close-btn

Чому важливо встигнути купити Біткоїн у цьому році

Незабаром придбати цілий BTC зможуть лише деякі інвестори. Експерти криптовалютної галузі впевнені у швидкому настанні гіпербіткоїнізації. Що це означає, і як розвиватимуться події з їхньої точки зору, розбиралася редакція PaySpace Magazine

Что такое гипербиткоинизация

Фото: btctimes.com

В останній місяць Біткоїн встановив новий рекорд, свідчать дані аналітичної платформи Glassnode. Кількість криптогаманців, що містять щонайменше 1 BTC, перевищила позначку в один мільйон одиниць, досягнувши історичного максимуму.

Генеральний директор Blockstream і популярний криптоентузіаст Адам Бек вважає, що цей новий рекорд є провісником процесу гіпербіткоїнізації, або масового розповсюдження Біткоїна по всьому світу. Він стверджує, що ми вже спостерігаємо появу перших чинників, які призведуть до різкого збільшення визнання Біткоїна на глобальному рівні.

Коли купувати Біткоїн?

Кількість гаманців із балансом понад 1 BTC продовжує зростати із середини 2021 року, і аналітики зазначають, що тренд тільки прискорюється. На початку 2022 року було понад 814 000 біткоїн-гаманців, а до кінця року їхня кількість досягла 978 000, що становить зростання майже на 20% за 12 місяців.

Це свідчить про гіпербіткоїнізацію, з приходом якої купівля навіть одного біткоїна стане розкішшю. Багаті інвестори зараз активно купують доступну пропозицію криптовалюти, що істотно вплине на її вартість у майбутньому. Накопичення BTC здійснюється і власниками гаманців з менш ніж 1 BTC на балансі, які також збільшують кількість своїх монет.

Одночасно з цим в екосистемі Біткоїна спостерігається стагнація щодо кількості криптогаманців, які належать китам – інвесторам, чий баланс становить від 1000 BTC. Їхня кількість стрімко скорочувалася з середини минулого року і зараз не показує ознак зростання. За даними Glassnode, наразі кількість гаманців цієї категорії становить 117 одиниць. Найімовірніше, значна частина з них належить біржам або іншим великим платформам криптоіндустрії.

Існує також проблема втрачених біткоїнів, і хоча точна кількість загублених монет невідома, оцінки вказують на перевищення показника в мільйон BTC. Усе це говорить нам про те, що доступна для купівлі криптовалюта скорочується, що в довгостроковій перспективі посприяє зростанню її ціни.

Аналітик Адам Бек радить кожному поставити собі за мету накопичити як мінімум 1 BTC. З урахуванням зростання популярності криптовалюти та її довгострокового дефіциту, цієї кількості монет буде достатньо, щоб отримати непогані статки в майбутньому.

Загалом, обмежена пропозиція та зростання попиту на BTC створюють перспективи для збільшення його вартості, а також для гіпербіткоїнізації нашого світу.

Що таке гіпербіткоїнізація?

“Гіпербіткоїнізація” є старим терміном у криптовалютних колах. Вперше він був введений Даніелем Кравішем у 2014 році й завжди був джерелом безлічі спекуляцій, як фінансових, так і інтелектуальних. Для тих, хто не знайомий із цим поняттям, гіпербіткоїнізація ─ це процес заміни фіатної валюти біткоїнами.

Даніель стверджує, що, як і у випадку з гіперінфляцією, щойно цей процес почнеться, його буде неможливо зупинити. Події відбуватимуться в дуже стислі терміни, після чого повернення до колишньої грошової системи вже не буде.

Щоб оцінити, який величезний вплив матиме гіпербіткоїнізація на наше суспільство, ми розділили її прийняття на дві епохи:

  • Короткострокова перспектива: початок гіпербиткоїнізації, коли лише кілька країн офіційно прийняли Біткоїн як законний платіжний засіб. Окремі особи та компанії, які розуміють, що на них чекає, вже живуть за стандартом BTC. У решти світу в запасі ще є кілька років до того, як ера Біткоїна дійсно почнеться.
  • У довгостроковій перспективі: більша частина світу гіпербіткоїнізована, фіат залишається цікавою історичною виноскою, можливо, кілька відсталих країн все ще чіпляються за нього.

Короткострокова перспектива гіпербіткоїнізації

2021 року Сальвадор став першою країною, яка прийняла Біткоїн законним платіжним засобом. Це був важливий момент для криптовалюти, оскільки він означав, що країни готові вести криптодружню політику. Мине зовсім небагато часу, і до Сальвадору приєднається ще одна країна. Незабаром після цього за ними піде і третя. Одним із можливих результатів впровадження криптовалюти на рівні урядів і центральних банків стане гіпербіткоїнізація.

Першим значним ефектом гіпербіткоїнізації стане нова форма грошей. Фіатні валюти швидко втратять довіру, й раптово навіть долар США більше не вважатимуть найнадійнішою валютою у світі. USD втратить цей статус через дві причини, що взаємно підсилюють одна одну: грошово-кредитну політику постійної інфляції (і, як наслідок, зниження його купівельної спроможності) та очевидну рятувальну шлюпку у вигляді Біткоїна, з грошово-кредитною політикою, що є повністю протилежною доларовій.

Другим важливим ефектом цієї епохи буде втрата функції платіжного засобу в активів заощадження та накопичення. Золото, нерухомість, облігації, акції — ці інструменти знаходять своє застосування в економіці, але в них зникне необхідність як у засобі заощадження, щойно світ опиниться в умовах надійного грошового стандарту. І ось чому:

  • Золото: використовується в електроніці, промисловості та ювелірних виробах; має сильний ефект Лінді, але має гірші грошові якості порівняно з біткоїнами. Його не можна миттєво перемістити по всьому світу, потрібні довірені треті сторони для транзакцій, перевірки та безпечного зберігання у фізичному вигляді.
  • Нерухомість: прямий бенефіціар ефекту Кантільйона (який випарується в гіпербіткоїнізованому світі); один із видів майна, який найбільше оподатковується і конфісковується; неліквідний в короткі строки; вартість сильно залежить від грошово-кредитної політики, юрисдикції тощо.
  • Облігації: інструмент, який став жертвою грошово-кредитної політики держави: з реальною прибутковістю набагато нижчою за рівень інфляції; немає економічних причин для довгострокового володіння облігаціями.
  • Акції: ще один прямий бенефіціар ефекту Кантільйона; акції продовжуватимуть зростати доти, доки центральні банки зможуть утримувати відсоткові ставки на нульовому рівні; припинення ефекту Кантильйона (через те, що надійність і вартість фіату випаруються) наблизить акції до їхньої істинної ринкової вартості; у довгостроковій перспективі акції мають приносити прибуток без підживлення у вигляді дешевого кредиту та кількісного пом’якшення.

Тобто, жоден із цих інструментів не зникне, вони просто втратять свою надбавку до збереження вартості, яка поступово накопичуватиметься в надійних грошах — біткоїнах. Біткоїн виграє, оскільки не залежить від будь-якої однієї юрисдикції або фінансового органу, може бути перевірений і захищений незалежно від конкретних довірених третіх сторін і не залежить від ефекту Кантільйона для збільшення вартості.

ДОВІДКА PAYSPACE MAGAZINE: Ефект Кантільйона полягає в тому, що інфляція виникає поступово в різних сегментах ринку. Грошова емісія центральних банків ніколи не призводить до рівномірного розподілу грошей між економічними суб’єктами та агентами. У когось свіжонадруковані гроші з’являються раніше, у когось — пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 реалістичних технологічних прогнозів на наступні 30 років

Довгострокові перспективи гіпербіткоїнізації

Завершення фіатного експерименту призведе до величезних змін у нашому суспільстві. У світі, де всі рахунки вестимуться в сатоши, можна очікувати таких подій.

Кінець вічної інфляції. Фіатна грошово-кредитна політика неминуче пов’язана з постійною інфляцією: гроші створюються дедалі швидшими темпами, а ціни постійно зростають, навіть попри те, що зростання продуктивності завдяки технологічному розвитку має знижувати витрати. За фіксованої грошової маси відбуватиметься зростання дефляції, і купівельна спроможність наших грошей поступово збільшуватиметься з плином часу. Але це не призведе до дефляційної спіралі, як ніколи не було спіралеподібної кризи в таких швидкозростаючих галузях, як електроніка.

Ніяких інвестиційних бульбашок. Що спільного у всіх великих інвестиційних бульбашок в історії? Легкі гроші та дешевий кредит. Бульбашка Південних морів, паніка 1819 року, бурхливі двадцяті, бульбашка доткомів, бульбашка субстандартних іпотечних кредитів – усі ці бульбашки значною мірою підживлювалися штучно дешевими кредитами, а часто навіть прямим втручанням уряду та/або центрального банку. Звичайно, невдало розміщені інвестиції та компанії-банкрути нікуди не подінуться, але вони більше не переростуть у кризи, що зупиняють економіку.

Кінець циклу підйому/спаду. Виникненню Федеральної резервної системи 1913 року передувала пропагандистська кампанія, що закликала до створення грошово-кредитної влади, яка покладе край циклу підйомів і спадів. Фактично сталося якраз протилежне. Усе тому, що втручання центральних банків у грошову масу та відсоткові ставки і є причиною циклу, як стверджують прихильники австрійської школи економіки вже більшу частину століття.

За 110 років, що минули з моменту створення ФРС, у Сполучених Штатах відбулося 20 рецесій. Ось тільки без втручання центральних банків та уряду вони швидко закінчувалися і незабаром забувалися, як рецесія початку 1920-х років (порівняно з депресією 1929-1939 років, яка була продовжена спробами централізованого планування).

Відсутність ефекту Кантільйона. Коли гроші створюються у фіатній системі, їхнє виробництво майже нічого не коштує. Держава і фінансовий сектор, тобто ті, хто перебуває найближче до грошового крана, є першими одержувачами нових грошей, зазвичай у вигляді кредиту з дуже вигідними процентними ставками. У міру того як ці перші одержувачі витрачають свої нові гроші, інфляція цін та оцінка активів зростають, а товари й активи стають менш доступними для всіх інших. Ефект Кантільйона — найпідступніший спосіб перерозподілу багатства шляхом знецінення заощаджень й надання акціонерам вигоди від роздування оцінок.

Біткоїн перешкоджає виникненню ефекту Кантільйона, оскільки майнерам необхідно витрачати реальні ресурси для випуску нових грошових одиниць; вони не можуть змінити грошово-кредитну політику Біткоїна для власної вигоди та вигоди своїх друзів.

Усунення непорозумінь FX (Foreign Exchange). Нині у світі циркулює 159 валют. Тертя, викликані “грошовим Вавилоном”, настільки великі, що валютний ринок вважається найбільшим у світі ринком з річним обсягом близько 2,4 квадрильйона, але ж цього ринку ще сто років тому не існувало. Необхідність перемикання між валютами при веденні транскордонної торгівлі тягне за собою величезні витрати й ризики.

У дофіатну епоху валют теж було багато, але гроші були одні: золото. За золотого стандарту обмінні курси між національними валютами, такими як долари або марки, ґрунтувалися на співвідношенні вмісту в них золота і срібла. Гіпербіткоїнізація покладе край нинішньому хаосу і поверне порядок глобального грошового стандарту, усунувши штучне тертя обмінних курсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєкт «Криголам»: Транскордонна роздрібна платіжна система для CBDC від Банку міжнародних розрахунків

Роль держави знижується. Фіат дозволяє державі постійно витрачати більше грошей, ніж вона отримує через податки, здебільшого через ефект Кантильйона та постійний попит на державні облігації з боку фінансових установ і центрального банку. За останні 50 років бюджет США був із профіцитом лише п’ять разів, а державний борг нещодавно перевищив $30 трлн.

Катастрофічні масштаби світових воєн 20-го століття були прямим результатом легкості створення грошей. У 19 столітті урядам доводилося вдаватися до непопулярних податків, тоді як після 1913 року друкарські верстати з легкістю висмоктували купівельну спроможність з кишень громадян. Без інфляційного податку і можливості проводити грошові реформи державі буде набагато важче виправдати свої роздуті витрати, оскільки кожен сатоші повинен бути здобутий безпосередньо майнером.

Загальне зниження часових вподобань. Тимчасові вподобання відповідає нашій оцінці майбутнього порівняно з теперішнім. Люди й суспільства з високими тимчасовим вподобанням зосереджені на задоволенні своїх поточних потреб, тоді як люди й суспільства з низькими тимчасовими вподобаннями відмовляються від поточних задоволень заради майбутнього процвітання.

Фіатна валюта з її постійною інфляцією підвищує тимчасові уподобання, оскільки ми мотивовані витрачати наші кошти до того, як вони втратять свою купівельну спроможність. Надійні гроші, такі як Біткоїн, з часом збільшують купівельну спроможність, знижуючи тимчасові уподобання.

Від економіки боргу до економіки заощаджень. Нинішній монетарний режим обертається навколо боргу: нові гроші надходять в обіг у процесі створення кредиту, маніпулювання відсотковими ставками спонукає влазити в ще більші борги, тож державі потрібна постійна інфляція, щоб поглинути борг і не оголосити дефолт.

Хоча економісти здебільшого стверджують, що це єдиний спосіб функціонування нашої економіки, у природі людських дій і взаємодій немає нічого, що вимагало б постійного збільшення рівня боргу для процвітання.

Висновки

За последние пару столетий мы совершили колоссальные скачки в процветании, и по сравнению с историческими мерками в настоящее время живем в мире, который наши предки считали бы раем. Но мы, люди, склонны улучшать свою судьбу в геометрической прогрессии. И надежные деньги — это лишь катализатор, который нам нужен для перехода на следующий уровень цивилизации.

Сценарий гипербиткоинизации вряд ли будет реализован в ближайшие несколько лет. Это связано с тем, что на осуществление денежно-кредитных и экономических преобразований уходят годы. Но через 5-10 лет, если восстановление мировой экономики будет по-прежнему медленным, а популярность криптовалют будет расти, вполне вероятно, что гипербиткоинизация станет реальностью.

За останні кілька століть ми зробили колосальні стрибки в процвітанні, й порівняно з історичними мірками нині живемо у світі, який наші предки вважали б раєм. Але ми, люди, схильні покращувати свою долю в геометричній прогресії. І надійні гроші — це лише каталізатор, який нам потрібен для переходу на наступний рівень цивілізації.

Сценарій гіпербіткоїнізації навряд чи буде реалізовано в найближчі кілька років. Це пов’язано з тим, що на здійснення грошово-кредитних та економічних перетворень йдуть роки. Але через 5-10 років, якщо відновлення світової економіки буде, як і раніше, повільним, а популярність криптовалют зростатиме, цілком імовірно, що гіпербіткоїнізація стане реальністю.

Проте шлях до неї напевно буде тернистим, а істеблішмент (держава і всі її союзники) захищатиме свою монополію, як вони вже це роблять у своєму протистоянні з Big Tech. Ми, найімовірніше, зіткнемося з атаками під хибним прапором, конфіскаціями, несправедливим оподаткуванням, всепроникним стеженням і спробами регулятивного захоплення. Саме тому нам потрібно навчитися розбиратися в усіх доступних технологіях, пов’язаних із криптовалютами вже сьогодні.

Щоб зануриться в тему крипти з головою, рекомендуємо почитати:

google news