close-btn

Як шахраї адаптувалися до COVID-19: підсумки 2020 року

ГЕКТОР РОДРІГЕС

Старший віце-президент та директор з регіональних ризиків, CEMEA, Visa

Нові тенденції надали величезні можливості для онлайн-торговців, однак існують і певні ризики

Фото: economictimes.indiatimes.com

Станом на кінець 2020 року споживачі повністю опанували цифрові платежі в епоху COVID-19. Результати і справді вражають: 78% споживачів у світі вже повністю адаптувалися до нових, безпечніших методів оплати в епоху пандемії, а 48% – відмовились від магазинів, де не можна сплатити безконтактно. І хоча нові тенденції містять величезні можливості для торговців, які фокусуються на онлайн-продажах, ситуація не позбавлена і певних ризиків.

З переходом споживачів в онлайн, шахраї активно шукають можливості, щоб скористатися цією новою поведінкою. Світові компанії в середньому повідомляють про 4 000 кібератак на день з початку пандемії COVID-19, що на 400% більше, ніж до пандемії. Натомість, організації застосовують нові процедури, щоб забезпечити надійність та безпечність транзакцій.

COVID-19 та нові можливості для шахраїв

Нова ера шахрайства відзначається більш витонченими спробами змусити людей надати доступ до конфіденційної інформації. Наприклад, у Центральній Європі, на Близькому Сході та в Африці зросла кількість атак за допомогою соціальної інженерії, в тому числі так званий фішинг, де шахраї активніше використовують слабкі місця, які існували ще до пандемії. Зокрема, фішинг суттєво удосконалився протягом пандемії, і тепер включає низку варіантів кібератак, таких як цільовий фішинг – атака, націлена на конкретну жертву за допомогою персоналізованого спілкування, та вішингу (голосового фішингу), а також фейкових веб-сайтів.

Шахраї можуть видавати себе за кого завгодно – членів сім’ї, друзів, керівників або навіть держслужбовців.

«Дружнє шахрайство» – ще один популярний тип кібератаки, який полягає у використанні друзями чи близькими кодів та особистих карток без дозволу власника. Для торговців таке шахрайство може дорого коштувати, адже його важко відстежити, і найчастіше відшкодування надається без подальшого розслідування справи. Кажуть, що «дружнє шахрайство» скорочує обсяг продажів в середньому на 1%, а прибуток – на 20%.

Екосистема тримається стійко

Незважаючи на це, комерційна екосистема передбачила виклики та вчасно відповіла на нові загрози, застосувавши технологічний підхід. І хоча більшість підприємств вже інвестували в передові технологічні системи безпеки, пандемія прискорила цей процес, адже підприємства зосередилися на боротьбі з шахрайством у новому – цифровому – просторі. Завдяки поширенню технологій безпеки, таких як токенізація, безконтактні чіпи та чіпи EMV, якість та ефективність цифрових транзакцій значно покращилися.

Інвестиції в безпеку у світі після COVID-19

Оскільки COVID-19 продовжує тримати світ у стані невизначеності, наступні 12-18 місяців можуть принести ще більше інновацій і трансформацій. Однак, я вважаю, що масовий перехід до цифрових платежів, який ми спостерігали цього року, продовжиться і в 2021 році, оскільки споживачі та продавці все більше надають перевагу електронній комерції та безконтактним платежам.

Пандемія, безсумнівно, прискорила широке використання цифрових методів оплати. Клієнти по всьому світу обирають безконтактні платежі та цифрові альтернативи. І хоча локдаун не вічний, тенденція на користь цифрової торгівлі залишається завдяки кардинальним змінам у поведінці споживачів. Наприклад, 96% споживачів у регіоні CEMEA очікують, що здійснюватимуть стільки ж або більше покупок онлайн навіть після закінчення пандемії COVID-19.

З огляду на те, як швидко змінюється поведінка споживачів і наскільки витонченими способами кібератак користуються шахраї, управляти ризиками також стане складніше. 79% організацій заявляють, що протягом наступних двох років фокусуватимуться на управлінні ризиками.

У більш довгостроковій перспективі торговці очікують, що після пандемії обсяги безконтактних платежів зростуть на 30%, що робить цифровізацію надактуальною для всіх бізнесів. По мірі того, як шахраї вдосконалюють свої методи у цифровому просторі, компанії повинні впроваджувати інновації та інвестувати в технології, щоб не лише відповісти на нові запити споживачів, а й забезпечити безпеку цифрових транзакцій. Адже саме інвестиції у нові способи залучення клієнтів та оплати – додатки, безконтактні платежі та «Інтернет речей» – визначатимуть успішність бізнесу у світі після COVID-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голосування в премії PaySpace Magazine Awards 2020 триває!

google news