close-btn

Коли не позаздриш кумиру: як уряд Китаю контролює життя інфлюєнсерів

Китайський уряд знаходиться в процесі приборкання галузі, яка стала надто потужною, щоб її ігнорувати

https://jingdaily.com/

3 червня Остін Лі, 30-річний стрімер із більш ніж 60 мільйонами підписників на платформі електронної комерції Taobao, що належить Alibaba, раптово перервав трансляцію після того, як на екрані з’явилося морозиво у формі танка. Хоча пізніше він написав, що це сталося з «технічних причин», більшість людей розуміють, що інцидент спровокував урядову цензуру, яка інтерпретувала показане як відсилання до роковин протестів та різанини на площі Тяньаньмень 4 червня.

Відомо, що Лі не був заарештований і його обліковий запис залишається активним, але з того дня він не вів трансляції і не публікував пости в соціальних мережах. Шанувальники та просто глядачі підозрюють, що йому заборонили виходити в ефіри.

У Китаї електронна комерція у прямому ефірі (livestream shopping) є великою галуззю вартістю понад $180 млрд. Це новий формат електронної комерції, який здійснюється в режимі реального часу. У цій маркетинговій стратегії бере участь знаменитість чи впливова людина (інфлюенсер), яка просуває продукт через відео у прямому ефірі. Продавці демонструють, як використовувати продукт, описують усі переваги та деталі, а також спілкуються з аудиторією. Поєднуючи телевізійний маркетинг у стилі QVC з живою взаємодією та зручністю, які стали можливими завдяки смартфонам, стрімінги щороку залучають близько 635 мільйонів глядачів. Індустрії знадобилося півдесятиліття, щоб досягти свого піку, і такі інфлюєнсери, як Лі, тепер можуть конкурувати з зірками шоу-бізнесу в Китаї.

Вони були визнані центральним урядом як новатори та творці робочих місць, і, як відомо, вони сприяють онлайн-покупкам на мільярди доларів. Їхній статус лідерів думок дав їм величезну владу над продавцями, у тому числі гігантськими багатонаціональними корпораціями, дозволивши вирішувати хто рекламуватиметься і які ціни на продукт мають бути встановлені для підписників.

Але у випадку з Лі, і принаймні в кількох інших випадках, ці онлайн-імперії були зруйновані відразу в результаті репресивних заходів уряду.

Коли 2021 рік добігав кінця, найпопулярніші та треті за популярністю впливові особи на Taobao, Хуан Вей (відома як Viya) та Чжу Ченьхуей (відома як Cheri), були раптово оштрафовані місцевим податковим органом на мільйони доларів за ухилення від сплати податків. Навіть після того, як кожен з них вибачився, їхні облікові записи Taobao та інші акаунти в соціальних мережах зникли. Вони більше ніколи не вели трансляції у прямому ефірі.

І ось, осінь 2022 року, і черговий азіатський інфлюєнсер, китайський артист Лі Іфен, був замішаний у злочині, а саме у сутенерстві. Глобальні та місцеві бренди, у тому числі будинок розкішної моди Prada, виробник годинників Panerai та французький виробник коньяку Remy Martin, відреагували миттєво та звільнили Лі з поста посла свого бренду.

До цього зі списку своїх амбасадорів люксові компанії виключили співака Кріса Ву, підозрюваного у зґвалтуванні. Зірці китайських бойовиків загрожує тривалий термін ув’язнення. Також дісталося і співачці Чжен Шуан знову за ухилення від податків.

У Китаї зараз ціла держпрограма, яка контролює знаменитостей. Якщо ти зірка — поводься належно, будь прикладом і не порушуй закон. Особливо якщо маєш рекламний контракт на велику суму. Популярним блогерам заборонено говорити зайве і те, у чому вони не розуміються. Регулюється навіть зовнішній вигляд, а репутація не має порушувати громадський порядок і моральність. Також не можна виростити “хайпового” блогера всередині компанії, щоб він її рекламував.

Поряд із податковими зобов’язаннями та цензурою контенту впливові особи в галузі електронної комерції у прямому ефірі також стикаються з зростаючим регулюванням, яке покладає на них відповідальність за такі речі, як контроль якості продукції, належне подання даних про свої продажі та участь неповнолітніх у прямих трансляціях. З 2020 року уряд випустив кілька нормативних документів, що стосуються різних аспектів бізнесу, і поставив галузь під пильне спостереження.

Китай зараз найкраще у світі продає через інфлюенсерів і явно не хоче віддавати своїх зірок у чужі руки, взявши їх у жорсткі рамки. А комусь це не до душі просто зникнуть. Таке вже неодноразово бувало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news