з більш ніж 1 мільйоном інвесторів.

Слідче агентство вилучило численні електронні пристрої та важливі документи. В офісах адвокатів, пов’язаних із юридичною фірмою в Делі, також пройшли обшуки. Проте кілька криптовалютних гаманців, що належать обвинуваченим, які використовувалися для збору криптовалюти, ще слід відстежити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 гривень за долар США: Що чекає на українську національну валюту, якщо війна не закінчиться

google news