close-btn

Мертві криптовалюти: Монети, забуті цим світом

У цій статті ми розглянемо найгучніші «мертві» криптопроєкти та причини, через які криптовалюти зазнавали невдачі. Також дамо кілька ключових порад, які допоможуть вам уникнути покупки невдалих монет у майбутньому

Мертвые криптовалюты

У технології блокчейн та криптовалют велике майбутнє. Але поряд з історіями успіху було багато невдач і збанкрутілих монет. З того часу, як у 2009 році був створений Біткоїн, були запущені тисячі криптовалют, в надії надати кінцевим користувачам нову корисність. На жаль або на щастя, мало хто виживає після запуску й в результаті потрапляє до списку так званих мертвих монет. Пропонуємо розглянути причини, через які криптовалюти потрапляють у цю категорію, та познайомитися з деякими з них.

Що таке мертві криптовалюти

Більшість платформ визначають невдалі криптовалюти як “мертві монети”. Мертві монети, як правило, є криптовалютами, пов’язані або з занедбаним проєктом, або з шахрайством, або з відсутністю ліквідності, або з комбінацією всіх трьох факторів. Важливо знати про мертві монети, оскільки ці цифрові активи можуть продовжувати існувати в екосистемі блокчейну. Попри те, що вся їхня цінність дорівнює нулю, мертві монети все ще можуть бути перераховані на біржах та агрегаторах, що створює небезпеку для інвесторів.

У досить похмурих таксономічних термінах популярного криптовалютного ресурсу 99Bitcoins мертві монети — це «криптовалюти, забуті цим світом». Чи то через шахрайство, відсутність інтересу чи неактуальності, мертві монети — це монети і токени, які у всіх сенсах і цілях залишилися позаду в світі криптовалют, що так швидко змінюється.

99Bitcoins оцінює мертві монети за шістьма параметрами:

  • Неактивний розвиток: немає оновлень репозиторію Github протягом шести місяців;
  • Неактивний Твіттер: відсутність активності у Твіттері за останній рік;
  • Низький обсяг торгів: суттєвого обсягу торгів немає;
  • Не індексується: монета не значиться на CoinGecko, CoinMarketCap та інших основних індексах;
  • Немає котирування на біржах: доступно лише на трьох або менше великих біржах;
  • Немає доступного веб-сайту.

Відповідно до звіту coinopsy, сьогодні налічується 2427 мертвих монет. У середньому 947 криптовалют, реєстрованих на біржі щороку, зазнають невдачі. Насправді все почалося у 2017 році з Первинної пропозиції монет (ICO). ICO — це процес залучення капіталу, аналогічний первинній публічній пропозиції (IPO), для створення нової криптовалюти. Нововведення збільшило кількість доступних варіантів криптовалют з 29 до приблизно 850 лише у 2017 році. За даними CoinMarketCap, станом на 3 березня 2021 року в обігу перебувало 9108 криптовалют, з них 3322 зазнали невдачі.

«Сезон мемкоїнів», який захопив індустрію штурмом, є ймовірною причиною, яка пояснює велику кількість «мертвих монет» чи невдалих криптовалют з 2021 року. Вони були запущені різними анонімними розробниками без видимої мети. Небагато виявилися дійсно відданими своїм проєктам, що призвело до великої кількості невдач і, отже, до остаточної загибелі монет. Серед мертвих монет близько 3% посідає мемкоїни.

Декілька прикладів: MonaCoin, JesusCoin, PayCon, AssPennies, CryptoMeth, ObamaCoin та інші.

Найгучніші історії смертей криптовалют

Враховуючи кількість мемекоїнів й шиткоїнів, що з’являються щодня, розумно припустити, що мертвих монет більше, ніж активних проєктів. Але чи можуть мертві монети повернутися з могили у тренд? Так! Принаймні один такий приклад у нас є, з нього ми і почнемо наш список популярних мертвих монет.

1. «Гра в кальмара», Squid Game (SQUID)

У хвилі ажіотажу, пов’язаного з популярним серіалом від Netflix «Гра в кальмара», група невідомих розробників випустила супутній токен — SQUID, що продавався як службовий токен для гри (Play-to-Earn — «грай, щоб заробляти»)

Після запуску в жовтні 2021 року SQUID за один тиждень виріс у ціні на 45 000%, перш ніж звалитися до нуля. Розробники SQUID використовували бекдор у своєму коді для доступу до коштів, що зберігалися у децентралізованому пулі ліквідності біржі. Після того, як зловмисники зникли з грошима, ціна монети впала. Згідно з повідомленнями, розробники SQUID вкрали в інвесторів активи на суму близько 3,4 мільйонів доларів.

Однак мало хто знає, що сталося після. Позбавлений ліквідності і покинутий засновниками SQUID, здавалося, стане ще одним членом цвинтаря мертвих монет, що постійно розширюється. Все до того йшло, але доти, доки частина спільноти SQUID не об’єднала зусилля, щоб вдихнути в проєкт нове життя.

Сайт squidgameholders.org, запущений у грудні 2021 року, став об’єднуючим фактором для постійних власників SQUID відповідно до місії:

«Багато людей знайшли притулок у цій спільноті, що раніше розпалася… Згасле полум’я знову розгорається в міру того, як ми ростемо щодня і спостерігаємо прогрес у розробці надійної валюти з екстраординарним потенціалом».

Сьогодні Squidgameholders.org не працює. Згідно з плітками на офіційній сторінці в Telegram стійкої спільноти SQUID, “адмін-шахрай” (чиє ім’я, як виявилося, збігається з даними реєстру squidgameholders.org) відокремився від команди SQUID, щоб запустити окремий проєкт під назвою Save Squid DAO (SSD).

Доля Save Squid DAO (SSD) навряд чи здивує вас. 5 березня 2022 року SSD обвалився, втративши майже 90% своєї вартості, ставши ще одним ім’ям на цвинтарі монет. Наміри рятівників мертвої монети також не виявилися чистими. Здавалося б, ось він, повторний урок. Але на сьогоднішній день SQUID все ще живий! Його розводнена ринкова капіталізація становить $5 238 473, а обсяг торгів – $113 537 (+ 45,97% за останні 24 години).

Централізована біржа Gate.io продовжує розміщувати пару SQUID/USDT, хоча основним джерелом активності є децентралізована біржа PancakeSwap. На момент написання статті офіційний Telegram SQUID налічував 3199 користувачів, 220 із яких були онлайн. Поточний рейтинг CoinMarketCap — #3560, ринкова капіталізація в реальному часі недоступна.

Схоже, деякі зацікавлені сторони поки що не готові до того, щоб SQUID був забутий цим світом. Чи можуть інші мертві монети повернутися до життя? Сумнівно, хоча, як доводить SQUID, все можливе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2022 році кількість «мертвих» монет на ринку скоротилася втричі

2. BitConnect (BCC)

Саме монету BitConnect вважають однією з найбільших шахрайських схем в історії галузі. BCC був власним токеном BitConnect, платформи, яка дозволяла інвесторам отримувати відсотки від депозитів у біткоїнах. Проєкт запустили у січні 2017 року. Він стрімголов злетів у ТОП-10 криптовалют з ринкової капіталізації від CoinMarketCap з капіталізацією в $2 млрд. На піку свого розвитку токен BCC досягнув вартості в $400 за токен.

Стверджувалося, що висока прибутковість була результатом використання пропрієтарного торгового робота, який міг виявляти можливості на ринку. Інвестори могли обміняти BTC на BCC та отримувати відсотки, утримуючи його. Однак, як повідомляли багато незадоволених учасників схеми, система виплати цих бонусів залишалася такою ж заплутаною, як і джерела великих виплат. Звідси і закралися сумніви в голови інвесторів про те, що проєкт – справжнісінька фінансова піраміда.

У січні 2018 року платформу було закрито владою. Масштаби схеми Понці були розкриті на початку 2022 року, коли засновнику Сатішу Кумбхані були офіційно висунуті звинувачення у шахрайстві.

Після закриття біржі токен BCC впав на 90% і був швидко виключений зі списку всіх криптоплатформ, внаслідок чого тисячі інвесторів залишили мертву монету.

3. TerraUSD (UST)

UST (TerraUSD) — алгоритмічний стейблкоїн в екосистемі Terra, який, як виявилося, не був підкріплений надійними активами і в результаті зазнав краху. Його прив’язка до долара здійснювалася через спалювання другої монети екосистеми — Luna. Люди, які хотіли взяти собі UST, повинні були віддати токен Luna в еквіваленті $1. І навпаки, ті, хто хотів повернути UST, могли віддати 1 UST і отримати токен Luna на $1.

Terra був досить великим блокчейном в якому вже сформувалася екосистема і до травня 2022 року і UST, і Luna входили в топ 10 монет з капіталізації, а їхня загальна капіталізація становила понад $40 млрд. Завдяки незмінній стабільності монета була інтегрована в кілька платформ CeFi та протоколів DeFi . Однак у травні 2022 року була атакована прив’язка UST до долара США 1:1, що призвело до одного з найбільших збоїв у криптовалюті, які коли-небудь спостерігалися.

Скасування прив’язки UST було викликано великим продажем UST, який відбувся на децентралізованій біржі стейблкоїнів Curve. Багато хто вважає, що продаж був навмисною спробою дестабілізувати всю екосистему Terra, що й сталося.

Збій UST призвів до відмови від усієї мережі Terra, включаючи нативну монету LUNA. TerraUSD було видалено з усіх основних криптовалютних бірж. Але навколо екосистеми Terra було сформовано цілий культ. Люди закохалися в цей проєкт і не продавали свої UST і Luna до кінця, в результаті втративши все.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 мільярдерів, які втратили найбільше грошей через крипто-крах 2022 року

Чому деякі криптовалюти зазнають невдачі?

Криптовалюти та криптопроєкти зазнають невдачі через безліч різних причин. Розуміючи їх, криптоінвестори можуть зайняти набагато міцнішу позицію при створенні криптопортфеля. Найбільш поширеними причинами провалу криптопроєктів є:

  • Насичений ринок. Хоча криптовалюти існують трохи більше десяти років, загалом існує понад 11 000 монет. Це спричинило сильне перенасичення. Хоча багато криптопроєктів створюються з найкращими намірами, високий рівень конкуренції може означати, що криптовалютам неймовірно складно набути широкого поширення. Якщо криптомонета не класифікується як «першопрохідник» або їй не вдається виділитися з натовпу завдяки новій корисності, її визнання може бути практично неможливим.
  • Відсутність ліквідності. Побічним ефектом перенасичення є низька ліквідність. Якщо інтерес до проєкту низький, ліквідність часто знижується. Коли ліквідність низька, інвесторам складніше купувати та продавати. Багато платформ вважають криптовалюту «мертвою», якщо обсяг торгів монетою становить менше $1000 протягом 3 місяців.
  • Проєкт має вирішувати проблему. Більшість успішних криптовалют розроблено з урахуванням корисності. Проте існують тисячі криптовалют, які створюються без будь-якої конкретної мети. Хоча є приклади мемкоїнів, що процвітають, такі як Dogecoin, це, швидше, винятки з правил.
  • Недосвідчені команди. Найуспішніші криптовалютні проєкти працюють як бізнес. Можна чудово програмувати та генерувати ідеї, але саме їх реалізація веде до успіху. Якщо команда розробників криптовалютного проєкту недосвідчена у світі бізнесу, ймовірність того, що проєкт зазнає невдачі, вища.
  • Шахрайство. На жаль, створити криптовалюту не так вже й складно, що приваблює на ринок зловмисників та шахраїв. У 2017-2018 роках шахраї в криптосвіті зустрічалися досить часто. За допомогою ICO організатори афери накопичували необхідну суму, забували про проєкт та залишали холдерів із порожніми кишенями. Існували механізми, які для видимості функціонували ще деякий час. Згодом майданчик все одно закривався, творців називали шахраями, а після знецінення активу ні з чим залишалися саме холдери.
  • Відсутність монетизації. Кожен криптовалютний проєкт вимагає фінансування, щоб залишатися у робочому стані. Ранні кошти часто використовуються для оплати праці розробників та просування, щоб проєкт міг розпочати роботу. Завдяки первинним пропозиціям монет (ICO) та платформам-інкубаторам ще ніколи не було так легко отримувати фінансування для проєкту як від приватних, так і від державних інвесторів. Однак вкладники повинні зрештою отримати віддачу від початкових інвестицій. Якщо проєкт не може принести прибуток, інвестиційні кошти можуть бути швидко відкликані.

ПОРАДА: Перш ніж інвестувати в криптовалюту, не забудьте перевірити технічний документ, ринкову ліквідність та корисність. Якщо технічний документ добре написаний, ліквідність висока, а корисність зрозуміла, уважне спостереження за платформами соціальних мереж, пов’язаними з криптовалютою, має допомогти помітити попереджувальні знаки, якщо проєкт близький до провалу. Розуміння цих червоних прапорців може значно знизити можливість інвестування в невдалі або шахрайські криптовалюти.

Заключне слово

Поява в 2009-му Біткоїна дала початок особливій цифровій екосистемі. Після BTC стало з’являтися дедалі більше нових активів. Число альткоїнів зростало. Але, як це часто буває, кількість не завжди переходить у якість. Тому частина проєктів поповнювала перелік мертвих монет. З 2011 року зазнали невдачі щонайменше 3400 криптовалют — значне число в порівнянні з тривалістю життя криптоіндустрії.

Найчастіше мертвими криптовалюти ставали на початкових етапах розвитку блокчейн-технологій або були створені як копії вже існуючих криптовалют. Багато з них не мали реального використання або не мали необхідних технічних характеристик, щоб змагатися з більш сучасними проєктами. Крім того, деякі мертві криптовалюти стали жертвами шахрайських схем чи кібератак.

Незалежно від причин, мертві монети можуть залишатися в блокчейні, причому вони не мають фактичної вартості, ринкового попиту і не використовуються. Насправді існує багато мертвих криптовалют, і їх кількість продовжує збільшуватися з часом. Тому, перш ніж інвестувати в будь-яку криптовалюту, слід ретельно вивчити проєкт, щоб уникнути ризику вкладення коштів у мертвий проєкт.

Фінансовий аналітик і трейдер Пітер Бранд взагалі вважає, що мало які цифрові активи мають майбутнє. Він вважає, що всі альткоїни з’явилися тільки завдяки Біткоїну, а тому вся історія цифрових активів – це історія BTC. Трейдер пояснює свою думку тим, що створення всіх альткоїнів було зумовлено спробами скористатися успіхом BTC. Бранд зазначає, що йому складно назвати якісь конкретні криптовалюти, які виявляться пустушками, проте, за його прогнозами, такими будуть 99% із них.

Загалом прихильники криптографії стверджують, що в міру дорослішання сектора кількість мертвих монет має збільшуватися. Усі згодні з тим, що щойно галузь стане зрілою, активи з мінімальною корисністю, швидше за все, будуть знищені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news