close-btn

НБУ зафіксував порушення фінмоніторингу і валютного законодавства: Заходи впливу застосовано до «А-Банку» та «Укргазбанку»

Регулятор зафіксував низку порушень

Порушення фінмоніторингу

Нацбанк. Фото: https://uk.wikipedia.org/

Національний банк України у лютому цього року застосував заходи впливу до двох українських банків через порушення ними законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення, а також вимог валютного законодавства.

Як повідомляє регулятор, заходи впливу застосовано до «Укргазбанку» та «А-Банку».

АБ «Укргазбанк» отримав штраф на суму 64 621 972,50 гривень за незабезпечення належної організації внутрішньобанківської системи запобігання та протидії та проведення первинного фінансового моніторингу. Про це свідчить порушення банком вимог ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом». Порушення полягало у неналежному виконанні банком обов’язку розробляти, впроваджувати і оновлювати внутрішні документи з питань фінансового моніторингу; невиконанні банком оцінки/переоцінки ризиків, притаманних його діяльності, документуванні їх результатів. Крім того, банк неналежно і несвоєчасно виконував обов’язок щодо здійснення належної перевірки нових клієнтів, а також існуючих клієнтів; не забезпечував проведення онлайн-моніторингу та моніторингу інформації про платника переказів коштів з метою виявлення випадків відсутності інформації або неповної інформації; не застосовував ризик-орієнтований підхід; не актуалізовував дані про клієнта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПриватБанк спростив процес ідентифікації нових клієнтів — деталі

У свою чергу «А-БАНК» отримав від Нацбанку письмове застереження за порушення вимог підпункту «б» пункту 11 частини другої статті 8 ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом у частині порушення строку надання іншої, не зазначеної в підпункті «а» цього пункту, додаткової інформації на запит спеціально уповноваженого органу.

Тим часом «Укргазбанк» прокоментував ситуацію, що склалася: «Робота «Укргазбанку» в сфері електронної комерції з асоційованими та афілійованими учасниками здійснюється із неухильним дотриманням чинного законодавства. Асоційовані та афілійовані учасники МПС самостійно здійснювали залучення клієнтів, у тому числі з індустрії грального бізнесу та надавали їм послуги з інтернет еквайрингу. Укргазбанк не мав можливості в повному обсязі забезпечувати системний моніторинг за дотриманням асоційованими та афілійованими учасниками правил безготівкових розрахунків».

Крім того, у банку зазначили, що недосконалістю системи у частині забезпечення внутрішнього моніторингу і контролю за дотриманням асоційованими та афілійованими учасниками правил безготівкових розрахунків у роботі з компаніями індустрії грального бізнесу, ймовірно, скористалися недобросовісні учасники цього ринку.

У банківській установі завірили, що тільки-но дізналися про систематичний характер вказаних порушень, одразу ж заблокували термінали компаній-порушників з індустрії грального бізнесу і почали процес розірвання договорів еквайрингу з афілійованими та асоційованими учасниками. Також було переглянуто і посилено систему внутрішнього контролю за безготівковими платіжними операціями для унеможливлення схожих інцидентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Найбільші криптовалютні біржі призупинили виведення коштів на картки українських банків

Довго, дуже довго: Історія ліквідації банку «Преміум» тривалістю у шість років

Найвигідніші депозитні ставки в Україні — список фінустанов

 

google news