close-btn

Як економити на опаленні: корисні лайфхаки

Ми підібрали декілька бюджетних способів зменшити платіжки за тепло

Фото: pexels.com

У холодний зимовий день ми полюбляємо залишатися у комфортних теплих домівках. Однак щасливі моменти затьмарюють рахунки за опалення. Обігрів будинку, як правило, – чи не найбільша витрата за комунальні послуги. Усе ж є способи зменшити кількість енергії, яку використовує ваша домівка, та заощадити гроші на опаленні.

Нехай сонце гріє речі

Ми бачимо менше сонця взимку, але воно не зникає зовсім. Ви можете використовувати тепло від сонячних променів, щоб зігріти свій будинок протягом дня. Якщо у вас є штори, жалюзі – відкривайте їх у сонячні дні та закривайте на ніч, щоб прохолода не надходила в дім.

Перевірте ізоляцію горища

Горище повинно мати як мінімум 28 см утеплювача зі скловолокна. Якщо ви не поклали утеплювач, обов’язково загерметизуйте всі щілини на горищі.

Закрийте кімнати, які не використовуються

Можливо, у вас є додаткові кімнати, якими ви ніколи або майже не користуєтеся. Щоб заощадити на опаленні, закрийте двері в такі приміщення. Крім того, варто зачинити будь-які вентиляційні отвори в кімнатах, якими ви не користуєтесь, щоб тепле повітря не надходило до них. Щоб ефективно закрити ці кімнати, підкладіть рушник або блокатор протягу біля основи дверей. Разом з тим не дозволяйте невикористовуваним приміщенням переохолоджуватися, особливо якщо водопровідні труби розташовані в стінах.

Фото: pixabay.com

Регулюйте термостат

З регулюванням термостату можна домогтися різкого зниження рахунків за опалення. Найкраще його вимикати перед сном і вранці перед тим, як вийти на роботу. Альтернатива – розумний термостат. Він вивчає ваші уподобання та регулює температуру у домі відповідно до того, чи ви вдома і чи спите.

Переконайтеся, що двері та вікна щільно закриті

Ваш будинок може втрачати тепло через вікна та двері, особливо якщо ці отвори не закриті щільно. На початку зими бажано обійти всі вікна та двері у вашому домі та перевірити наявність щилин. Заповніть отвір у своїй кімнаті газетою або картоном, щоб запобігти проникненню протягів. Ви можете відчути, що прохолодне повітря просочується з вікон або знизу дверей. Димовий слід від запалення свічки, що тягнеться в один бік кімнати до дверей або вікон, вказує на витік тепла. Крім того, джерелом втрат тепла можуть бути трубопроводи, особливо якщо вони знаходяться в неізольованих приміщеннях, таких як горище, підвал або гараж. Герметизація каналів навколо з’єднань може допомогти уникнути просочування теплого повітря.

Використовуйте стельові вентилятори

Якщо у вас є стельові вентилятори в будь-якій кімнаті вашого будинку, ви можете використовувати їх у холодні місяці року, щоб розподілити тепле повітря та зменшити рахунок за опалення. Переверніть вентилятори так, щоб лопаті оберталися за годинниковою стрілкою. Напрямок лопатей за годинниковою стрілкою повинен тягнути повітря вгору, щоб тепло, яке затримується біля стелі, проходило по стінах і по кімнаті. Перевірити, чи обертаються лопаті вентилятора в правильному напрямку, можна, якщо стати під ним: ви не повинні відчувати, як на вас дме повітря.

Готуйте або запікайте вдома

Взимку ми, як правило, віддаємо перевагу теплій, заспокійливій їжі, як-от супи, тушковані страви та печеня. Можливо, ви не помічали, та взимку ми випікаємо страви частіше, ніж влітку. Випікання вдома допоможе не тільки заощадити на рахунках у ресторані, а й знизити плату за опалення. Тепло від духовки допоможе зігріти вашу кухню. Закінчивши випікання, вимкніть духовку і залиште дверцята трохи відкритими, щоб тепле повітря вийшло і нагріло вашу кухню.

Фото: pixabay.com

Переставте меблі

Переміщення меблів має не тільки естетичне значення. У такий спосіб можна домогтися покращення теплого потоку повітря в кімнаті. Меблі блокують потік повітря. Тож перемістіть їх подалі від батарей, аби тепло могло вільно поширюватися. Рекомендується розміщувати меблі на відстані щонайменше півметра від батареї.

Обслуговуйте свої системи опалення

Регулярна технічна діагностика вашої системи опалення допоможе їй працювати ефективно, зменшить потребу в енергії та заощадить гроші. Регулярна перевірка вашої системи, зокрема, означає, що ви виявите невеликі проблеми на ранніх стадіях і виправите їх, перш ніж вони потребуватимуть більш масштабного ремонту або навіть заміни.

Зволожуйте повітря

Ще один недорогий спосіб підвищити ефективність підігріву вашого будинку – це використовувати зволожувач повітря. Вологе повітря тепліше, ніж сухе, навіть за однакової температури. Увімкнення невеликого зволожувача повітря в кімнатах, які ви використовуєте найчастіше, підвищить комфорт, не збільшуючи рахунки за опалення.

Наклейте фольгу за радіатором

Якщо наклеїти жерстяну фольгу за радіатор, він обігріватиме кімнату ефективніше. Адже завдяки цьому тепло відбивається назад у кімнату, а не виходить через стіни.

За матеріалами: smoenergy.com, geico.com, moneymagpie.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як потрібно відкладати гроші, щоб забезпечити себе у старості

Українцям роздадуть гроші на комуналку: у червоних зонах суми зростуть на 600 грн на місяць 

Як покласти гроші на картку через банкомат: покрокове керівництво 

google news