close-btn

Скасування карантинних обмежень: економіка Європи демонструє зростання на 13%

У другому кварталі європейські країни продемонстрували більш активне відновлення, ніж очікувалося раніше

Згідно з попередньою оцінкою, опублікованою статистичним управлінням ЄС, сумарний ВВП Європейського союзу зріс на 13,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і на 1,9% в порівнянні з попереднім кварталом. 19 країн єврозони показали більш активне зростання, ніж очікувалося.

«Обсяги роздрібних продажів майже повернулися до рівня лютого 2020 року, в той час, як інвестиційні плани компаній продовжують розширюватися. Це є ознакою продовження економічного зростання», – зазначає Тедж Паріх, директор агентства Fitch Ratings.

На відміну від США, де зростання складає 6,5% в річному обчисленні, європейський ВВП ще не повернувся до докризового рівня. Проте аналітики з Berenberg Bank прогнозують, що ВВП досягне цього рівня вже до кінця року. Однак інфляція в країнах з євро також різко зросла і, згідно з офіційною статистикою, в липні становить 2,2%. Помірне зростання цін було обумовлене подорожчанням енергоносіїв (на 14% в липні), продуктів харчування, алкоголю і тютюну (на 1,6%).

«У єврозоні спостерігається річний сплеск економічної активності через ослаблення карантинних обмежень. Найбільш високі показники зростання спостерігаються у сфері готельно-ресторанного бізнесу, подорожей і туризму», – заявив Кріс Вільямсон, головний економіст IHS Markit.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE

Крістін Лагард заявила, що ЄЦБ продовжить зберігати низькі процентні ставки за борговими зобов’язаннями єврозони. Експерти вважають таку заяву сигналом до того, що європейські політики та глави фінансових відомств можуть не хвилюватися з приводу додаткового виділення пакетів фіндопомоги для відновлення економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євростат зафіксував зниження інфляції в єврозоні

За матеріалами сайту cnn.com

google news