close-btn

Як Метавсесвіт змінить криптовалюту

Метавсесвіт і криптовалюта здаються поняттями, які йдуть пліч-о-пліч — віртуальні світи і віртуальні гроші, які можна витратити в них

https://bernardmarr.com/

І те, й інше є невід’ємною частиною того, що в наші дні подається як «web3» — третє покоління інтернету, яке слідує за web1 — всесвітнім павутинням і web2 — соціальними мережами. Ідея полягає в тому, що ця версія Інтернету буде більш емпіричною та захоплюючою, включаючи віртуальну та доповнену реальність (VR/AR) для створення імерсивних тривимірних середовищ.

Метавсесвіт і криптовалюта — це окремі поняття, і вони можуть щасливо існувати один без одного — як ми бачили на прикладі Біткоїна, який є корисним як у реальному, так і у віртуальному світі. І багато поглядів на Метавсесвіт, у тому числі у Марка Цукерберга, лише опосередковано пов’язані з криптографією та блокчейном.

Однак очевидно, що між цими двома ідеями існує потенційна синергія. Люди люблять витрачати гроші, і покупки дуже швидко зарекомендували себе як ключова функція як web1, так і web2, тому немає причин, через які web3 чимось відрізнятиметься. Також стає все більш зрозумілим, що, хоча ніхто точно не знає, яку форму в кінцевому підсумку набуде Метавсесвіт, вона може значно вплинути на те, як розвивається криптовалюта, і на те, як та зрештою вплине на суспільство.

Віртуальний світ, реальна цінність

Однією з великих переваг віртуального світу є те, що в ньому потрібно набагато менше зусиль, ніж у реальному світі. Якщо ми хочемо кудись піти, ми просто натискаємо на посилання або натискаємо кнопку, і ми (принаймні, наш аватар) вже там. Немає потреби ні в дорогій та громіздкій транспортній інфраструктурі, ні в паспортах, ні в упаковці багажу.

Те саме і з криптовалютою. Операції з традиційними грошима вимагають великої інфраструктури банків та регулюючих органів. У міру того, як Метавсесвіт стає все більш популярним і все більше і більше часу ми проводимо в мережі, нам знадобляться безперешкодні способи оплати віртуальних товарів та послуг. Можливо, ми захочемо витратити їх на віртуальну нерухомість – якщо хочемо володіти власним шматочком цифрової землі, на якому можна розважати друзів чи будувати бізнес.

Насправді Метавсесвіт може значно збільшити вартість світової економіки — до 1,5 трлн доларів до 2030 року. І більшість цієї вартості може бути реалізована в криптовалюті. Криптовалюта дійсно проривається в мейнстрім, оскільки все більше і більше людей звикають використовувати її як платіжний засіб.

У міру того, як криптовалюта стає основним засобом обміну для людей, які купують і продають у Метавсесвіті, її користувачі все більше звикатимуть до методів її придбання, обробки та зберігання. Це означає, що вона частіше використовуватиметься і за межами Метавсесвіту — наприклад, для грошових переказів — особливо якщо це стосується грошей, що перетинають національні кордони, які в традиційній валюті часто можуть спричиняти високі комісії.

Це, у свою чергу, означатиме, що банки та інші існуючі фінансові установи, ймовірно, активізують свої зусилля щодо сприяння фінансовим моделям, що базуються на криптовалюті або блокчейні. Щоб залишатися конкурентоспроможними в епоху безмежних та вільних від посередників фінансових систем, їм необхідно оптимізувати власну інфраструктуру. Хоча деякі — наприклад, глава МВФ — передбачали, що криптовалюта може зрештою означати кінець банківської справи у тому вигляді, як ми його знаємо.

У найближчому майбутньому цілком імовірно, що підприємства, як і раніше, віддаватимуть переваги рівню захисту та регулювання, який банки та центральні банки привносять до транзакційних мереж. Але здається ймовірним, що в цьому новому середовищі цифрових валют і однорангових фінансів процвітатимуть ті, хто буде гнучким та далекоглядним зі своєю власною політикою, коли справа доходить до прийняття криптовалюти. PayPal і Mastercard є прикладами платіжних систем, які в даний час повністю взаємодіють з криптовалютою, зокрема з Біткоіном, оскільки вважають, що він відіграватиме важливу роль у майбутніх платежах.

Що буде далі?

Безумовно, ніхто — навіть такі, як Марк Цукерберг — не знає, яку форму насправді набуде Метавсесвіт, коли (і якщо) вона повністю інтегрується у наше життя. Але, виходячи з минулого досвіду, ми можемо з упевненістю сказати одне: підприємства використовуватимуть криптовалюти, щоб заробляти гроші, а споживачі використовуватимуть їх, щоб витрачати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбагатші люди світу у 2022 році

 

google news