close-btn

Вовки в овечій шкурі: історії викриття авторитетних інфлюєнсерів індустрії криптовалют

Хто вони, ці люди, здатні керувати свідомістю мільйонів? Чиї поради та думки привели когось на вершину багатства, а інших штовхнули у прірву банкрутства?

Впливові особи криптовалютної сфери мають глибоке розуміння криптоіндустрії, того, як вона працює і дихає, як змінюється і чого очікувати в майбутньому. Вони присвячують величезну кількість часу та енергії відстеженню тенденцій, залишаючись у курсі нових та старих проектів. Деякі з них мають такий великий вплив, що можуть змінити вартість криптовалюти, просто висловивши свої думки чи припущення.

Незважаючи на те, що в криптовалютній індустрії з’явилися сотні нових впливових осіб, лише деякі з них пробилися до масової свідомості, як Бен Армстронг (або BitBoy Crypto у більшості соціальних мереж) та Ран Нойнер.

У цих двох разом мільйони підписників на YouTube, більше мільйона у Twitter і близько півмільйона в Instagram, а значить, вони мають величезний вплив, коли справа доходить до інвестицій, які вони хвалять або висміюють.

BitBoy Crypto

Історія Бена — це історія нового початку: колишній наркоман, який став керівником реабілітаційного центру, знаходить себе в DeFi, даючи поради щодо торгівлі криптовалютою, починаючи з 2018 року. Відео BitBoy містять різноманітний сенсаційний контент – від коментарів ринку до новин та інтерв’ю з іншими відомими чи неоднозначними людьми у цій галузі. Він брав інтерв’ю у засновника HEX Річарда Харта, у Джона Макафі, Джастіна Сана з TRON, засновника Cardano Чарльза Хоскінсона та у Наомі Броквелл з NBTV.

Але нещодавно BitBoy зіткнувся зі звинуваченнями у шахрайстві та введенні в оману глядачів, оскільки з’явилося багато доказів того, що він не вказував на платний рекламний контент у своїх відео.

Блокчейн-детектив ZachXBT розкрив ціни на рекламу BitBoy Crypto, вдавши, що має проект, який він хотів би просувати на каналі BitBoy. Хоча BitBoy стверджував, що команда ретельно перевіряє всіх спонсорів, у розмові з ZachXBT представник не виявив належної обачності, зусередившись на цінах та оплаті.

За плечима BitBoy є історії видалення відео з проектами, які виявилися шахрайськими або ціна яких впала на 99%, але часто скріншоти з доказами того, що існували відео, вже зроблені. ZachXBT відстежував рентабельність інвестицій для кожного «To the Moon» відео, зробленого BitBoy в 2021 році. Більшість монет демонстрували значні втрати, причому деякі з них пішли в мінус більш ніж на 75%, а один на цілих 95,56%. ZachXBT зазначив, що жоден із токенів не виріс у 100 разів, як спочатку передбачав BitBoy.

Незважаючи на занадто впевнений тон, що використовується в назвах відео, BitBoy також неодноразово не міг передбачити, чи ціна Біткоїна буде рухатися вгору або вниз. Висновки ZachXBT доводять, що використання інвестиційних рекомендацій BitBoy як торговельна стратегія призведе до втрати інвесторами значної суми грошей.

Звинувачення проти BitBoy не обмежуються приховуванням реклами. Його також спіймали на плагіаті чужого контенту, в чому він звинуватив свого сценариста, і на крадіжці чужих робіт для створення і продажу NFT. Тут на своє виправдання BitBoy заявив, що просто пробував нову технологію.

Наявність 1,4 мільйона підписників може не врятувати BitBoy, якщо буде доведено звинувачення у його причетності до просування крипто-шахрайства.

Ран Нойнер

Ран Нойнер — інфлюенсер, підприємець, генеральний директор, засновник та інвестор — хоча важко знайти когось за межами криптовалютного Twitter, хто знає про це. Тепер незалежний медійний діяч Ран, який довгий час називав Йоганнесбург своїм домом, колись був представлений в африканському сегменті CNBC як ведучий першого у світі криптовалютного телешоу під назвою Crypto Trader. В даний час розповсюджує контент на своєму YouTube-каналі Crypto Banter.

Ран розпочав свою кар’єру з маркетингу. Він стверджує, що заснував і протягом багатьох років керував найбільшою маркетинговою фірмою на африканському континенті «Креативний радник», доки не продав її Publicis Groupe за мільйони доларів. Саме після продажу Ран заглибився у криптовалюти та заснував свій фонд під назвою «OnChain Capital».

Присутність Рана в соціальних мережах справді досить велика: у нього близько 580 000 підписників на YouTube та 630 000 у Twitter. Це говорить про те, що багато людей прислухаються до його торгових порад і визнають, що він, можливо, є експертом у галузі криптовалют.

Але в міру того, як слава і багатство Рана зростали, зростала і пильна увага до його трейдингової діяльності та громадської підтримки проектів. Коли з’явилися чутки про схеми пампу і дампу, а також проплачені схвалення, Ран почав розсилати листи про припинення і помірність (документ, що відправляється фізичній або юридичній особі для припинення передбачуваної незаконної діяльності) разом з завуальованими загрозами доксингу (термін, що використовується для опису викриття Інтернеті) критикам та інформаторам у Твіттері.

Все таємне стає явним

Вже згаданий раніше незалежний детектив ZachXBT опублікував електронну таблицю, в якій, як стверджується, зазначено, скільки коштує «думка» відомих впливових осіб у світі криптовалют.

Список викликав у деяких трейдерів питання щодо надійності інфлюенсерів, тоді як інші розглядають таблицю як підтвердження того, про що вони вже підозрювали:

«На жаль, багато людей у ​​цьому просторі займаються промо, і, на жаль, деякі з них не попереджають про це», — розповів Vice один із впливових осіб зі списку ТОП-100.

Справді, багато інфлюенсерів вважають фразу «проводіть власне дослідження» адекватною заявою про відмову від відповідальності. Але поки дейтрейдери змушені робити висновки на своїх помилках, ті, хто має лояльну аудиторію, багатіють.

У квітні британського ютубера Бена Філліпса викрили в заробітку $12 млн на схемі накачування і скидання (Pump&Dump). У численних твітах та відеороликах протягом кількох місяців Філліпс закликав мільйони своїх фоловерів притримати у своїх портфелях криптовалюту SafeMoon, при цьому стратегічно скидаючи свої токени. Незалежний дослідник CoffeeZilla виявив, що Філліпс отримав «трильйони» токенів SafeMoon як компенсацію за свої маркетингові зусилля — про що ютубер не повідомив свою аудиторію.

Відсутність підзвітності змушує незалежних дослідників, таких як ZachXBT та CoffeeZilla, діяти як сторожові пси у криптовалютному просторі. І до тих пір, поки не існує нормативно-правова база, що послідовно застосовується, дейтрейдери, на жаль, повинні покладатися на свої власні судження. Можливо, постійна різка реакція публіки може допомогти зрештою зробити проплачену схему накачування токенів табу.

Проблема зустрічається із рішенням

У той час як багато прихильників та інфлюенсерів люблять говорити про те, як децентралізовані криптовалюти запобігають зловживанням з боку уряду, дехто з цих же людей охоче звернеться до регуляторів, щоб змусити критиків замовкнути.

Оскільки багато впливових осіб у сфері фінансових технологій та криптовалют прагнуть класифікувати критику або навіть просто образи як нахабні атаки на їхній бренд, необхідно розуміти, чого очікувати, коли голосно викривають їхні серйозні фінансові махінації або ставлять під сумнів гарантії. Інфлюенсери не сприймають критику чи викриття як ситуації, з яких можна винести уроки, або як конструктивні пропозиції, вони просто розглядають їх як ризики, які необхідно знизити, і найпростіший спосіб — змусити людей замовкнути за допомогою тактики залякування в судовому порядку.

Армстронг, наприклад, розіслав листи про припинення та помірність, а також погрози подати до суду багатьом людям — точну кількість сказати поки що не можуть. Це говорить про те, що Бен:

  • Регулярно використовує стратегічні судові процеси, щоб змусити замовкнути будь-кого, хто погано висловлюється про його роботу.
  • Неодноразово успішно використовував цю тактику для видалення відео та подкастів, які створювали проблеми для його каналу та репутації.

Тим часом, Ран пригрозив назвати ім’я людини, яка стоїть за обліковим записом ZachXBT — того самого найуспішнішого і шанованого детектива в криптоіндустрії. Причина? Зак продемонстрував докази того, що Ран спочатку купував, давав ефірний час, а потім майже миттєво продавав частки у численних криптовалютних проектах – класична концепція пампа та дампа.

«Вони інвестують у гірші проекти і отримують величезну кількість акцій», – говорить ZachXBT, маючи на увазі Рана, BitBoy та інших. — «Після півтора року погоні за ними я відчуваю розчарування, але що я ще можу зробити? Вони вводять свою аудиторію в оману, і я сподіваюся, що з юридичної точки зору вони будуть покарані».

Звичайно, є й інфлюєнсери-альтруїсти, які діляться секретами з доброти душевної. Але цей альтруїзм не може тривати довго, адже для посту чи відео потрібно провести аналіз ринку, витратити час та сили. Тому вони довго не живуть у мережі на чистому ентузіазмі: або припиняють свою роботу, або знаходять оплачувані варіанти співпраці з проектами, які їм подобаються. Тому перш за все, не варто вірити словам тих, хто приховує або навіть заперечує свою платну співпрацю з компаніями, коли вона є очевидною. Завжди пам’ятайте про це, якщо вирішите послухати інвестиційну пораду від впливових осіб світу криптовалют.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли не позаздриш кумиру: як уряд Китаю контролює життя інфлюєнсерів

google news