close-btn

Як купити українські військові облігації: коротка інструкція

Для багатьох українців покупка облігацій — це спосіб не лише підтримати державу у скрутний момент, а й зберегти свої заощадження

Український уряд використав численні методи, щоб урятувати нашу економіку від колапсу під час війни. Наприклад, пов’язало інноваційні засоби додаткового фінансування (такі як криптовалюта та NFT) з використанням старих добрих військових облігацій.

Міністерство фінансів України випустило військові облігації із процентною ставкою 10-11%. Кожна річна облігація має номінальну вартість 1000 українських гривень (24,80 фунта стерлінгів; 33,27 долара США). Облігації варіюються від короткострокових до довгострокових (від кількох місяців до кількох років).

 

Їхня фактична ціна може бути трохи нижчою залежно від типу облігації. У той самий час деякі банки можуть стягувати додаткову комісію обслуговування цінних паперів. Військові облігації продаються як у гривнях, так і у доларах/євро. Виторг від продажу цих облігацій йде на потреби Збройних Сил України.

Багато людей у ​​всьому світі заполонили соціальні мережі, прагнучи купити частину державних боргових цінних паперів у уряду України. Хоча спочатку вони були доступні інституційним інвесторам, тепер кожен може купити військові облігації для підтримки української армії.

Громадяни України можуть робити покупки онлайн через офіційні сайти банків. Проте деякі банки можуть мати обмеження за мінімальною сумою купівлі. Наприклад, Ощадбанк встановив мінімальний ліміт 50 000 гривень для військових облігацій, а ПриватБанк та КредоБанк дозволяють інвестувати суми понад 100 000 гривень. Деякі інші банки, такі як Tascombank або Raiffeisen, мають ще більші ліміти покупки.

Водночас Укргазбанк, Альфа-банк, Укрексімбанк, ПУМБ, Південний та деякі інші фінустанови та брокери дозволяють купити навіть одну військову облігацію.

Державні облігації реалізуються за допомогою регулярного аукціонного продажу через Національний банк України (НБУ). З розкладом запланованих аукціонів можна ознайомитись на сайті Мінфіну. Прибутковість на аукціонах зазвичай вища, ніж прибутковість на вторинному ринку.

Купівля військових облігацій потребує відкриття фіатного поточного рахунку та спеціального банківського рахунку для цінних паперів. Щодо документів, фізичні особи повинні надати посвідчення особи та ІПН. Установам потрібні додаткові документи. Спеціальні вимоги також можуть застосовуватись до покупців-нерезидентів.

Процедура досить проста:

  • відкрийте рахунок цінних паперів.
  • Підпишіть договір про посередництво.
  • Банк купує облігації від вашого імені та розміщує їх на вашому рахунку.
  • Пізніше ви можете продати свої військові облігації на вторинному ринку або використовувати їх як заставу для кредиту.
  • Ви не сплачуєте прибутковий податок із відсотків, які отримуєте.

Оскільки багато банків дозволяють витрачати лише великі суми на військові облігації, таких операцій може знадобитися допомогу особистого менеджера. Деякі установи також приймають запити на покупку лише в автономному режимі у відділенні. Клієнти повинні звернутися до свого банку для отримання докладної інформації. Корисні посилання з комісіями та умовами від провідних українських фінансових установ можна знайти тут:

Перспективи ринку

Найбільша хвиля інвестицій у військові ОВДП була у березні та першій половині квітня. Зараз темпи залучення коштів більш стримані, адже всі охочі проінвестувати вже зробили це.

Нова хвиля інтересу очікується за рахунок відкриття можливості для інвестування в ці папери іноземцям. Міністерство фінансів, НКЦПФР, НБУ та учасники ринку зараз працюють над тим, щоб забезпечити швидку та зрозумілу інфраструктуру для масового входу на ринок нерезидентів.

У банках та брокерських компаніях, які скасували комісії за придбання облігацій, не приховують, що зробили це задля підтримки держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд прив’язав ставку ОВДП для фінансування бюджету Нацбанком до облікової

 

google news