close-btn

NFTFi — майбутній тренд криптовалютного ринку, про який важливо знати вже зараз

Розглянемо деякі ключові продукти сектора NFTFi та спробуємо зрозуміти, що вони можуть запропонувати інвесторам

https://www.nfttech.com/

До літа NFT 2021 року — часу, коли світовий ринок невзаємозамінних токенів виріс до $2,5 млрд — криптосфера стала свідком такого ж бурхливого періоду, який став відомим як літо DeFi 2020 року. Події DeFi Summer, значною мірою викликані феноменом стейкінгу ліквідності, призвели до того, що до кінця вересня 2020 року загальна заблокована вартість (TVL) у протоколах DeFi складала приблизно $10 млрд.

Неминучий перетин шляхів цих двох технологій було лише питанням часу. І ось, ми говоримо про сектор, який здатний стати новим трендом у криптовалютному світі 2023 — NFT Finance. Злиття DeFi й NFT відкрило безліч можливостей для власників невзаємозамінних токенів, зробивши NFT набагато ліквіднішим активом.

В NFTFi є безліч напрямків, і в цій статті ми розглянемо, що вони являють собою, їх плюси й мінуси, а також найбільші платформи в цих секторах.

Що таке NFT Finance?

На практиці союз між DeFi та NFT – це область, яка викликає величезний інтерес учасників ринку. Загалом може здатися, деякі проєкти більше орієнтовані на розширення NFT для відповідності методам DeFi. Наприклад, наявність пулів ліквідності та протоколів фрагментування дозволяє власникам NFT реалізовувати ліквідність у своїх активах, а інвесторам можливість отримати доступ до токенів із високою вартістю.

Є й інші проєкти, які, схоже, приділяють більше уваги покращенню примітивів DeFi шляхом використання активів на основі NFT. Протоколи кредитування тепер дозволяють використовувати NFT як заставу за кредитом, надаючи як позичальникам, так і кредиторам альтернативу традиційнішим кредитам у DeFi, забезпеченим стейблкоїнами або криптовалютою. Можна сміливо сказати, що продукти NFT/DeFi використовують сильні сторони кожної технології. Розглянемо деякі приклади.

Що таке фрагментування NFT?

Фрагментування NFT — це поділ володіння NFT через набір взаємозамінних токенів, прив’язаних до вихідного NFT. Щоб розділити NFT, його поміщають у сховище, потім карбуються токени ERC-20, кожен з яких є правом володіння у вихідному NFT.

Плюси: дроблення невзаємозамінних токенів дозволяє інвесторам з меншим капіталом отримати доступ до дорогих колекцій NFT і вийти на ринок більшої ліквідності.

Мінуси: труднощі, що виникають при фрагментуванні NFT, полягають у процесі «зібрати все докупи». Щоб весь NFT був видалений зі сховища, всі власники мають продати свої акції, тобто всі фрагменти мають бути зібрані разом.

Платформи: Unic.lyFractional.art і NFTX.io

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Gate.io офіційно запущено IPUNKS — токен фрагментації найдорожчої NFT-колекції CryptoPunks

Що таке оренда NFT?

Проєкти NFT з блакитними фішками, такі як BAYC або Cryptopunks, є надто дорогими для більшості людей. Як і фрагментування, оренда NFT була створена для вирішення цієї проблеми, тільки в іншій, більш звичній формі.

Оренда NFT буває двох видів:

  1. Оренда із заставою.
  2. Оренда без застави.

Оренда під заставу

Для заставної оренди власник NFT розміщує свої активи на ринку оренди. NFT заноситься в смарт-контракт з умовами позичальника та кредитора, які включають орендну плату та заставу. Після закінчення терміну дії контракту NFT та застава повертаються до своїх власників.

Оренда без застави

Платформи, що пропонують оренду без застави, дозволяють кредиторам вносити свій NFT і робити його упаковану версію. Після того, як користувач орендує NFT і заплатить орендну плату, орендар отримає упакований NFT, що має ту ж корисність, що і вихідний. Після закінчення дії договору обернений NFT спалюється, а орендна плата відправляється кредитору. Оренда без застави зводить до мінімуму ризик для обох сторін, оскільки орендарю не потрібно вносити заставу, а кредитору не потрібно здавати в оренду свій первинний актив.

Ключова різниця між цими двома видами оренди у тому, що власники NFT при оренді без застави можуть відкликати свої предмети колекціонування у будь-який момент. Якщо їм не подобається, як грає орендар, вони можуть негайно розірвати контракт.

Плюси: дає власникам NFT можливість отримувати пасивний дохід від своїх колекцій NFT на своїх умовах, не турбуючись про дроблення.

Мінуси: все ще є новою бізнес-моделлю у світі NFT, яка все ще схильна до експлойтів.

Платформи: IQ ProtocoVera й reNFT.

Що таке деривати NFT?

Деривативи NFT — одна з новітніх розробок у світі NFTFi. Вони являють собою торговельні контракти, які дозволяють людям робити ставки на майбутні ціни колекцій NFT.

Плюси: деривати NFT дуже допомагають з точки зору ліквідності NFT. Вони відкривають безліч можливостей, таких як доступ до торгівлі NFT з високою вартістю та навіть доступ до використання кредитного плеча для торгівлі NFT.

Мінуси: деривати NFT дуже ризиковані, особливо при використанні кредитного плеча. Крім того, торгівля деривативами NFT знаходиться в зародковому стані, тому зараз для неї доступно лише кілька колекцій невзаємозамінних токенів.

ПлатформиNFTures й Fuku.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:‍ Як купити NFT: простий гайд для всіх

Кредитування, запозичення з використанням NFT

У світі NFTFi з’явилося три нових типи кредитування:

1. P2P NFT-кредитування

Як і кредитування в DeFi, кредитування NFT найчастіше здійснюється у мережі за допомогою смарт-контракту. Смарт-контракт містить активи, ліквідність (кредит) та умови кредиту. Платформи кредитування P2P NFT пов’язують потенційних позичальників із кредиторами на одноранговій основі, створюючи бездовірчий кредит між двома сторонами, використовуючи NFT як заставу.

2. Кредитування/ЗБП

Заставна боргова позиція для NFT створюється шляхом блокування застави у смарт-контракті для генерації стейблкоїна. Заставою у разі буде NFT, а ЗБП створюється шляхом визначення його мінімальної вартості, що використовується для визначення розміру кредиту.

3. Кредитні пули

Кредитні пули на ринку NFT працюють так само як і в DeFi, де вони стали популяризовані такими платформами, як Aave та Compound. Кредитні пули використовують підхід із надмірним забезпеченням. Позичальники розміщують NFT як заставу. Це дозволяє їм позичати кошти за плату за кредитування. Ця плата розподіляється між кредиторами, щоби стимулювати їх надавати ліквідність.

Плюси: кредитування NFT забезпечує додаткову підтримку ліквідності для всієї екосистеми NFT. Ця нова галузь дозволяє кредиторам використовувати свої NFT для отримання доходу. Позичальники отримують можливість фінансувати нові покупки NFT коштом кредитів, оскільки вони можуть отримати доступ до ліквідного капіталу без необхідності продавати свої NFT.

Мінуси: недоліком цих варіантів кредитування є складність визначення ціни NFT. Існують різні механізми для цього, такі як використання мінімальної ціни або власного цінового оракула платформи. Однак перший метод може сильно недооцінити NFT, а механізми ціноутворення оракулів оповиті невизначеністю щодо їх точності.

Тому більшість платформ дозволяють використовувати як заставу лиш певні колекції NFT, гарантуючи стабільність ціни застави тим, хто надає кредити.

ПлатформиNFTfi.comArcade й UnUniFi.

‍Майбутнє NFTFi

‍NFTFi стає однією з найбільш захоплюючих інновацій у Web3. Ця галузь вирішує проблему ліквідності, з якою стикаються NFT, відкриваючи їх широкому спектру нових фінансових сценаріїв використання. ‍NFTFi потенційно може відіграти вирішальну роль у наданні NFT компонентів, необхідних для того, щоб область отримала широке визнання як клас активів, і відкрити абсолютно нові потоки створення вартості як для діючих гравців ринків, так і для тих, хто тільки планує на нього зайти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:‍ Що таке майнінг ліквідності: Посібник для початківців з DeFi 2023

google news