close-btn

Яку ціну заплатить Україна за щедрість Вашингтона за ленд-лізом?

Як працюватиме механізм американської військової допомоги і які наслідки матиме для України

https://ua.news/

28 квітня законодавці США ухвалили закон, який дозволяє адміністрації Джо Байдена запустити гігантську програму ленд-лізу для військової та економічної допомоги Україні.

Вперше програму “Ленд-ліз”, яку можна перекласти, як “давати в борг і в оренду”, було надано союзникам антигітлерівської коаліції з 1941 по 1945 роки. За цей час США надав цим країнам допомогу у розмірі $60 млрд, що сьогодні еквівалентно 700 мільярдам. Схема була ініційована президентом США Франкліном Рузвельтом як “Закон про сприяння обороні Сполучених Штатів” у 1941 році та діяла до вересня 1945 року. У рамках програми США постачали продовольство, нафту, військові кораблі, літаки та іншу зброю Сполученому Королівству, Вільній Франції, Китайській Республіці, а потім Радянському Союзу та іншим союзним країнам. Обгрунтування програми у тому, що допомога союзникам США була, власне, вирішальним захистом самих США.

Але, як зазнала Франція та інші союзники, допомога США під час кризи може мати свою ціну. Тимчасовий уряд Франції під час війни під керівництвом генерала Шарля де Голля уклав договір з американцями на початку 1944 року.

Військові поставки були безкоштовними, але в обмін на цивільні поставки американці вимагали оплати золотом або твердою валютою (долари), для чого запропонували збільшити експорт тодішньої французької Північної Африки до США. Угода була остаточно підписана в лютому 1945 року — більш ніж через шість місяців після висадки союзників у Нормандії — і після війни США успішно відкрили французький економічний простір для американської торгівлі та інвестицій, оскільки Франція приєдналася до поствоєнної Бреттон-Вудської системи, яка започаткувала такі організації, як Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Входження Франції в ці контрольовані США системи означало, що Париж буде змушений влитися у світову економіку, де домінують ліберальні економічні доктрини Вашингтона.

“Яку ціну доводиться платити, коли йдеться про національний суверенітет та національні інтереси?” — це питання, яке влада в Києві може захотіти поставити собі.

Американська схема “ленд-лізу” перетворила Францію на “невдячних жебраків”, за словами Жана Шовеля, посла Франції в ООН у 1949 році. Під час Другої світової війни Франція була третім за величиною отримувачем американського “ленд-лізу” — 3,2 мільярди доларів у вигляді продовольства, нафти, військової техніки та фондів відновлення економіки.

Великобританія отримала $31,4 млрд, а СРСР — $10,9 млрд. І багато військових істориків вважають, що без такої допомоги Радянський Союз міг би програти війну.

Але вкладення, які значною мірою сприяли перемозі союзників над нацистською Німеччиною та імперською Японією, давалися не так вже і “безоплатно”.

“Ленд-ліз” був продовженням договору 1940 року “Есмінці в обмін на бази” (англ. Destroyers for Bases Agreement), в рамках якої США надали Великобританії 50 військових кораблів в обмін на 90-річну оренду кількох військових баз у Карибському басейні, які становили ядро ​​глобальної мережі з більш ніж 800 військових баз, що розширило вплив США у всьому світі.

9 травня президент США Джо Байден підписав закон про створення оновленої версії програми “ленд-ліз”, яка полегшить США відправку військової техніки в Україну. А днем пізніше американські законодавці розпочали обговорення пакету допомоги Україні майже на $40 млрд. Відповідний закон “Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022” був прийнятий у Конгресі США 417 голосами “за” та 10 “проти”, після чого його схвалив американський сенат анонімним голосуванням.

Що це означає для України

Основний принцип ленд-лізу полягає в тому, що поставлена зброї не продається і не дарується, а скоріше надається за умови, що вона зрештою буде повернена Сполученим Штатам. Але в цьому випадку уряд США оминає звичайні правила, що регулюють такі угоди, погоджуючись з тим, що немає жодних гарантій того, що будь-яке обладнання буде дійсно повернене або оплачене після закінчення конфлікту.

З одного боку, нова програма має допомогти Україні у війні проти Росії, яка набагато краще озброєна технічно. З іншого боку, це може говорити про те, що США передбачають тривалу війну на виснаження противника.

Тому Україна зможе використати цей канал надалі під час переходу війни на позиційну стадію. Крім того, від США Україна зможе отримувати не лише зброю, а й паливо, медичні товари та навіть продовольство. А це може бути потрібно не тільки Україні, а й Європі на тлі дефіциту продуктів у світі, що намічається.

Забезпечувати Україну продуктами Європа зараз навряд чи зможе, бо сама стикається із серйозним ризиком дефіциту товарів надалі. Справа в тому, що через війну в Україні, яка, до речі, експортувала продукти харчування по всьому світу, вже у 2022-2023 роках може виникнути серйозний продуктовий дефіцит. Європа свого часу занапастила аграрний розвиток багатьох країн і якщо не вирішити питання активним поновленням роботи аграрного сектору, то може виникнути тотальний голод, особливо, якщо військові дії значно затягнуться.

Експерти кажуть, що розплатитися за військову допомогу після війни зруйнованій Україні буде вкрай складно. Тому багато хто сподівається, що нас просто вибачать після перемоги над Росією, як це було під час Другої світової війни. Але є й інші варіанти – витрати на ленд-ліз можуть змусити сплатити Москву як репарації або за рахунок заморожених резервів. Спостерігачі також прогнозують, що на повоєнне відновлення України можуть бути витрачені величезні кошти, а американські компанії, поряд із транснаціональними корпораціями, можуть стати основними бенефіціарами відновлення України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: CBDC: Які країни використовують, запускають або тестують власні цифрові валюти

google news