close-btn

Інфляція в Україні на прикладі витрат клієнтів ПриватБанку

Термін інфляція призначений для виміру загального впливу змін цін на диверсифікований набір товарів та послуг і дозволяє надати єдине значення зростання рівня цін на товари та послуги в економіці за певний період часу. Завдяки даним, наданим ПриватБанком, можемо проаналізувати, наскільки змінилися витрати українців у період з березня по травень 2022 року

https://privatbank.ua/

Термін інфляція призначений для виміру загального впливу змін ціни диверсифікований набір товарів та послуг і дозволяє уявити єдине значення зростання рівня ціни товари та у економіці за певний період. Завдяки даним, наданим ПриватБанком, можемо проаналізувати, наскільки змінилися витрати українців у період з березня по травень 2022 року.

Інфляція — це зниження купівельної спроможності валюти з часом. Кількісна оцінка швидкості, з якою відбувається зниження купівельної спроможності, може відображатися на збільшенні середнього рівня ціни кошика окремих товарів та послуг економіки за певний період. Зростання цін, яке найчастіше виражається у відсотках, означає, що на одиницю валюти фактично можна купити менше, ніж у попередні періоди.

Розуміння інфляції

Хоча легко виміряти зміну ціни на окремі продукти з часом, людські потреби виходять за рамки лише харчування. Людям потрібен великий та різноманітний набір продуктів, а також безліч послуг для комфортного життя. До них належать такі товари, як продовольче зерно, метал, паливо, комунальні послуги, транспорт, охорона здоров’я, розваги тощо.

Отже, подивимося на витрати клієнтів ПриватБанку у березні, квітні та травні. На їжу українці стали витрачати на 12,26% більше: у березні загальні витрати становили 18 061 000 000 грн, у квітні – 18 978 000 000 грн, а в травні – 21 305 000 000. Показники із заправок демонструють зростання на 27,28%: березень – 990 млн грн, квітень – 953 млн, травень – 1 млрд 213 млн. Що стосується медикаментів, то тут українці, здається, стали більше економити – мінус 1,54%. березень – 3 млрд 790 млн гривень, квітень – 2 млрд 482 млн, травень – 2 млрд 444 млн гривень. Витрати на техніку зросли аж на 40, 7% – з 1 млрд 569 млн у березні до 2 млрд 959 млн у травні.

У сфері готельно-ресторанного бізнесу клієнти ПриватБанку стали витрачати на 54,4% більше – з 816 млн у березні до 2 млрд 304 млн у травні. А ось середній чек українця після невеликих коливань повернувся на довоєнний рівень. У лютому він становив 238,07 грн, у березні зріс до 261,36 грн, у квітні впав до 239, 63 і у травні середній показник по 177 млн ​​транзакцій дорівнював 238,9 грн.

Нагадаємо, що тих, хто хоч раз у житті користувався послугами ПриватБанку, вже понад 20 мільйонів – половина всіх користувачів банківських послуг в Україні від приватних осіб до компаній та підприємців. Постійно користуються послугами ПриватБанку майже 18 мільйонів українців, а клієнтів діджитал-банку Приват24 зараз 13,5 мільйонів.

Оскільки валюта втрачає цінність, ціни зростають і на неї можна купити менше товарів та послуг. Ця втрата купівельної спроможності впливає на загальну вартість життя населення, що зрештою призводить до уповільнення економічного зростання. Економісти сходяться на думці, що стійка інфляція виникає, коли зростання грошової маси країни випереджає економічне зростання.

У травні споживча інфляція у річному вимірі прискорилася до 18% з 16,4% у квітні, 13,7% – за підсумками березня, 10,7% – за підсумками лютого та 10% – за підсумками січня. Такі дані наводить Держстат. За травень (у місячному вимірі) ціни зросли на 2,7%, тоді як у квітні зростання було 3,1%, у березні – 4,5%, у лютому – 1,6% та у січні – 1,3%. З початку цього року інфляція складає 13,9%.

Нинішнє прискорення інфляції зумовлене як загальносвітовими тенденціями, зокрема високими цінами на енергоресурси, так і внутрішніми чинниками, пов’язаними насамперед із війною, вважають у Нацбанку. А саме:

  • порушення ланцюгів постачання;
  • знищення активів підприємств;
  • збільшення виробничих витрат;
  • підвищений попит населення окремі товари та на тлі недостатнього пропозиції.

Що буде з інфляцією далі

Динаміка споживчої інфляції у травні говорить про подальше посилення цінового тиску, вважають у НБУ. Інфляційні ризики залишаються значними в умовах продовження війни та цілеспрямованого знищення Росією українських продовольчих складів, торговельних закладів, блокування портів та транспортної інфраструктури.

Національний банк з 3 червня підвищив облікову ставку із 10% до 25% річних. Вважається, що це дозволить регулятору підтримувати курсову стабільність, яка серед іншого стримуватиме зростання цін на товари, що імпортуються, і сприятиме уповільненню інфляції.

google news