close-btn

Як працює Monobank: свіжий огляд мобільного банку без відділень

Сьогодні першому мобільному банку в Україні виповнюється рік

Банк без отделений Монобанк

Банк без відділень монобанк (Monobank) в Україні був запущений восени 2017 року

22 листопада 2017 року розробники мобільного банку Monobank вивели додаток і картку банку з бета-тестування, яке тривало близько місяця. З тих пір кількість користувачів Monobank в Україні досягло 570 тисяч – в день банк видає близько 3 тис карт. Завантажити програму можна магазинах додатків для iOS та Android пристроїв.

Редакція PaySpace Magazine зробила огляд монобанк з урахуванням всіх функцій, що з’явилися останнім часом і ділиться з читачами своїми спостереженнями.

Про мобільний банк монобанк в Україні

Monobank в Україні – це перший банк, який дозволяє вкладнику проводити всі свої фінансові операції в смартфоні, зокрема відкривати рахунок, отримувати виписки для посольств і спілкуватися зі службою підтримки. Разом із додатком користувач отримує банківську картку для розрахунків у магазинах.

Ідея створити такий банк належить Дмитру Дубілету, Олегу Горохівському та Михайлу Рогальському (колишні ТОП-менеджери ПриватБанку), які вирішили запустити власний стартап після націоналізації найбільшої фінустанови країни.

Для цього вони заснували компанію FinTech Band, яка і зайнялася розробкою нового продукту. В основі проекту Monobank – Universal Bank. Адже фактично, відкриваючи рахунок у монобанк, вкладник підписує договір із традиційною фінустановою. У майбутньому компанія планує запустити подібні проекти на базі інших банків.

Monobank Universal bank

У додатку і на карті Monobank є лого Universal bank Фото: medium.com

На сьогоднішній день усі операції відбуваються у мобільному додатку. А інтернет-банкінг Monobank запускати не збирається. У веб-версії доступний тільки опис проекту, посилання на скачування програми, інформація про акції monobank, гаряча лінія monobank, точки видачі карток.

Банк без відділень: Monobank працює тільки онлайн

Ми звикли відкривати рахунки у відділенні банку – підписувати стопку паперів і чекати, поки співробітник зробить копію документів. Мобільний банк монобанк пропонує альтернативну систему – клієнтові потрібно завантажити додаток монобанк і, за допомогою підказок, самому сфотографувати свій паспорт (всі сторінки з позначками) та ідентифікаційний код. Нові ID-паспорта теж приймаються – фото цього документа з обох сторін замінить звичні паспорт + код. Фотографувати виписку про місце реєстрації проживання не потрібно. Замовити картку в monobank не складе труднощів – це відбувається автоматично при реєстрації у додатку.

Забрати картку можна у місцях обслуговування. Також можлива безкоштовна доставка карти monobank. З собою потрібно мати паспорт та код, за якими вас ідентифікує співробітник банку. Тоді ж відбудеться підписання анкети-заяви на відкриття рахунку в банку. Але щоб отримати на руки його копію, доведеться оформити окрему заявку вже з програми. Банк без відділень монобанк вишле копію доповнення до договору на e-mail протягом доби.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Відео про віртуальний банкінг monobank

Не потрібно йти в банк і заради отримання виписки за рахунком – її можна замовити безпосередньо у додатку і отримати на пошту через кілька секунд.

Закрити рахунок теж можна зі смартфона – для цього потрібно закрити картку в меню «Налаштування», дочекатися підтвердження від служби підтримки і видалити додаток.

Додаток монобанк: особливості

У мобільному банку зібрані всі популярні платіжні послуги. Там можна оплатити комунальні, поповнити рахунок собі і близьким, перевести кошти на іншу картку або за реквізитами. Комісія на всі ці операції відсутня за умови, якщо клієнт буде користуватися власними коштами. За розрахунки з використанням кредитних коштів стягується відсоток, згідно з тарифами Monobank.

Для всіх транзакцій діє опція «Скасувати платіж» – протягом 10 секунд клієнт може натиснути на кнопку і заблокувати переведення.

Приложение монобанк, обзор монобанка

Напис «Скасувати платіж» змінює колір по закінченню 10 секунд

Поповнюється карта Monabank теж безкоштовно – з картки іншого банку в додатку Моно, через термінали iBox і ТАСКОМБАНК, через каси Universal Bank (за умови, що використовуються власні кошти). Мінімальна сума переказу з картки іншого банку на карту монобанк в додатку – 100 грн (обмежень для поповнення карти з кіосків банків-партнерів або з додатків інших банків немає, проте за операцію можуть стягуватися %).

У додатку можна самостійно встановити PIN-код, а також обрати суму, нижче якої не потрібен пароль. Наприклад, встановивши поріг понад 500 грн, клієнт не повинен вводити PIN, купуючи на 450 грн. Однак потрібно пам’ятати, що це правило поширюється лише на оплату за чіпом. Якщо клієнт вирішить заплатити безконтактно – для всіх сум понад 100 грн буде необхідний PIN-код.

Сервисы в приложении monobank

Сервіси у додатку monobank

приложение монобанк

Зміна PIN-коду

За активне використання картка принесе своєму власникові кешбек у Monobank – від 1% до 20% на різні категорії покупок, які клієнт вибирає на початку кожного місяця. Можна обрати два напрямки, наприклад, продукти і подорожі. Також зазвичай доступні такі категорії, як «Авто і АЗС», «Кафе і ресторани», «Краса і медицина», «Розваги і спорт», «Кіно» й ін.

Кешбек у Monobank приходить відразу після покупки. Але перевести його на основний рахунок можна тільки після накопичення 100 грн за вирахуванням комісії 19,5%. Накопичувати цю суму можна протягом року. Максимальна сума кешбек за місяць – 500 грн.

Вывод кешбэка из Монобанка

Виведення кешбека

кешбек в Монобанке

Кешбек на продукти

 

У кожній категорії клієнт зможе подивитися, за покупки в якому магазині йому був нарахований кешбек у Monobank. Популярні магазини відображаються зі своїми логотипами.

Відгуки про Monobank часто хороші, тому в якості постійної акції Monobank пропонує кешбек у розмірі 50 грн клієнту, який порадить своїм друзям мобільний банк. Таку ж суму отримає і новий вкладник.

Крім повернення відсотка з покупок і реферальної програми, банк нараховує 10% на залишок коштів на рахунку.

Перед поїздкою за кордон клієнтові не потрібно повідомляти про це банк. Вартість зняття власних коштів у банкоматі складе 2%, кредитних – 4%. Розраховуючись карткою Monobank за кордоном, клієнт не буде платити комісію за конвертацію валют. Всі витрати клієнта за замовчуванням захищені від подвійної конвертації – якщо різниця між сумою, яку показує продавець, і яка спишеться з картки за фактом, перевищує 10 грн, банк її не пропустить.

З метою безпеки, банківським додатком можна користуватися тільки з одного пристрою – iOS – 10.0, Android – 4.4. У разі втрати смартфона / картки потрібно звернутися у службу підтримки за телефонами: 0 (800) 205-205 (з України) +380 (44) 237 2060 (за кордоном).

Також монобанк приєднався до тренду NFC-платежів. Картку цього банку можна прив’язати до популярних мобільних гаманців Apple Pay та Google Pay. Це дозволить власникам смартфонів здійснювати покупки у магазинах за допомогою свого гаджета.

Картка Monobank

Карта Монобанк

Картка монобанк випускається тільки у чорному кольорі

Віртуальна картка Монобанк

На відміну від інших банків, до свого рахунку в Моно можна випустити тільки одну картку. Однак це не означає, що якщо картка залишилася вдома, користувач не зможе скористатися нею. Після запуску в Україні Apple Pay та Google Pay, кредитку можна прив’язати до одного з гаманців і використовувати у віртуальному форматі для оплати зі смартфона.

Оновлено від 6 травня 2019 року:
Стало известно, когда monobank начнет выпускать карты Visa
monobank собирается выпустить детскую карту: реакция пользователей
Железная карта: Monobank выходит на рынок VIP-банкинга

Карта Monobank

Так виглядає картка Monobank у мобільному гаманці Google

Крім того, картка монобанк завжди доступна в додатку – при необхідності номер, термін дії та тризначний CVV-код можна підглянути у телефоні.

За замовчуванням картка Monobank не іменна. Це ніяк не обмежує можливості її використання в Україні. Однак при виїзді за кордон, у клієнтів теоретично можуть зажадати іменний пластик (наприклад, для оренди автомобіля).

Іменна картка Монобанк

Тому для мандрівників Monobank випустив іменну картку. Тепер з оплатою такою кредиткою у готелях за кордоном або з орендою автомобіля, користувач не ризикує потрапити у ситуацію, коли картка Monobank виявиться абсолютно марною. Побачивши, що на пластику стоїть ім’я клієнта, торговець не відмовиться прийняти її до сплати.

Іменна карта Monobank з ім’ям і прізвищем доступна для замовлення з програми. Така послуга коштує 150 гривень. Доставка картки monobank буде здійснена через два тижні – стільки часу буде потрібно на перевипуск пластику.

Валютна картка Монобанк

Нещодавно у банку з’явилася валютна картка монобанк. Цією карткою можна буде розраховуватися в іноземних торгових точках, минаючи подвійну конвертацію валют.

Випуск «фізичної» валютної карти 150 грн
Випуск віртуальної карти в додатку безкоштовно
Поповнення валютної картки безкоштовно
Зняття особистих коштів 0,9% від суми зняття
Зняття коштів з депозиту безкоштовно у випадку виплати депозитних коштів у валюті у відділенні банку

Крім того, на доларовий пластик можна буде отримати відсотки з депозитів, які недавно були запущені.

Депозити у Monobank

На сьогоднішній день в Монобанк можна оформити один із п’яти вкладів. Це депозити в гривні на три, шість і 12 місяців під 16% річних. І на один місяць під 13,5%. Депозит “Спортивний” спочатку був запущений під 21% річних. Якщо вкладник проходить 10 тис кроків щодня протягом трьох місяців дії вкладу, то він отримує ставку, яка значно перевищує існуючі пропозиції на ринку. Але якщо він пропустити більше трьох днів – відсоток впаде до 11%. Однак через кілька місяців після старту експерименту ставку знизили до 17%.

Депозит Спортивный в monobank

Депозит Спортивний

Вклади під 16% річних

Всі депозити в Monobank не передбачають можливості дострокового зняття коштів.

Кредит у Monobank

Це перше, що бачить користувач, увійшовши в додаток. При цьому, сума ліміту об’єднана з власними коштами, що може ввести користувача в оману.

Кредит в Monabank

Розмір кредиту в Monobank відображається у першому вікні додатку

Оформити кредит в Monobank на карту так само просто, як і відкрити рахунок. Програма запропонує розповісти про себе – починаючи з сімейного стану, освіти, місця роботи і аж до останніх поїздок за кордон.

За кожен заповнений пункт нараховується певна кількість відсотків, що підвищують ймовірність отримання кредиту. Так, номер телефону організації, в якій працевлаштований клієнт, підвищує шанси на отримання позики на 6%. А фото виписки з зарплатної картки іншого банку – на 10%. Стільки ж пунктів можна отримати, сфотографувавши закордонний паспорт і штампи про перетин кордону.

Максимальний розмір кредитного ліміту – 100 тис грн. Тестуючи картку, ми запросили 5 тис грн. Заповнивши анкету, ймовірність отримання такої позики була невелика – всього 45%. Але, на наш подив, банк відкрив кредитну лінію на 8500 грн.

Комісія за користування кредитними коштами в Monobank

0%

4%

розрахунки в офлайн і онлайн-магазинах

отримання коштів у банкоматі

поповнення мобільного, послуги телекому

переказ коштів на рахунок юрособам

комунальні та бюджетні платежі

перекази з картки на картку

Максимальний термін безвідсоткового використання кредиту – 62 дні. Діє з моменту виникнення заборгованості до кінця місяця, наступного за датою виникнення заборгованості.

Наприклад, якщо ви взяли кредит 1 листопада, то до кінця грудня зможете використовувати його безкоштовно. Але якщо позика була оформлена 15 листопада – терміни не зміняться – з 1 січня на залишок по кредиту буде нараховуватися базова процентна ставка.

Розстрочка в Monobank

Monobank пропонує кілька способів оформлення покупок у розстрочку. Перший передбачає активацію послуги безпосередньо до здійснення покупки. Щоб отримати кошти, потрібно в додатку вказати вартість товару (не менше 1 тис грн) і вибрати кількість платежів, якими планується погасити суму (від трьох до 24). Купівля, яку клієнт зробить після цього, буде у розстрочку. Продавець отримає всю суму за товар відразу. А з рахунку покупця буде списаний тільки перший платіж. Решта частини буде списуватися щомісяця.

Монобанк Монобанк

Другий спосіб можна застосувати, якщо рішення отримати розстрочку прийнято після здійснення покупки. Для цього потрібно вибрати потрібну операцію у виписці і перевести її у режим «розстрочка». Умови залишаються такими ж, як і в першому випадку.

Комісія за використання розстрочки в Monobank становить 1,9% на місяць від вартості товару.

Купівля частинами

Використовуючи нову функцію для оплати товарів частинами не потрібно буде платити щомісячну комісію. У той же час при звичайній розстрочці нараховується відсоток від суми покупки.

«Покупка частинами» діє на всі товари від 1000 грн. максимальна сума залежить від індивідуального ліміту на розстрочку.

Monobank

Повні умови користування вже розміщені у тарифній сітці Monobank. Фото: monobank.com.ua

 

Позитивні відгуки про Monobank від його клієнтів зустрічаються частіше, ніж негативні. Однак незадоволених клієнтів все одно не уникнути, як і в будь-якому банку.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ – Каблучки і ​​браслети: ТОП-7 аксесуарів, які замінять кредитку (фото, видео)

google news