close-btn

Escrow-сервіс: як влаштована безпека угод

ГАЛИНА КОЗИРЄВА

Chief Product Officer UAPAY

У 2017 році UAPAY першою в Україні впровадила міжнародну технологію Escrow у проєкті OLX Доставка. Розповім в чому суть проєкту, як він вплинув на репутацію сервісу, а також про те, як адаптували технологію до українського ринку.

Що таке Escrow?

Escrow – технологія, в якій третя сторона виступає гарантом угоди по системі умовного депонування. На практиці це працює так: покупець повинен отримати свій товар, а продавець – оплату в повному обсязі. Поки цього не станеться, гроші, як депозит, зберігаються на рахунку посередника.

Технологія Escrow прийшла зі сфери нерухомості. Ще в XIX столітті продавці й покупці залучали довірених осіб, найчастіше – нотаріусів, для зберігання грошей і важливих документів. Технологія широко використовується в міжнародній торгівлі. З ростом популярності онлайн-угод з’явилася потреба гарантувати їх надійність. Так, перший Escrow сервіс з’явився в 1999 році. Зараз ним вже користуються такі світові компанії як eBay, GoDaddy, Shopify.

Сама по собі технологія Escrow не унікальна, і працює в безлічі інших сервісів у світі. AliExpress, наприклад, використовує технологію при обороті великих вантажів.

Ми аналізували досвід інших країн, де працює OLX. Виявилося, що на кожному ринку свої нюанси, і запустити такий проєкт не так і просто. Подивилися на Казахстан – оскільки країна велика, виникло питання з логістичною стороною процесу. У Польщі сервіс тільки в процесі доопрацювання. Боснія і Герцеговина не готові переходити на cashless, тому там сервіс теж не актуальний.

В Україні ж все збіглося – популярність OLX, звичні для українців системи безготівкового розрахунку, наявність досвідченого партнера-логіста – Нової Пошти. Так нам вдалося з’єднати всі крапки в одному – створити послугу, яка працює на інтереси мільйонів клієнтів і підтримує довіру до сервісу.

Escrow – рішення, яке дозволило українцям укладати угоди максимально безпечно. Тепер покупці не повинні робити передоплату і чекати «кота в мішку», а продавці – продають товари тим, хто в них точно зацікавлений.

Актуальність: безпечні угоди в боротьбі з шахрайством

З ростом трафіку платформи почастішали випадки шахрайства з боку продавців і покупців. За 15 років існування OLX (раніше Slando), компанія вивела для себе правило – створювати безпечну і комфортну середу для угод всередині платформи. Від цього залежить довіра до сервісу.

Якщо, наприклад років 7 тому продавець і покупець для обміну товаром і грошима зустрічалися в офлайні, то зараз це все відбувається онлайн. Також сильно вплинула популярність покупок і продажів між різними містами. За даними OLX Доставка, середня відстань між покупцем і продавцем може досягати 300 км.

Послуга була необхідна як нове рішення для угод на OLX, але ще вона дозволила боротися з шахрайством. Досить часто при покупці через інтернет-майданчики продавці просять передоплату. Цим користуються й шахраї: виставляють товар, що не існує в оголошенні, отримують гроші й після зникають. Шахраюють не тільки продавці – недобросовісні покупці просять відправити замовлення післяплатою, і при огляді підміняють товар на бракований виріб.

Ще одна схема, але вже пов’язана з телефонним шахрайством – коли на сайті покупці просять номер карти для відправки грошей за товар, а потім дзвонять нібито з банку й уточнюють термін дії та баланс на карті, CVV, перевірочне слово або код. Таким чином гроші виманюють, посилаючись на технічний збій або контроль безпеки банку.

Щоб мінімізувати такі ризики для користувачів платформи у 2017 році компанія OLX вирішила підвищити безпеку угоди на етапі оплати та доставки.

Тоді ж відбувся тендер, в якому взяли участь близько 10 гравців українського фінтех ринку. Так ми почали співпрацювати з OLX, запровадивши технологію Escrow у проєкті OLX Доставка. Логістичним партнером проєкту стала Нова Пошта.

З приходом COVID-пандемії й локдауну навесні 2020 року, обсяг онлайн-покупок з OLX Доставка збільшився на 24%. За нашими даним сервісом безпечних угод скористалися вже 3,7 млн ​​унікальних людей.

Звички споживачів, що сформувалися в пандемію, диктують нові запити до зручності й надійності покупок в мережі. Українці вже давно cashless, ринок готовий, є всі можливості для зручної доставки – завдяки цим факторам у нас вийшло. Ми в UAPAY стали піонерами рішення, що розвиває безпечні онлайн-покупки в Україні.

Впевнена, такі успішні кейси можливі, коли об’єднуються зусилля та інтереси великих партнерів – і їх внесок в цифрові рішення. Зараз завдання всіх гравців ринку – разом забезпечити надійність нових сервісів, так що будемо і надалі працювати над розвитком інфраструктури.

google news