close-btn

Криптоопціони та ф'ючерси: Як заробити на деривативах криптовалютного ринку

Криптоопціони та ф’ючерси є новим і цікавим способом інвестування в криптовалюти, який може бути корисним для охочих отримати доступ до ринку без необхідності володіння самими криптовалютами. У цій статті дається докладне пояснення того, що таке опціони та ф’ючерси, як вони працюють і чим відрізняються один від одного

Криптоопционы и фьючерсы

Фото: pixabay.com

Опціони та ф’ючерси є інструментами фінансової торгівлі, які використовуються трейдерами для заробітку або захисту своїх інвестицій від коливань на ринку. Ці продукти є деривативами, оскільки їхня вартість залежить від ціни базового активу, такого як акції, товари або, у нашому випадку, криптовалюти.

Однак опціони та ф’ючерси мають деякі відмінності, які необхідно враховувати при виборі того чи іншого інструменту для трейдингу.

Що таке криптовалютні опціони?

Опціони — це похідні фінансові інструменти, які дають покупцю право купити або продати актив за встановленою ціною до дати закінчення терміну дії контракту. Опціони мають дату закінчення (визначає момент, коли контракт має бути виконаний) та ціну виконання (вона ж ціна страйк, за якою актив може бути куплений або проданий у разі виконання опціону).

Вартість криптоопціону визначається вартістю базового активу. Таким чином, торгівля опціонами пов’язана з ризиком, особливо для трейдерів із невеликим досвідом роботи на ринку. Але, як ми побачимо далі, це менш ризиковано, ніж інвестувати безпосередньо в криптовалюти.

Опціони бувають двох видів: коли та пути.

Як працюють кол-опціони

Опціони кол дають право купити в майбутньому обумовлену кількість базового активу за встановленою в контракті ціною протягом обмеженого терміну або відмовитися від купівлі. Коли прибуткові, якщо ринок зростає, але вони не захищають від зниження ціни. Наведемо простий приклад, що ілюструє як вони працюють. Ми будемо використовувати уявну криптовалюту під назвою PsmCoin, яка зараз торгується по €1300.

Якщо ви вважаєте, що PsmCoin зростатиме, ви можете придбати кол-опціон на 10 PsmCoin з ціною виконання €1500 та датою погашення через один місяць відсьогодні. Опціон кол дає вам право купити монети за ціною виконання. У цьому випадку ви придбали право купити 10 PsmCoin за €1500 кожна протягом 30 днів.

Ви купуєте опціон на біржі. Припустимо, цей варіант коштує €100. Це ціна опціону або премія, сума, яку ви втратите, якщо не виконаєте опціон до закінчення терміну його дії. Ціна премії залежить від того, скільки часу залишилося до закінчення контракту, волатильності базового активу та його поточної ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки & чоловіки: чий шлях інвестора менш тернистий

Гарні новини! Ви мали рацію щодо PsmCoin. На дату погашення опціону монети продаються по €1700 кожна. Ви ж придбали право купити 10 PsmCoin за €1 500 за монету. Таким чином, ваш прибуток за контрактом становить €2000 мінус €100, які ви заплатили за опціон.

Якби ціна PsmCoin на дату погашення становила €1200, правильніше було б не використовувати опціон. У цьому випадку термін дії опціону закінчується невикористаним, і ви втрачаєте лише ті €100, які заплатили за його покупку.

Як працюють опціони пут

Пут-опціон, навпаки, дозволяє покупцеві отримати дохід від зниження ціни на базовий актив. Якщо ціна базового активу впаде нижче рівня страйку опціону, покупець може пред’явити опціон до виконання та отримати дохід.

Повернемося до нашої уявної монети. Припустимо, ви придбали пут-опціон на 10 PsmCoin за ціною виконання €1000 через 30 днів. Якщо ціна на дату погашення буде €700, ваш прибуток становитиме €300 за монету мінус €100, які ви заплатили за опціон, разом — €2900.

Якщо ціна PsmCoin підніметься вище за страйк-ціну в €1000, варіант продажу PsmCoin за €1000 буде збитковим. У цьому випадку, ви дозволили б опціону закінчитися, не виконавши його, і зазнали б збитку в розмірі €100 (ціна опціону).

Що таке голі криптоопціони?

Досі ми говорили лише про купівлю опціонів, проте їх можна продавати. У цьому випадку продавець, який є емітентом опціону, отримує дохід від премії, яку виплачують покупці.

Важливо розуміти, що більшість емітентів опціонів володіють принаймні частиною базового активу, на якому ґрунтується вартість опціону, та використовують його для виконання контракту у разі потреби. Однак якщо продавець опціону не має базового активу, то створюється «непокритий» або «голий» опціон, що дуже ризиковано.

Продаж голих опціонів надає можливість заробити без вкладення значних коштів, проте це пов’язано з високим рівнем ризику. Теоретично, ціна криптовалюти може не мати верхньої межі, що означає, що ризик продажу голих пут-опціонів може бути потенційно необмеженим. Зазвичай брокери опціонів вимагають застави у вигляді опціонної маржі, перед тим, як розпочати продавати опціони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як штучний інтелект застосовується в інвестиційній сфері – аналітика

Розглянемо приклад непокритого опціону. Ви продаєте 90-денний голий опціон кол на PsmCoin за €1000, тобто зобов’язуєтесь продати монети за цією ціною, незалежно від того, як зміниться їхня вартість.

Однак, якщо PsmCoin виросте до €2000, що цілком можливо, вам доведеться купити актив за цією ціною і продати тому, хто придбав ваш опціон за €1000, втрачаючи при цьому €1000.

Європейські та американські опціони

Існує два види криптоопціонів: американський та європейський. Наведені вище приклади належать до європейських угод, коли опціони виконуються (або закінчуються) у дату погашення. Більшість криптобірж використовують цю систему. В американському опціоні контракт може бути виконаний будь-якої миті. Вибір того чи іншого типу опціонів залежить в основному від готовності трейдера до ризику та впевненості у напрямі руху ринку.

Як працюють криптоф’ючерси

Ф’ючерсні контракти надають можливість купівлі або продажу певного активу в майбутньому за заздалегідь обумовленою ціною. Вони були створені, щоб зменшити коливання цін на товари та сільськогосподарські продукти, дозволяючи фермерам купувати врожай чи насіння за фіксованою вартістю.

Як і опціони, ф’ючерси залежать від ціни базового активу, будь то товари, акції чи криптовалюти. І також надають доступ до криптовалют без необхідності фактичної купівлі. Однак під час укладання ф’ючерсного контракту сторони зобов’язуються купити чи продати базовий актив після закінчення терміну контракту. Це зобов’язання робить торгівлю ф’ючерсами ризикованішою, ніж торгівля опціонами.

Наприклад, ви можете купити ф’ючерсний контракт, який дозволяє придбати 10 PsmCoin за сьогоднішньою торговою ціною €1000 за монету, але через 90 днів. Якщо ціна становитиме €1300 на дату погашення, ви отримаєте прибуток у розмірі €3000 — за вирахуванням ціни контракту, зрозуміло.

Але якщо ціна PsmCoin впаде до €900, ви все одно повинні купити 10 монет по €1000 в день виконання. Ви заплатите €10 000 за PsmCoin вартістю €9 000.

У чому різниця між купівлею та продажем ф’ючерсів?

Коли ви продаєте ф’ючерсний контракт, ви зобов’язуєтесь продати базовий актив за заздалегідь встановлену ціну у визначений термін. Якщо ж ринок падає, то покупець вашого контракту повинен купити у вас актив за свідомо завищеною ціною після закінчення терміну контракту.

При покупці ф’ючерсів ви фіксуєте ціну заздалегідь, що може принести прибуток у разі зростання ринку. Крім того, для відкриття позиції на ф’ючерси не потрібно внесення повної вартості контракту, а достатньо певного відсотка, що називається маржинальною торгівлею.

Однак, якщо ціна базового активу падає, то біржа може вимагати додаткових коштів, щоб компенсувати потенційні збитки — маржин-кол. Якщо ви не поповните маржу, ризикуєте втратити всю свою позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке ліквідація у трейдингу та як її уникнути

Висновки

Криптодеривативи — це термінові контракти, які є похідними фінансовими інструментами, що використовують криптовалюти як базовий актив. Найчастіше ці контракти розрахункові й не передбачають фактичної передачі токенів, лише дають можливість отримати прибуток з коливань курсу монети.

Важливо уточнити, що під терміном криптодеривативи приховано цілу групу фінансових інструментів зі своїми особливостями. Їх поєднує загальний принцип — формування домовленостей про угоду, яка фактично відбудеться в майбутньому.

Таким чином, криптовалютні деривативи, такі як опціони та ф’ючерси, надають можливість інвестувати в криптовалютний ринок без фактичного володіння токенами. Проте торгівля ф’ючерсами може бути прибутковою лише у разі глибокого розуміння ринку та механізмів роботи деривативів. Якщо у вас поки що немає необхідних навичок, експерти рекомендують використовувати демо-рахунок, аби не ризикувати своїми коштами, набуваючи досвіду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

google news