close-btn

Ethereum після переходу на PoS: що буде далі

Що чекає на Ethereum після довгоочікуваного оновлення The Merge

https://forkast.news/

На конференції спільноти Ethereum у Парижі співзасновник блокчейну Ethereum Віталік Бутерін поділився тим, на що він очікує від Ethereum в епоху після злиття (The Merge). Бутерин закрив конференцію, заявивши, що після злиття Ethereum буде готовим лише на 55%. The Surge, The Verge, The Purge та The Splurge — наступні етапи для масштабування та безпеки блокчейну Ethereum.

The Merge означає, що поточний протокол основної мережі Ethereum з доказом роботи (PoW) об’єднається із системою блокчейна Beacon Chain з доказом частки (PoS) і продовжить роботу як PoS.

То що буде з Ethereum після злиття? Багато хто дивився на The Merge як на грандіозний фінал мережі. Але, за словами Бутерина, спочивати на лаврах ще дуже рано. Ethereum має подолати важливі етапи: The Surge, The Verge, The Purge та The Splurge.

30 липня крипто-спільнота відзначала річницю запуску основної мережі Ethereum. Отже зараз саме час дізнатися, чого очікувати від блокчейна Ефіріума після злиття.

Масштабування Ethereum через The Surge

The Surge («сплеск») — ряд процесів, які зроблять мережу більш масштабованою та дозволять створювати продукти L2 або супутні продукти, включаючи шардинг та ZK-Rollups, і, отже, спростять роботу користувачів у мережі Ethereum.

Шардинг

На першому етапі очікується впровадження шардингу в Ethereum, який розділить всю мережу Ethereum на дрібніші частини, відомі як уламки (шарди). Це необхідно для підвищення масштабованості мережі. Шардинг сегментує блокчейн, розбиваючи дані в одному і тому ж ланцюжку блоків, по суті, створюючи кілька міні-блокчейнів. Реалізувати шардинг набагато простіше, коли протокол перейде на Proof-of-stake. Потім Ethereum фізично розділить систему на 64 зв’язаних баз даних. Завдяки цьому окремі сегменти зможуть вміщувати більше даних.

Шардинг — це концепція комп’ютерних наук, яка масштабує програми, щоб вони могли підтримувати більше даних. Якщо сегментування буде реалізовано в Ethereum, кожен користувач зможе зберегти частину змін у базі даних, а не все разом.

Шардинг в Ethereum (Vitalik.ca)

Насправді ідея шардингу далеко не нова. Вона виникла з моменту появи Ефіріуму у 2013 році. Очікується, що реалізація розпочнеться десь у 2023 році.

Rollups

Розробники Ethereum також прагнуть розширити потенціал масштабування за рахунок запровадження технології rollups. Накопичувачі виконують транзакції за межами базового рівня Ethereum (на рівні 2), а потім публікують дані транзакції у блокчейні рівня 1. Це дозволяє використовувати переваги та безпеку основного блокчейну Ethereum. Багато хто вважає, що rollups впровадять ще не скоро, але реалізація деяких нових проектів, включаючи zkSync і Polygon zkEVM, показує, що наступний етап Ethereum ближче, ніж очікувалося.

В даний час існує два типи rollups — ZK і Optimistic. ZK-rollups (Zero-Knowledge rollups) запускають транзакції поза мережею — офчейн. А потім відправляють їх на валідацію в мережу layer 1. Optimistic rollups припускає, що транзакції будуть дійсні протягом деякого періоду часу, виконуватися в мережах рівня 2, а потім назад передаватися на базовий рівень. У цілому нині ZK-rollups мають деякі обчислювальні переваги проти Optimistic rollups. Адже вони мають надати доказ того, що транзакція є дійсною, а не просто отримують період часу, щоб прийняти або відхилити транзакцію.

Деякий час накопичувальні пакети Optimistic здавалися ідеальним рішенням для масштабування мережі Ethereum, але оскільки ZK-rollups вже на підході, а процес сегментації почнеться десь у 2023 році, Ethereum має багато можливостей зробити блокчейн більш масштабованим.

The Verge

На наступному етапі будуть представлені Verkle trees, які також покликані вирішувати проблему масштабованості. За словами Бутерина, дерева Verkle — це «потужне оновлення доказів Меркла, що дозволяє використовувати докази набагато меншого розміру». Так званий Verge оптимізує сховище та зменшить розміри нод. Зрештою, це зробить Ethereum більш масштабованим.

Дерева Меркла націлені на створення надійного шифрування шляхом перетворення блоків інформації в довгі ланцюжки коду. Найновіші блоки інформації, чи листя, групуються разом, утворюючи гілки. Потім він відстежує рядок чисел, відомий як корінь Меркла, який містить усю попередню інформацію. Цей метод був вперше досліджений у блокчейні Біткоїна, а потім адаптований до Ефіріуму.

По суті, Verkle trees дозволять зберігати великий обсяг даних, показуючи короткий доказ будь-якої частини цих даних, який, у свою чергу, буде перевірено кимось, хто має тільки корінь дерева. Цей процес зробить валідацію набагато ефективнішою.

Verkle trees

The Purge + Splurge

The Purge («чистка») спрямована на скорочення або «очищення» резервних історичних даних. Зменшення обсягу історичних даних зробить процес перевірки блокчейна ефективнішим для валідаторів у рамках нового механізму консенсусу Proof-of-Stake. Це має звести до мінімуму перевантаження мережі та дозволити обробляти набагато більше транзакцій у блокчейні. За словами Бутеріна, до кінця цього етапу Ethereum зможе обробляти 100 000 транзакцій на секунду.

Як тільки всі попередні частини зберуться докупи, Бутерін запустить Splurge, що в одній з версій перекладу означає «побалувати себе». Завдання Splurge забезпечувати безперебійну роботу мережі і щоб оновлення протоколу в попередніх розділах не викликали проблем. Тяжку роботу з підвищення масштабованості Ефіріуму буде завершено.

Остаточна стадія поки що далеко за обрієм; як і у всіх технологічних розробках, цим шляхом обов’язково будуть збої. Враховуючи, що злиття зайняло набагато більше часу, ніж очікувалося, Splurge — коли він нарешті з’явиться ознаменує заслужений святковий етап для мережі Ethereum.

google news