close-btn

Як інформаційний шум робить людей біднішими

https://www.healthline.com/

Шум — ворог інформації, і це особливо вірно для інвестування. Ділові телеканали, фінансові видання, онлайн-новини та експертні думки існують для того, щоб інформувати свою аудиторію. Але вони також заробляють гроші за рахунок продажу реклами та передплати. У результаті щороку тисячі інвесторів ведуться на різний інформаційний шум, втрачаючи сотні мільйонів і фактично знищуючи своє майбутнє.

Збереження концентрації — це основна інвестиційна дисципліна, але для багатьох інвесторів це складне завдання через ринковий шум. Нижче ми обговоримо, чому і як слід уникати ринкового шуму.

Виявлення релевантних новин

Прислухання до ринкового шуму призводить до короткострокового мислення та надмірної реакції, що впливає на прибутковість портфеля у довгостроковій перспективі. Аналізувати кожну подію, оцінювати її наслідки та намагатися розрахувати час на ринку може бути безглуздим завданням. Не вся інформація хороша та актуальна.

Інвесторам важко розпізнати релевантні новини. Актуальне проти нового – фундаментальна битва, яку мають виграти інвестори. Всупереч поширеній думці, споживання новин є конкурентним недоліком. Чим менше новин ви споживаєте, тим більша ваша перевага. Уникаючи короткострокового шуму, інвестори можуть систематично інвестувати, не контролюючи свої портфелі через короткі проміжки часу, що зрештою допомагає отримати можливість нарахування складних відсотків.

Торгівля, заснована на ринкових новинах, може призвести до вищих транзакційних витрат та податкових наслідків. Зосередження уваги лише на ціні насправді перестає бути інвестуванням. Скоріше це вже спекуляція. Інвестування – це пошук цінності. Вся торгівля певною мірою спекулятивна, але шумові трейдери вважаються особливо реакційними, покладаючись на трендові новини, очевидні стрибки та падіння цін або на сарафанне радіо, а не фундаментальний аналіз компаній. Таким чином, вони дійсно не дбають про довгострокові тенденції, але інвестор, який керує портфелем на довгострокову перспективу, безумовно, повинен це робити.

Не інвестуйте через волатильність

У широкому аналітичному контексті шум відноситься до інформації або дій, які збивають з пантелику або спотворюють справжні основні тенденції. На фінансових ринках шум може включати невеликі коригування цін на ринку, а також цінові коливання, які називають волатильністю, які спотворюють загальну тенденцію. Однак через ринковий шум інвесторам може бути складно визначити, що рухає тенденцією, чи змінюється тенденція, чи просто відчуває короткострокову волатильність.

Як правило, чим коротший часовий інтервал, тим складніше відокремити значні рухи ринку від шуму. Вартість цінного паперу може сильно змінюватись протягом дня, але майже жоден з цих рухів не представляє фундаментальної зміни цінності активу. Внутрішньоденні трейдери торгують короткостроковими рухами цінних паперів з метою входу та виходу з позиції протягом кількох хвилин чи годин.

Більш тривалий часовий інтервал може дати чітке уявлення про тренд. Наприклад, акції можуть сильно змінюватися в ціні на тлі новин про доходи протягом кількох годин. Однак, порівнюючи цей рух ціни з тенденцією за останні кілька місяців, рух прибутку може виявитися зовсім невеликим. Тільки заднім числом можна бути впевненим у достовірності інформації та в тому, чи вплинуть останні новини чи події на тенденцію. При купівлі та продажу акцій у швидкому короткостроковому темпі може бути важко відрізнити «інформацію» від «шуму».

Причини шуму

Короткострокова волатильність чи коливання цін може бути результатом програмної торгівлі, коли велика інвестиційна організація запрограмувала комп’ютери на скоєння угод під час досягнення ціною певного рівня. Також рекомендується стежити за штучними пузирями, які часто створюються, коли шумові трейдери поєднують свої покупки навколо однієї компанії чи галузі. Ринковий шум також може призвести до корекцій або зворотних рухів більш ніж на десять відсотків вартості цінного паперу.

Стадна поведінка чи групове мислення

У світі інвестицій ніколи не було так просто інвестувати в акції та криптовалюту. Завдяки безкоштовним торговим платформам, таким як Robinhood для акцій та coinbase, crypto.com і FTX для криптовалют, навіть інвестори-початківці можуть почати торгувати в лічені хвилини. Більше того, оскільки акції та криптовалюти отримують загальну увагу преси та домінують у соціальних мережах, інвестори прямують до них, бо вони на слуху.

Стадна поведінка чи групове мислення — ще одна форма поведінкового упередження. Така поведінка говорить про те, що інвестори інвестуватимуть у те, у що інвестують решта, незалежно від того, чи має це фінансовий сенс чи ні. Під час пандемії стадна поведінка виявилася повною мірою, оскільки інвестори стікалися в акції-меми компаній, що зазнають збитків, бо всі інші робили те саме.

Проблема упереджень в інвестуванні полягає в тому, що вони призводять до ірраціональної поведінки, яка ігнорує факти на користь шуму. Доступність і шум, що оточує певні види інвестицій, зазвичай призводять до поганого інвестиційного вибору на індивідуальному рівні та інвестиційних пузирів на ринковому рівні.

Наявність системи: альтернатива шумовій торгівлі

Багато трейдерів створюють процеси та правила для прийняття торгових рішень, щоб уникнути шуму. Вони встановлюють параметри ризику та винагороди, адже визначились якою сумою вони готові ризикнути в угоді, а також коли фіксувати прибуток або закривати позицію.

Маючи торговий план, інвестори намагаються з деякою точністю визначити, який рух буде прибутковим у їхній поточній позиції. Як правило, інвестори, які не мають торгового процесу для прийняття рішення, більш сприйнятливі до шумової торгівлі. Звичайно, ухвалення рішень на основі особистої торгової стратегії не усуває сприйнятливість до дезінформації. Тим не менш, ті, які знають, що шукають, набагато менше схильні до впливу шуму, ніж ті, які покладаються у своєму виборі на новини.

Розумні інвестори не звертають уваги на інформаційний шум, тому можуть належним чином зважити переваги та проаналізувати суттєві показники інвестиційної спроможності.

Переважні класи надбагатих активів — такі активи, як комерційна нерухомість та інвестиції в приватні компанії (приватний капітал) — мало обговорюються в новинах. Інвестори часто дізнаються про них лише від знаючих людей, що робить ці інвестиції ексклюзивними. Розумні інвестори вважають за краще, щоб все так і залишалося, оскільки знають, що стадна поведінка схильна руйнувати те, чого торкається.

Щоб не робити неправильних інвестиційних рішень, не звертайте уваги на шум і чиніть опір легкодоступним і зручним інвестиціям. Шукайте ексклюзивні інвестиції, яким мало приділяється увага в пресі, щоб зробити мудрий інвестиційний вибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Платежі під час війни: експерти обговорили політику НБУ, інтерчейндж та нові виклики ринку

google news