close-btn

ICO у 2023 році без факапів: Як запустити, скільки коштує і як на ньому заробити

Якщо ви вирішили створити свій IT-проєкт і вам потрібні інвестиції для його розвитку, ICO – найкраще рішення їх залучити. Що це таке, як організувати ICO, скільки це коштує – розбиралася редакція PaySpace Magazine

https://www.binance.com/

ICO (Initial Coin Offering) – це популярний метод серед стартапів та інших компаній для залучення капіталу. Інвестори беруть участь у зборі фінансових коштів шляхом перерахування емітенту офіційних валют, таких як долар, євро, юань тощо, або криптовалют, наприклад, Біткоїна або Ефіра, в обмін на цифрові токени.

Саме ці токени підтверджують права власника на отримання прибутку чи виконання зобов’язань з боку емітента. Крім того, токени можна використовувати з метою оплати за послуги/товари компанії. На відміну від первинної публічної пропозиції акцій (Initial Public Offering або IPO), зазвичай токени не надають права на частку або отримання дивідендів у компанії-емітента.

Тобто, в основі ICO лежить ідея краудфандингу, але замість інвестувати в проєкти з використанням традиційних методів, таких як акції або облігації, інвестори купують токени, які можуть використовуватися в рамках екосистеми проєкту.

ICO як популярна альтернатива для стартапів із залучення коштів

ICO зробили революцію у способах залучення капіталу стартапами, дозволивши їм обійти традиційний венчурний капітал та банківські кредити. Вони пропонують стартапам платформу для збору коштів безпосередньо від інвесторів, що вигідно обом сторонам. Запуск ICO зазвичай швидше та дешевше, також вони пропонують більший потенціал для прибутку.

ICO стали популярними у 2017 році, коли багато криптовалютних стартапів використовували цей метод для залучення коштів на розробку своїх проєктів. Однак досі вони мають високий рівень ризику, і інвесторам слід виявляти обережність при виборі проєктів для вкладення своїх грошей.

Які переваги ICO?

Існує кілька переваг ICO для стартапів, серед яких:

  • Ширший пул потенційних інвесторів. За допомогою ICO стартапи можуть охопити глобальний пул вкладників, а не обмежуватись інвесторами у своєму регіоні чи країні. Низький поріг входу також дає їм набагато більше шансів залучити капітал, необхідний для зростання та масштабування їхнього бізнесу.
  • Запуск швидше та дешевше. Отримання фінансування з традиційних джерел, як-от банки чи фірми венчурного капіталу, може зайняти місяці і навіть роки. ICO можна запустити набагато швидше та з меншими витратами.
  • Потенційно більша віддача. Інвестори в ICO зазвичай отримують цифрові токени за свої інвестиції. Ці токени можуть підвищити успішність стартапу, даючи інвесторам можливість одержання високого прибутку.
  • Гнучкі варіанти фінансування. Деякі ICO дозволяють інвесторам розплачуватись фіатними валютами (наприклад, доларами США чи євро), тоді як інші приймають платежі лише у криптовалюті. Це дає інвесторам більше гнучкості у способах інвестування.
  • Більший контроль за проєктами. Завдяки ICO стартапи зберігають повний контроль за своїм проєктом. Вони не підкоряються капризам венчурних капіталістів чи інших інвесторів і можуть використовувати зібрані кошти на власний розсуд.
  • Підвищення обізнаності та впливу. ICO забезпечують стартапам підвищену обізнаність та популярність, оскільки часто висвітлюються у ЗМІ та на онлайн-форумах. Це може допомогти стартапам залучити більше інвесторів та підвищити шанси на успіх.

Які ризики при ICO?

Як і у разі будь-яких інвестицій, існують ризики, пов’язані із фінансуванням ICO. До них відносяться:

  • Несталі ринки. Криптовалюти, як відомо, нестабільні, і ціни на цифрові токени можуть сильно коливатися. Це означає, що вартість інвестицій може дуже швидко збільшуватись або зменшуватись.
  • Відсутність регулювання. В даний час ринок ICO не регулюється належним чином, а це означає, що інвестори не захищені, якщо щось піде не так. Ситуація може змінитися в майбутньому, але поки що покупець має бути обережним.
  • Неперевірена технологія. Багато ICO засновані на неперевіреній чи експериментальній технології. Це означає, що існує більший ризик того, що проєкт не виконає своїх обіцянок або ж технологія не буде прийнята користувачами. Перш ніж інвестувати, переконайтеся, що розумієте технологію, яка лежить в основі проєкту, та адекватно оцінюєте її шанси на успіх.
    Нестача ліквідності. Багато ICO відчувають нестачу ліквідності, а це означає, що інвестору може бути складно продати свої токени після інвестування в них. Це особливо актуально, якщо проєкт зазнає невдачі та ціна токена різко впаде.

Незважаючи на ризики, багато людей заробили статки, фінансуючи ICO. Якщо ви думаєте про інвестування в ICO, обов’язково виявите належну обачність і вкладайте тільки те, що можете собі дозволити втратити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про цифрову трансформацію міст і громад України, розвиток military tech і технологічного сектору: Інтерв’ю зі співзасновником SocialBoost Віктором Гурським

Основні аспекти регулювання ICO у різних країнах

Одним із основних завдань правового регулювання ICO є встановлення механізму урядового контролю з оптимальним ступенем допустимого державного втручання. Законодавчо слід зважати на технічні та інші особливості ICO. Тому державне регулювання має бути вивіреним з погляду як предмета, так і способів впливу на учасників розміщення цифрових активів.

Німеччина

Служба фінансово-бюджетного нагляду Німеччини визначає застосування певного національного законодавства, а саме на підставі законів: «Про банківську діяльність», «Про проспект цінних паперів», Кодексу «Про капітальні інвестиції», закону «Про капітальні інвестиції», закону «Про контроль за платіжними» системами» у кожному окремому випадку.

Застосування законодавства, звичайно, залежатиме від договірних зобов’язань ICO. Так, якщо в результаті ICO пропонується набуття права участі, то застосовуватимуться положення закону «Про проспект цінних паперів». У разі капітальних інвестицій — положення закону «Про капітальні інвестиції».

У будь-якому разі будь-яка торгівля, включаючи організацію купівлі-продажу токенів, при визначенні останніх як одиниць обліку, вимагатиме отримання загальної ліцензії Служби фінансово-бюджетного нагляду Німеччини.

Великобританія

Управління фінансового нагляду Великобританії у вересні 2017 року випустило заяву, якою визначило, що багато ICO не підпадають під дію більшості регуляторних актів без визначення конкретних причин, хоча Управління може проводити аналіз кожного конкретного випадку.

Європейський Союз

Європейська організація з цінних паперів та фінансових ринків дуже точно виклала застосування потенційного регулювання щодо первинної пропозиції монет. Так, ICO, в яких токени розглядаються як цінні папери, що обертаються, будуть підпадати під регулювання відповідних застосовних законодавчих актів ЄС.

Оцінка буде проводитись відповідно до наступних актів:

  • Директива про проспект емісії: вимога про публікацію узгодженого проспекту емісії, коли цінні папери пропонуються на купівлю громадськістю. З деякими винятками вимоги Директиви не застосовуватимуться, якщо пропозиція діє тільки для інвесторів, які відповідають вимогам (як визначено Директивою), або для обмеженої кількості інвесторів (до 150 фізичних чи юридичних осіб), або у разі, якщо інвестування від кожного інвестора у сумі не менше €100 000 або мінімальна номінальна вартість одного токена не менше €100 000.
  • Ринки в Директиві про фінансові інструменти (з поправками): містяться правила ліцензування, правила управління продуктом, розкриття інформації до та після продажу, вимоги відповідних систем та контролю, організаційні вимоги для торгових платформ тощо.
  • Директива про керуючих альтернативними інвестиційними фондами: вимоги до ліцензування, ведення діяльності, проспекту емісії та розкриття інформації, вимоги щодо обов’язкового призначення депозитарію та зберігача, обмеження щодо співвідношення власних та позикових коштів та інше.
  • 4-та Директива про боротьбу з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом: містить вимоги щодо проведення аудиту (due diligence) клієнтів та поточний моніторинг відносин з клієнтами, вимоги щодо системи, управління та ведення обліку, повідомлення про підозрілу діяльність та співпрацю зі слідством, яке може проводити відповідний державний орган.

Швейцарія

Органом з нагляду за фінансовими ринками Швейцарії у вересні 2017 року було опубліковано керівництво, відповідно до якого було визначено, що залежно від структури ICO до певних процедур можуть застосовуватися положення законодавства про колективні інвестиційні схеми та законодавства про банківську діяльність. Відповідно, емітенти повинні уважно враховувати положення права, що застосовується, при побудові схем первинного випуску монет, особливо в Швейцарії.

США

Застосування законодавства про цінні папери до ICO залежить від того, як класифікуються токени. Комісія США з цінних паперів та бірж визначила у своїх роз’ясненнях, що токени можуть розглядатися як цінні папери, за дотримання певних критеріїв. Звіти показали, що токени розглядатимуться як цінні папери, якщо вони прямо чи опосередковано надають покупцям інвестиційні можливості.

Відповідно, токени не можуть пропонуватися без реєстрації в SEC або отримання відповіді про відсутність реєстрації. У разі, якщо токени все ж таки будуть визначені як цінні папери, їх випуск необхідно буде реєструвати в SEC і проспект емісії повинен відповідати чинному законодавству.

Китай

Ситуація в Китаї з ICO та криптовалютами дуже цікава. Так, у вересні 2017 року уряд Китаю видав указ, яким визнав первинний випуск монет незаконним і закликав усі компанії, які так чи інакше задіяні в цьому процесі припинити таку діяльність. Незабаром після цього була заборона на діяльність платформ з обміну криптовалют. Восени 2021 року Народний банк Китаю зробив заяву про те, що будь-які операції з криптоактивами в країні є повністю незаконними. А громадянам, які будуть викриті в таких угодах, загрожує кримінальне покарання.

Чого чекати у майбутньому

Відповідні державні органи різних країн світу демонструють різні підходи регулювання первинного випуску монет. Так, деякі держави прагнуть визнавати токени цінними паперами та застосовувати до їхнього регулювання відповідне законодавство, що дає інвесторам велику захищеність.

Разом з тим, підходи щодо регулювання все-таки сильно відрізняються, оскільки немає єдиної думки щодо регулювання як ICO, так і криптовалют, що ускладнює процес запуску та проведення ICO. Незважаючи на різницю у підходах, практично всі країни єдині щодо застосування законодавства про боротьбу з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент ЄС ухвалив законопроєкт щодо регулювання смарт-контрактів — що зміниться

На що слід звернути увагу при інвестуванні в ICO IT-проєкт

Відсутність законодавчого регулювання та взаємодія учасників угоди онлайн робить інвестиції в ICO досить ризикованою справою, і це без урахування того, що стартап може просто збанкрутувати або проєкт можуть зламати хакери. Тому, перед вкладенням особистих заощаджень у такий проєкт, варто врахувати:

  • Керівники компанії повинні мати відповідний досвід та бездоганну репутацію;
  • Стартап має бути офіційно зареєстрований у вигляді юридичної особи;
  • Ідея стартапу має бути зрозумілою, мати цінність для майбутніх користувачів і бути перспективною;
  • Наявність робочого прототипу майбутнього програмного забезпечення зменшує ризик вкладення коштів;
  • Необхідно уважно ознайомитися з усіма наявними угодами та правилами майбутньої угоди, які ІТ-компанії часто розміщують на сайті проєкту у вигляді публічної оферти;
  • Наявність грамотно-складеного White Paper – презентації проєкту з детальним описом технічних та маркетингових деталей стартапу;
  • Наявність зрозумілого road-map з описом етапів розвитку проєкту та їх дотримання стартапом;
  • Наявність в проєкта escrow-рахунку, який передбачає зарахування коштів у стартап, лише за виконання ІТ-компанією прийнятих зобов’язань.

Все це також допоможе відсіяти сками – шахрайські проєкти, які мають на меті залучення коштів через краудфандинг для особистого збагачення їхніх власників без подальшої реалізації ідеї. Гарантувати, що ICO не виявиться провальним, не зможе жоден експерт. Але якщо підійти до вибору стартапу відповідально і не шкодувати часу на збір інформації, то можна мінімізувати ймовірність втрати своїх вкладень.

Як запустити ICO у 2023 році

Отже, припустимо, ви вибрали ICO як оптимальний спосіб збирання коштів. Що далі? Що саме ви повинні зробити, щоб запустити ICO або іншу власну кампанію зі збору коштів та досягти успіху? Ми склали короткий посібник із запуску успішного краудфандингу на основі блокчейну незалежно від обраного типу кампанії.

White Paper

У міру того, як ви продумували ідею свого проєкту, вам слід зосередитися на створенні докладного White Paper, який містив би всю інформацію про бізнес-модель, технологічний стек продукту, токеноміку, розробку проєкту та багато іншого. Успішний запуск ICO у 2023 році – справа нелегка, але правильно написаний технічний документ може значно полегшити його.

Ось що повинен містити добре структурований White Paper:

  • Огляд ринку та опис існуючих проблем, які вирішує проєкт;
  • Основна ідея проєкту, його концепція та місія;
  • Бізнес-модель та метод залучення коштів;
  • Токеноміка, включаючи реалізацію токена, його взаємодію з продуктом, розподіл токенів тощо;
  • Детальна інформація про подію генерації токена;
  • Дорожня карта та плани подальшого розвитку продукту;
  • Опис команди проєкту, їх відповідний досвід та посилання на соціальні мережі (зазвичай LinkedIn).

Переконайтеся, що ваш технічний документ добре структурований, простий для розуміння та містить усі необхідні деталі, щоб інвестор міг повністю зрозуміти ідею проєкту та збору коштів. Тим не менш, не створюйте занадто великий документ — чудово підійде будь-який документ обсягом від 10 до 50 сторінок.

Зберіть надійну команду

Створення досвідченої та надійної команди – ще один важливий крок при запуску ICO. Переконайтеся, що люди, яких ви наймаєте, приносять користь проєкту, мають відповідний досвід і, в ідеалі, отримали репутацію в індустрії блокчейнів.

Щоб підвищити довіру до вашого проєкту, вкажіть імена основних членів команди на веб-сайті проєкту та в технічній документації. І не забудьте додати посилання на їхні особисті профілі у LinkedIn або Twitter.

Знайдіть досвідчених консультантів

Щоб запустити ICO або іншу кампанію зі збору коштів, потрібні консультанти. Вони так само важливі, як і члени основної команди, оскільки дуже впливають на розробку проєкту протягом усього шляху. Хитрість полягає в тому, щоб знайти потрібних консультантів задовго до запуску ICO. Таким чином, ви отримаєте максимальну віддачу від їхнього досвіду і зможете отримати цінну пораду з перших кроків з реалізації вашого проєкту.

Як і у випадку з профілями команди, ви обов’язково повинні додати консультантів на свою цільову сторінку і у White Paper, особливо якщо у команди немає великого досвіду.

Виберіть власну стратегію збору коштів

Потім ви маєте визначитися зі стратегією збору коштів — скільки інвестиційних раундів у вас буде, вони будуть приватними чи публічними? Якщо ви вирішите провести хоча б один закритий раунд, до яких інвестиційних фондів ви збираєтеся звертатися і як презентуватимете свій проєкт?

Підготуйте маркетинговий план

Виберіть найбільш підходящі майданчики для просування вашого проєкту в залежності від типу збору коштів та створіть маркетингову стратегію. При запуску IEO (Initial Exchange Offering, — ще один тип збору коштів, який управляється біржовою платформою), просування вашого проєкту частково здійснюватиметься біржею, яку ви обрали як стартовий майданчик. Однак у випадку з ICO вся відповідальність ляже на ваші плечі.

Маркетингова кампанія має охоплювати всі етапи розвитку проєкту, включаючи передзапуск, запуск та пост-запуск. Пам’ятайте, що ви в першу чергу працюєте над своїм брендом, тому назва вашого проєкту має бути добре відома незалежно від стадії розробки продукту.

Підготовка до запуску ICO та скільки це коштує

Для ICO вам потрібно запустити власну платформу. Вартість запуску ICO може значно змінюватись в залежності від багатьох факторів, таких як складність проєкту, обраний блокчейн, рівень юридичної підтримки, маркетингові витрати і т.д.

Зазвичай запуск ICO включає такі витрати:

  • Юридична підтримка: від $10 000 до $50 000. Тут важливо знайти досвідченого юриста, який допоможе з підготовкою документації та забезпечить дотримання законодавства.
  • Технічне забезпечення: від $5 000 до $50 000. Залежить від того, який блокчейн ви оберете та які технічні завдання необхідно виконати для реалізації вашої ідеї.
  • Маркетинг та просування: від $10 000 до $100 000. Залежить від того, як ви плануєте просувати свій проєкт та залучати інвесторів.
  • Комісії: від 5% до 10% суми, залученої на ICO. Це комісія, яку ви заплатите платформі, на якій проходитиме ICO, та сервісам для збору криптовалюти.

Загалом, загальна вартість запуску ICO може коливатися в межах від $25 000 до $200 000 і більше, залежно від складності проєкту та вибраних послуг.

Сам запуск —надзвичайно хвилююча подія, дуже емоційна, а часом і розчаровуюча. Але якщо ви будете виконувати кроки, які ми описали вище, і мати правильний настрій, у вас будуть високі шанси на успіх.

Етапи проведення

Initial coin offering проходить у кілька раундів. Залежно від конкретного проєкту можуть бути невеликі нюанси, але загалом послідовність дій зберігається.

  • Private Sale. Етап підготовки. У цей час створюються, а потім публікуються White Paper, дорожня мапа проєкту. Оформляється майданчик для презентацій (власний сайт чи спеціальна інтернет-платформа). Під час приватного розпродажу організатори прагнуть залучити еталонних інвесторів. Це фахівці, чия думка цінується у криптовалютній спільноті. Їх називають бізнес-янголами та якірними інвесторами. Ціна токенів на даному етапі мінімальна, що дозволяє розраховувати на високий прибуток при виході монети на біржі. Але потрапити на Private Sale можуть не всі. Здебільшого доступ отримують інституційні інвестори.
  • Pre-Sale. Цей етап можна назвати рекламним. Окрім самої емісії токенів, головні події у цей час відбуваються в інформаційному полі. Активно вивчається попит, проводяться рекламні акції. Ціна на токени, пропоновані на етапі пресейлу, хоч і вища, ніж під час приватного раунду, але нижча, ніж на публічному краудсейлі.
  • CrowdSale. Основний етап ICO. Він характеризується великою активністю у соціальних мережах, максимальним висвітленням події, а також реалізацією основного обсягу цифрових монет. Якщо випуск був обмеженим, то продаються всі токени.

Зі стартом токенсейлу закриваються бонусні проєкти, включаючи аірдропи. Залишаються лише баунті (роздачі за написання оглядів, коментарі на форумах та виконання інших завдань), оскільки єдиною метою цієї програми є поширення інформації в суспільних джерелах.

Монети, які було викуплено, зазвичай перераховуються на гаманці учасників відразу. Коїни, отримані внаслідок безкоштовної роздачі (аірдропу) або баунті, будуть розіслані лише після завершення розміщення на біржі.

Заробіток на ICO

При розмаїтті криптопроєктів, які проводять первинне розміщення токенів, варіантів отримання прибутку цьому процесі не так вже й багато. Використовуються однакові схеми та напрацювання. Між собою способи заробітку на криптовалюті відрізняються обсягами вкладених грошей, тимчасовими рамками та різним ступенем ризику залишитися без капіталу. До списку входять:

  • Участь на ранніх стадіях пропозиції монет (етапи Private Sale та Pre-Sale). Це найприбутковіший спосіб. Знижки часом досягають 70% і більше, порівняно з основними раундами. Учасники можуть зафіксувати прибуток одразу після ICO при виході на біржу.
  • AirDrop. Суть у тому, що частину токенів команда стартапу роздає безкоштовно. Гроші невеликі, але й ризику немає. При цьому не треба виконувати складні дії.
  • Стейкінг. Цей тип заробітку відноситься до пасивних. Він працюватиме лише в тому випадку, якщо криптовалюта використовує протокол PoS (Proof-of-Stake). Отримувати періодично відсотки можна, якщо купити на платформі певну кількість токенів та зберігати їх на офіційному гаманці.
  • Створення власного проєкту. Найскладніший спосіб для заробітку на Initial Coin Offering. Поодинці з цим не впоратися. Потрібна команда однодумців та професіоналів. Крім того, будуть потрібні гроші на попередні витрати. Головне — потрібна життєздатна ідея, яка сподобається людям, і вони захочуть стати інвесторами стартапу.

Висновки

ICO (Initial Coin Offering) – це спосіб залучення інвестицій, який використовується у блокчейн-індустрії. ICO дозволяє командам розробників залучати фінансування шляхом продажу своїх токенів за криптовалюту.

Initial Coin Offering може бути корисним інструментом для стартапів та молодих проєктів, які не мають доступу до традиційних методів фінансування. Однак, як і будь-яка інвестиційна пропозиція, ICO не позбавлена ризиків і може призвести до втрати інвесторських коштів.

Початкова пропозиція монет — це складний процес, що потребує глибоких знань у галузі технологій, фінансів та права. Основна ідея ICO полягає у використанні децентралізованих систем технології блокчейну у діяльності із залучення капіталу, що дозволить узгодити інтереси різних зацікавлених сторін.

Впровадження ICO вплинуло на процеси залучення капіталу в останні роки. Однак регулюючі органи по всьому світу виявилися не готовими до нової моделі фандрайзингу. Підходи до регулювання первинних пропозицій монет різняться у різних країнах.

Основна перевага ICO полягає в тому, що вони усувають посередників із процесу залучення капіталу та створюють прямі зв’язки між компанією та інвесторами. Крім того, інтереси обох сторін збігаються.

ICO — це відносно нова концепція, яка все ще викликає побоювання в інвесторів, на що є причини. Зрештою, лише час покаже, чи це стане майбутнім фінансування бізнесу, чи просто черговою схемою розбагатіти для емітентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відомо про AI-токени та чи варто в них інвестувати: аналітика хайпового треду

google news