close-btn

3 основні ознаки того, що проект не переживе криптозиму

Як розпізнати дефолтний проект, поки ще не пізно

2022 — не найкращий рік для криптоінвесторів. Глобальна ринкова капіталізація цифрових активів скоротилася нижче 1 трильйона доларів, а ціни майже на кожну монету впали більш ніж на 50% порівняно з їхніми історичними максимумами, і на тлі ведмежого ринку, що триває, не передбачається швидкого відновлення.

У той час як фіаско Terra (LUNA) ознаменувало першу серйозну атаку на устремління криптоінвесторів, проблеми, які назрівають у великих крипто-кредиторів, бірж і компаній загрожують тим, що набагато більший крах може бути не за горами. При цьому виживуть не ті стартапи, які мають найкрутішу технологію або найбільший TVL. Часто на успіх впливають такі речі, як токеноміка, менеджмент, ком’юніті та лідерство. Розпізнати майбутніх переможців дуже складно, і ніхто не дає стовідсоткових гарантій. Але значно підвищити шанси на успіх допоможуть два фактори. Перший – працювати з якісними проектами. І другий – навчитися визначати стартапи, яким довіряти не варто.

Почнемо з основних правил для інвестора в період криптозими, та й не тільки:

  • Тримайтеся деякий час подалі від спотової торгівлі через волатильність.
  • Остерігайтеся розпродажів зі знижкою, оскільки короткострокове відновлення ринку може бути сигналом більшого колапсу, що насувається.
  • Перегляньте свої існуючі інвестиційні стратегії.
  • Інвестуйте лише ту суму, яку ви можете собі дозволити втратити.
  • Вчитися в експертів, щоб приймати обґрунтовані інвестиційні рішення, перш ніж купувати якусь монету, та остерігатися імпульсивних покупок.

Один із способів пережити період тривалого зниження цін – пам’ятати, що спади, навіть тривалі, є нормальною частиною інвестування. Це може допомогти інвесторам зберегти почуття перспективи при падінні цін та уникнути панічних продажів. Але ще важливіше знизити якнайбільше додаткових ризиків. Інвестування в криптовалюту вже є ненадійним заняттям, і ці небезпеки ще очевидніші під час ведмежого ринку. Однак деякі експерти вважають, що криптозима може стати гарною ознакою для галузі, а ведмежий ринок чудовою можливістю визначити майбутнє проектів і зрозуміти, чи варто в них вкладатися. До вашої уваги деякі попереджувальні ознаки, які слід враховувати при вивченні токена.

Ознака 1: надмірна пропозиція (Supply Overhangs)

Токеноміка — це розуміння показників попиту та пропозиції криптовалюти. Токени, побудовані на блокчейні, мають заздалегідь встановлені алгоритмічно створені графіки випуску. Це означає, що ми можемо певною мірою передбачити, скільки монет буде створено до певної дати. Хоча для більшості криптоактивів графік випуску може бути змінений, зазвичай для цього потрібна згода багатьох людей, і її дуже складно досягти. Це дає деякий комфорт і безпеку власникам криптовалют, тому що вони знають, що їхні активи будуть випускатися набагато більш передбачуваним чином, ніж у випадку урядів, які просто друкують гроші. Тому потрібно дивитися на нюанси розподілу монет та структуру пропозиції. Так ви краще зрозумієте, де є джерела ключових продажів.

Як відомо, у динаміці пропозиції ключовим чинником є ​​відсоток від загальної кількості монет, що у обороті. В екосистемі DeFi багато токенів мають «низьку розводненість» (fully diluted valuation, FDV). Тобто в обороті знаходиться невеликий відсоток токенів. У результаті це призводить до великого розходження між ринковою капіталізацією (Market Cap) та повністю розбавленою оцінкою (FDV). Після запуску деякі токени необґрунтовано піднімаються до неба, тому що роздрібні інвестори скуповують на дефіциті цей невеликий пул доступних токенів.

Отже, токени з низькою часткою пропозиції (особливо якщо вони при цьому висока капіталізація) більш ризиковані. Тут висока ймовірність того, що у них почнуться структурні продажі, і це завадить стартапу вижити на ведмежому ринку. Інша річ — проекти з більшим відсотком пропозиції монет, які оборотні на відкритому ринку. Їм набагато легше протистоятиме ведмедям.

Ознака 2: відсутність диверсифікації

Розглянемо на прикладі DAO. Децентралізовані автономні організації (DAO) пережили безпрецедентне зростання популярності у 2021 році. За рік DAO перетворилися з другорядних оповідань у криптоекосистемі на головні теми розмов як усередині, так і за межами індустрії Web 3. Дивно усвідомлювати, що мільярди доларів управляються децентралізованими спільнотами, що прагнуть просувати інновації в екосистемі

Web3, Відсутність диверсифікації їх казначейських зобов’язань. Більшість цих організацій володіють лише власними токенами, а багато інших диверсифікують лише близько 5% своєї вартості в інші активи. З огляду на відсутність диверсифікації ці казначейські зобов’язання стикаються з екстремальним ризиком у вигляді волатильності цін. Якщо організації зберігають весь свій бюджет в своїх нативних токенах, будь-яке серйозне коливання ціни повністю змінить наявні ресурси фінансування поточних операцій. Експерти очікують, що без адекватної диверсифікації вартість казначейських облігацій DAO скоротиться на цьому ведмежому ринку так само швидко, як вони зросли у 2021 році.

Тож інвесторам бажано звертати увагу на структуру казначейських рахунків. Уникайте проектів, які зосереджують бюджет лише на рідному токені.

Ознака 3: невдала модель управління

На ведмежому ринку рівень напруженості та ризику зростає, а довіра падає. Стратегія управління тут грає велику роль: вона може зберегти чи зруйнувати проект. Це залежить від того, хто і як приймає рішення, які це будуть рішення та як вони реалізуються.

Розглянемо вплив програмного забезпечення, що автоматизує важливі аспекти управління та прийняття рішень у DAO. У подібних компаніях немає керівного складу, ради директорів чи інших активів, крім коду. Це могло б виключити можливість управлінських правопорушень та некомпетентності. Така організація буде робити те, для чого вона призначена, тобто діяти на користь тих, хто володіє її токенами.

Проте вкрай важливо вирішити дилему проведення голосування серед власників gobernance-токенів. Невдалі практики призводять до монополії чи розміщення пріоритетів на користь короткострокової максимізації прибутку. За великим рахунком, дві найбільші крайнощі в DAO — це надмірна централізованість, або надмірна децентралізованість.

Пояснимо, що означає надмірна централізованість у DAO. Це коли влада концентрується у руках групи холдерів чи повністю відсутня ієрархія. Надмірна децентралізованість DAO також має негативний ефект. Такі спільноти не здатні швидко ухвалювати рішення. Також за відсутності єдиного центру члени спільноти можуть зануритися у боротьбі за владу чи міжусобні розбірки. У такій ситуації команді буде складно реалізовувати дорожні карти.

Інвесторам краще не брати участь у протоколах, які кидають управління на самоплив. А також тих, хто, навпаки, зосередив усю владу в руках пари-трійки інсайдерів.

Ведмежі ринки покликані створювати

Криптозима дає можливість солідним проектам із сильною командою розробників опустити голови та розпочати роботу над поліпшенням своїх протоколів. Прекрасним прикладом є Fantom, який народився на ведмежому ринку у 2018 році.

Побіжний огляд минулих циклів бичачого ринку показує, що зазвичай саме новий сектор справді ініціює бичачий висхідний тренд. У попередньому циклі літо DeFi у 2020 році створило бичачий ринок 2021 року, що стало можливим завдяки тяжкій роботі, виконаній під час ведмежого ринку. У 2021 році спостерігалися зліт і падіння децентралізованих фінансів (DeFi), невзаємозамінних токенів (NFT), перші проблиски Метавсесвіту та розширення ринку стейблкоїнів.

Хоча кожному з цих секторів приділялася пильна увага в різні моменти бичачого ринку, всі вони сприяли тому, що настала криптозима — найкращий час для інвесторів вивчити ситуацію, щоб знайти довгострокових виживших і нові проекти, які очолять наступне бичаче зростання.

Незважаючи на втрату вартості, яка спостерігалася у 2022 році, екосистема загалом ніколи не була сильнішою з точки зору кількості запущених проектів, технологічних досягнень та інтересу з боку інституційних інвесторів. Цілком імовірно, що ціна Біткоїна перевищить $100 000 до кінця 2023 року, якщо не раніше.

Насправді можна сказати, що спад корисний для екосистеми в довгостроковій перспективі, оскільки він дозволяє позбавитися більшої частини спекуляцій, які домінували в DeFi і NFT, щоб на передній план вийшли технології технології блокчейн, що змінюють світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові бізнес-стратегії топових NFT-платформ: Що зміниться

 

 

google news